Babysteps in online marketing voor de zzp-er

Gastblog door Angelo Spiler van Grafischecursussen.nl
Het is helemaal niet gek als je op vergelijkbare wijze op deze site terecht bent gekomen als ik. En dat je je herkent in mijn eigen zoektocht op het gebied van SEO en linkbuilding. Daarom neem ik je graag mee aan de hand van een persoonlijk verhaal omdat ondertussen de volgende stapjes zijn gezet. Ben je als zzp-er met weinig of geen online-marketing-ervaring op deze website beland, lees dan met me mee om de (pijnlijke) hobbels die ik zelf tegenkwam te vermijden…
Om mezelf kort te introduceren: ik ben zzp-er en leid nu drie en een half jaar een cursusinstituut in het volwassenenonderwijs. Zoals de meeste zelfstandigen meen ik mijn eigen vak te beheersen en is de boekhouding al een redelijke kluif die ik deels uitbesteed. Mezelf en mijn onderneming aan de man (klant) brengen viel in het eerste jaar nog onder het motto: “mijn vakkennis en mooie website zullen voor voldoende klandizie zorgen… ”
Hoe kon ik ooit zo zelfingenomen en blind zijn! Op dit moment ben ik ervan overtuigd dat 95% van alle zzp-ers niet verder van de grond komt door dezelfde beperkte blik en houding! Vakkennis en een mooie website zijn enorm belangrijk maar zonder een goede en duidelijke marketingstrategie net zo onvruchtbaar als de Gobiwoestijn. Het zijn voorwaarden voor succes maar ze geven geen garantie op succes!
Mijn instituut begon pas enigszins op gang te komen toen ik het advertentiepad opging door te adverteren op Facebook en op Google. Ik huurde een vlot bedrijf in dat me hielp met keywords en Adwords-campagnes. Niet gehinderd door enige kennis gooide ik er flink wat duiten tegenaan en vond mezelf af en toe terug bij de eerste drie (betaalde) zoekresultaten in Google. Maar wat ik merkte was dat deze ‘derden’ geen verstand van mijn eigen cursussen hadden en dus met verkeerde advertentieteksten kwamen aanzetten of met verkeerde leslocaties. Zij waren eigenlijk net zo blind op mijn vakgebied als ik op het gebied van online marketing!
Desondanks hadden de inspanningen van dit vlot bedrijf best wel succes, maar ik was er zoveel geld aan kwijt, dat ik er na het opzetten van de Adwords-campagnes mee stopte. De fundering van het huis was immers gelegd en meer geld kon en wilde ik er op dat moment niet in steken.
Ter verrijking en aanvulling reageert Thomas vanuit Bloeise op de ervaringen van Angelo.
“De ene ondernemer houdt al zijn kosten zo laag mogelijk (zoals ik zelf deed in het begin) en de andere ondernemer heeft direct de ruimte om te investeren. Om je bedrijf op gang te krijgen is adverteren ideaal. Je bent zeker van aandacht voor je product of dienst en je kunt de focus mooi leggen op interactie met je advertentie, klikken en conversie op je landingspagina. Wat Angelo aanhaalt is de vertaalslag naar jouw markt. De meeste online marketingbureaus zijn niet gespecialiseerd in jouw branche en weten dus niet hoe jouw markt precies werkt. Je zult het leergeld van dat bureau moeten betalen, tenzij je heel actief bent bij de invulling en uitvoering. Jij kent je eigen markt ten slotte het beste: welke voordelen zwaar tellen voor je doelgroep, de koopbezwaren en bepalende emoties.”
Ik denk dat mijn bedrijf best zou kunnen overleven door alleen deze betaalde strategie te blijven volgen. Je mag het rustig weten: Bijna 2000 euro per maand in de diepe Adwords (nu: Google Ads)-pockets van Google voor zo’n kleine zzp-er als ik! Ik wist wel dat mijn website nergens terug te vinden was in de organische zoekresultaten, maar zou niet iedereen net als ik gewoon op de betaalde advertenties bovenin klikken? Nee dus! Opnieuw had ik mezelf als uitgangspunt genomen en niet naar de statistieken gekeken. Het was zuur om te leren dat meer dan 50 procent van de clicks naar de organische resultaten gaan. Het spoor van SEO, DA, backlinks, affiliates, (sponsored) blogs en influencers! Wat wist ik er van? Helemaal niets! Het vergt een heuse inspanning om ook op dit tweede spoor van online marketing in te zetten.
De materie was weer veel te moeilijk voor me en dus schreef ik op LinkedIn een vacature voor drie maanden uit: “SEO-man/vrouw gezocht (16 uur per week)”. Het genereren van backlinks was mijn grootste doel en dus kwamen niet alleen startpagina’s maar ook platforms als Hulc en LinkPizza voorbij. Daar kun je bloggers vinden die tegen betaling een gesponsord artikel schrijven met een link naar jouw website. Na twee maanden ploeteren was ik 10.000 euro armer en ± 20 waardevolle backlinks rijker. Het fnuikende hiervan was dat 8.000 euro bestemd was voor de SEO-man/vrouw, terwijl ikzelf alle gesponsorde artikelen schreef en ook nog eens met de bloggers communiceerde over de aanlevering, voorwaarden etc. Een dagtaak! Gezien deze voor mij grote bedragen en mijn onderbuikgevoel dat de SEO-man niet mijn kijk van efficiëntie deelde, stopte ik voortijdig de uitbesteding. En weet je wat zo bijzonder is? Het zijn niet die paar backlinks die me veel verder helpen geholpen, maar het leerproces! Die twee maanden is onbetaalbare, nieuwe kennis voorbijgekomen om zelf aan de slag te kunnen gaan! En daarom huur ik nu af en toe een (andere) SEO-man als trainer/coach/vraagbaak als ik weer eens ergens tegenaan loop.
“Toen ik zelf begon met ondernemen, dacht ik dat ik het allemaal wel wist qua marketing. Ik was daarvoor immers hoofd marketing & communicatie geweest. Maar in de praktijk van je eigen bedrijf, werkt het toch heel anders allemaal. Je kennis en ervaring moet je leren ombuigen naar een andere doelgroep met een andere behoefte. Dat vergt een andere aanpak en dat moet je zelf ervaren en leren in de praktijk. De aanpak van Angelo vind ik heel sterk: je eigen leerproces versterken met de kennis en ervaring van een specialist. Dit doe ik zelf ook: voor het echt zware linkbuilding bijvoorbeeld vraag ik mijn neef Sjoerd wel eens om zijn inzichten. Hij doet dit 100% van zijn tijd, voor mij is het één van de vele taken als ondernemer.” – Thomas
En zo kom ik stap voor stap verder. Soms twee stappen vooruit, één achteruit. Langzaam maar zeker kom je achter middelen, tools, platforms en nieuwe partners die je verder helpen. Het is hetzelfde als bij zakenpartners of personeel. De een past gewoon beter bij jouw manier van werken, voelt beter aan wat jij wenst, wat je nodig hebt. Of is gewoon een hardere werker. Laat ik deze gastblog afsluiten met een paar middelen, tools, platforms en nieuwe partners die de laatste drie maanden op mijn pad zijn gekomen. Hopelijk heb jij er ook wat aan.
Blogs schrijven of laten schrijven. Zoek naar websites die openstaan voor blogs van jou of die over jouw onderwerp willen schrijven. Denk ruim. Zo heb ik al geblogd of laten bloggen op lifestyle-websites, mama-websites, technische websites, marketing websites en kunstzinnige websites. Want op al deze websites was wel een verbinding te maken met mijn eigen vakgebied: grafische vormgeving. Voorbeelden:
Ahrefs (of MOZ of SEMrush), IMU, Hulc, LinkPizza. Ik heb Ahrefs gebruikt om te onderzoeken waar mijn concurrenten backlinks geplaatst hebben en wat hun autoriteit is. Een wereld ging voor me open. Op een aantal van die backlink websites kun jij ook een link plaatsen, een vermelding, een blog.
“Angelo deelt hier hele praktische SEO-tips waar iedereen met een website profijt van kan hebben. Het samenwerken vind ik hier een hele belangrijke van. Zeker wanneer je begint met SEO, zul je merken dat het nogal een snel wereldje kan zijn. Google verandert regelmatig en met grey of black hat methodes kun je op korte termijn snel effect boeken. De meeste contacten zijn eenmalig. Ga je echter voor succes op de lange termijn, dan vallen bepaalde zaken vanzelf af. Slechte content bijvoorbeeld, geschreven voor Google maar niet voor de lezer. Daarmee krijg je weliswaar nog steeds SEO-verkeer mee, maar echt geen conversie. Prettig samenwerken, betekent dat je ook later op iemand een beroep kunt doen, en hij of zij op jou. Daarvoor moet je je richten op een win-win situatie. Dat is wat mij betreft de basis voor een succesvolle onderneming.” – Thomas
Laat ik afsluiten met een tip: huur als zzp-er niet te snel externe expertise in, besteed het niet te snel volledig uit. Want je zult merken dat zo’n expert jouw eigen vakgebied niet doorgrondt. Bummer. Natuurlijk is een en ander ook afhankelijk van de beschikbare tijd. Kies als alternatief eerder een coach of vakman die bij je past en zijn kennis geregeld aan je overdraagt. Plan sessies om bij te spijkeren. En ja, je zult voor deze kennis ook moeten investeren in tijd en geld. Maar de werkzaamheden volledig uitbesteden kan je nog veel meer kosten, terwijl je geen grip of goede kijk op de materie hebt. En ik kan je uit eigen ervaring vertellen: geen grip op de zaak hebben, levert in de regel een heel onprettig gevoel op! En eenmaal aangeleerd blijkt marketing voor een groot deel repeterend werk zoals: nieuwe contacten vinden en leggen, artikelen schrijven en statistieken bijhouden. Nou dat kun je als zzp-er toch al? Veel succes!
Gastblog door Angelo Spiler van Grafischecursussen.nl
Als je denkt aan een tuincentrum, denk je misschien niet als eerste aan online marketing.…
Je bedrijf op de markt brengen – ook de banenmarkt – heet marketing. Met slimme…
Artificial Intelligence (AI) is in 2019 aan een opmars bezig. We zien het overal om…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: