De ‘ik’ die we denken te zijn

brand
De ik die we denken te zijn als ondernemer

De ‘ik’ die we denken te zijn

Gastblog

Gastblog door Mark van Ownership by Nature

Herken je dit? Gedachten zoals ‘ik ben helemaal geen sporter’, ‘Ik kan helemaal niet als teamspeler functioneren’, ‘ochtendmens, dat ben ik totaal niet’. Als business coach hoor ik deze overtuigingen regelmatig. Niet alleen van de mensen met wie ik werk.

Deze overtuigingen zijn vals. Je eigen interne systeem creëert deze overtuigingen als verdedigingsmechanisme. In de wetenschap heet dit het ‘Reptielenbrein’. Dit brein heeft twee primaire functies:

  • Beschermen van het fysieke lichaam.
  • Aansturen van de vitale functies.

Dit systeem is werkbaar en hier geef je gehoor aan. Ik geef je een voorbeeld. Stel je gaat met skiën te dicht langs de afgrond. Op het moment dat het gevaar dreigt, komt er een stem naar voren die je terug naar het midden stuurt. Het is niet gek om hier direct actie op te ondernemen. Daarentegen werkt dit systeem je ook tegen. Gevolgen van dit systeem zijn terughoudendheid, onzekerheid en uitstelgedrag. Je verleden kan hier ook een rol in spelen. Nog een voorbeeld, om het uit te leggen. Jouw nacht was niet zo goed als normaal. De avond ervoor besloot je om vroeg te gaan trainen. Vervolgens gaat je alarm af. De eerste reactie van je interne systeem zal in werking treden. ‘Lekker blijven liggen. Je hebt geen goede nacht gehad, dus je hebt het verdiend. Daarbij heb je een belangrijke dag, dus ga morgen maar’. Hierdoor ontstaat uitstel, met afstel als gevolg. Het resultaat is dat je niet gaat trainen die dag.

Zie je hoe gemakkelijk het is om jezelf voor de gek te houden? Puur door de overtuigingen die opkomen vanuit die interne stem. Hoe herkenbaar is dit voor jou?

Reptielenbrein van een ondernemer

Onbewust intern besluit

Ik geef een voorbeeld uit de praktijk. Dit gaat over één van de ondernemers met wie ik werk. We noemen deze ondernemer Sjoerd. Dit heb ik meegemaakt tijdens een van onze ‘24 Hours Ownership by Nature Course’. Korte uitleg hierover: in deze 24 uur (weekend) ga je de confrontatie met jezelf aan. Hierbij zoek je het oncomfortabele op. Je geeft je op om het veilige achter je te laten.

Terug naar Sjoerd. Hij is een ondernemer met een organisatie in de bouwsector. Deze ondernemer staat bekend om zijn daadkracht en leiderschap. Hij wilde zijn bedrijf uitbouwen in Nederland, wat de reden is dat hij met mij is gaan werken. Er zaten twee vereisten aan deze uitbouw: verhogen van de omzet en uitbreiden van het team. Deze vraagstukken legde hij mij voor en ik ben hem als business coach gaan helpen.

Volledig dicht slaan!

Tijdens het weekend waren de kwaliteiten van Sjoerd bij verschillende opdrachten zichtbaar. Op een gegeven moment konden we alleen verder door het maken van een wateroversteek. Het is hierbij nodig om een drijfpakket te maken van je spullen. Met je spullen zwem je naar de overkant. Sjoerd sloeg volledig dicht op dit punt. ‘Ik ga dit niet doen, ik heb waterangst’, gaf hij aan. We zijn het gesprek aangegaan over dit onderwerp. We kwamen er al snel achter dat deze interne stem door een bijna verdrinking eerder in zijn leven kwam.

Deze angst was er door iets wat hij in het verleden heeft meegemaakt. Ik heb hem goed zichtbaar gemaakt dat het iets is dat in zijn hoofd zit. Dit is niet de realiteit. Sjoerd shifte naar iemand die dealde met de angst. De angst was nog zeker aanwezig. Met zijn drijfpakket is hij naar de overkant gezwommen. Geheel buiten de comfortabele omgeving, maar hij heeft het wel gedaan!

Er zat een duidelijke learning in voor Sjoerd. Eerst kijken het ook echt is wie hij is of dat hij toch anders kan handelen. Daarna pas actie ondernemen.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *