Volwassen worden is vooral ontdekken hoeveel je niet weet over geld

brand
A woman with curly hair holding credit card and a cell phone.

Volwassen worden is vooral ontdekken hoeveel je niet weet over geld

Er zijn veel dingen die niemand je vertelt over volwassen worden. Zoals dat je ineens blij wordt van een goede aanbieding voor wasmiddel. Of dat “even een mailtje sturen naar de Belastingdienst” uitmondt in drie koppen koffie, twee zuchten en een YouTube-video van 12 minuten. Maar misschien wel de grootste verrassing? Hoe weinig je eigenlijk weet over geld.

En dan bedoelen we niet of je met je pinpas kunt betalen op Lowlands, maar echt geld: sparen, beleggen, belasting, buffers, pensioen. Je weet wel — die dingen die je ineens moet snappen zodra je een vaste baan hebt en een keer het woord “hypotheekrenteaftrek” hoort op een verjaardag.

“Sparen is goed voor later” – maar welk later precies?

Oké, we hebben allemaal geleerd dat je moet sparen. Maar niemand zei erbij dat je spaarrente tegenwoordig zo laag is dat je geld sneller slinkt dan je boodschappenbudget op een zondagmiddag. Dus ga je nadenken: moet ik hier iets mee? Moet ik investeren? Beleggen? Wat doen mensen eigenlijk met hun geld nadat ze hun vierde airfryer hebben gekocht?

Steeds meer mensen in de twintig en dertig doen wat research. Niet omdat ze meteen financieel vrij willen zijn op hun 32e met een e-book over passief inkomen, maar gewoon: om overzicht te krijgen. Wat komt erin, wat gaat eruit, en… wat gebeurt er als je je geld niet alleen parkeert, maar ook iets voor je laat doen?

Beleggen voor beginners (en mensen met bindingsangst voor cijfers)

Het beeld dat beleggen alleen is voor grijze mannen met stropdassen in glazen kantoren, is behoorlijk achterhaald. De platforms van nu zijn ontworpen voor mensen zoals jij en ik: je wilt grip, geen gedoe, en vooral geen verborgen kosten. Transparantie is het nieuwe sexy.

Een platform als Finst speelt daarop in: je ziet precies wat er met je geld gebeurt, het kost weinig, en je hoeft geen financiële studie te hebben afgerond om ermee aan de slag te gaan. Het is geen belofte van rijk worden, wel een manier om slimmer om te gaan met geld dat je anders toch laat verdampen op een slapende spaarrekening.

Je hoeft niet alles te weten, maar wel íets

Het fijne is: niemand verwacht dat je ineens een beleggingsguru wordt. Maar je hoeft ook niet te blijven hangen in “ik zie het later wel”. Want spoiler: later is best snel. En als je nu al weet hoe je financiële keuzes werken (of niet werken), ben je later blij dat je er op tijd bij was.

Begin klein. Lees een keer iets. Open een account. Kijk rond. Je hoeft nog niks te doen, maar je hebt alvast gekeken. En dat is eerlijk gezegd al meer dan de helft van Nederland.

Financieel volwassen worden is net als belastingaangifte doen: eng, tot je het één keer gedaan hebt

Je hoeft het niet allemaal perfect te doen. Je hoeft alleen maar te beginnen. Want het moment waarop je voor het eerst denkt: hé, ik weet wat mijn geld doet? Dat is pure hoofdruimte. En volwassen worden voelt een stuk minder heftig als je weet dat je financiën tenminste niet compleet een mysterie zijn.

En hé, als je ooit wél rijk wordt van beleggen — dan kun je eindelijk die airfryer upgraden naar het model met WiFi.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *