De impact van slecht leiderschap op je onderneming

brand
Slecht leiderschap

De impact van slecht leiderschap op je onderneming

1 jaar geleden

Gastblog door Mark van Ownership by Nature

Laten we meteen concreet maken wat de impact is van slecht leiderschap op je onderneming. Heel simpel gezegd, je brengt hiermee het bestaansrecht van je onderneming in gevaar.

Wat is leiderschap?

Om te beginnen is het van belang om te benoemen wat de leiderschap nu eigenlijk is. Als we kijken naar leiderschap, ben je allereerst zelf het fundament van alles wat er ontstaat in zowel werkbare als onwerkbare situaties. Dit betekent dat als je überhaupt leiding wil geven aan een groep met mensen, je allereerst leiding moet kunnen pakken over dat wat er zich bij jou intern afspeelt. Denk hierbij aan de gedachten die je hebt, de emoties die je ervaart en wellicht de dingen die je meeneemt uit het verleden en waar je een oordeel aan hangt. Dit is ook de basis van mijn werk als business mentor. Namelijk spreken over wat er zich bij de ondernemer intern afspeelt en vanuit daar te kijken naar waar hij de controle pakt en waar hij de controle niet pakt. Een echte leider is een leider die verantwoordelijkheid pakt over alles wat er in en om hem een plaatsvindt en vanuit daar keuzes maakt.

Wat is de impact van slecht leiderschap?

Of je leidt, of je laat je leiden. Wat ik hiermee bedoel is het volgende: een bedrijf is een netwerk van mensen. Dit netwerk zorgt voor veel conversaties. Conversaties tussen jou en je medewerkers maar een groot deel van die conversaties vindt ook onderling plaats tussen de medewerkers in je bedrijf. In al deze conversaties kan ruis ontstaan waardoor het doel uit het oog verloren wordt. Daarom moet je met enige regelmaat echte gerichte gesprekken voeren met je mensen waarbij je incheckt op hun commitment en toegevoegde waarde op de gezamenlijke doelstelling. Dat is leiden…. En als je dat niet doet, dan spreken we van slecht leiderschap want er is geen controle en overzicht. Iedereen doet maar wat. De impact hiervan is overduidelijk alleen niemand spreekt het uit, er ontstaan gesprekken onder de tafel waarbij de leider die geen leiding pakt, eigenlijk genegeerd wordt en zich laat negeren… Iedereen vindt het wel best en er wordt geleefd in het moment. Deze negatieve impact wordt gekenmerkt door het niet nemen van de verantwoordelijkheid die een leider hoort te pakken over alles wat er in en om hem heen plaatsvindt.

Dan denk je dat je met bovenstaande de beerput wel leeg is maar dit zijn enkel de gevolgen die zich afspelen binnen je onderneming… Maar je hebt ook nog een privé leven en de kans is vrij groot dat als je geen verantwoordelijkheid pakt binnen je onderneming, je dat thuis ook niet doet. Want zoals aangegeven, op het moment dat je alle gedachten en emoties met je meeneemt, maakt dat ook impact op je manier van zijn, als je thuis bent. Hierdoor heb je wellicht een korter lontje, ben je snel afgeleid of heb je nergens zin in. Als je dit thuis met misschien wel een gezin of vrienden en familie meedraagt, zullen ook zij de consequenties van jouw slechte leiderschap ervaren. Een krachtige leider weet dan ook heel duidelijk het onderscheid te maken tussen wanneer hij de zakelijke deur dichtgooit en de huiselijke deur open. Andersom is het natuurlijk ook waar. Wanneer jij thuis een aantal negatieve zaken hebt spelen en dit meeneemt naar je werk, dan zal je ook daar op een onwerkbare manier reageren op alles wat er speelt en zal je omgeving daar ook op een onwerkbare manier mee omgaan.

Hoe word je een krachtig leider?

Impact van leiderschap

Er zijn geen concrete tools om een krachtige leider te worden. Het gaat fundamenteel over verantwoordelijkheid pakken over je leven en controle hebben over wat zich in jouw hoofd afspeelt.

Ik wil dit illustreren met een actueel voorbeeld: Ik werk al jaren samen met een horeca ondernemer uit Valkenburg. Hij runt een bedrijf met 43 medewerkers en was na een pittig jaar met Corona sluitingen net weer begonnen met actief ondernemen toen de waternoodramp in Limburg ook zijn bedrijf trof. Dat betekent dat toen hij net de deuren weer had geopend en samen met zijn medewerkers die er ook naar uitkeken om weer te mogen doen waar blij van worden, aan de slag kon, er toch een hele serieuze tegenslag is ontstaan waar hij een groot deel van zijn inventaris als verloren kan beschouwen en veel uitdagingen moet aangaan om weer open te kunnen. Op het moment dat hij deze situatie intern in zijn hoofd een te grote impact laat krijgen, zal dit altijd invloed hebben op zijn manier van leidinggeven omdat hij op dat moment zichzelf meer in zijn hoofd bevindt, dan in de realiteit.

Natuurlijk is de ontstane situatie verschrikkelijk maar hij had er geen controle over dus kon hij die ook niet pakken. Waar hij wel controle over heeft, zijn de gedachten die de ontstane situatie bij hem oproept. Omdat wij al lang samenwerken, weet hij meer en meer onderscheid te maken tussen zijn werkbare en onwerkbare gedachten. Dit resulteert op dit moment in een ondernemer die uit zijn hoofd weet te blijven qua onwerkbare gedachten waardoor hij er echt is voor zijn medewerkers en zijn medewerkers er ook echt zijn voor hem. Zo kunnen ze samen gericht werken aan de uitdagingen die er zijn. Hierdoor is het een kwestie van tijd voor het bedrijf weer up en running is. Dit klinkt heel simpel maar is natuurlijk niet zo makkelijk. Het is een vol continue proces om je af te vragen of hetgeen zich in je hoofd afspeelt, iets is waar je controle over kan pakken of dat het iets is waar je geen controle over kan pakken. Bij die laatste betreft het een onwerkbaar patroon wat je moet loslaten. De conclusie van bovenstaande is dat een echte leider de leiding pakt over zijn of haar gedachtes, emoties en de dingen die je wellicht meeneemt uit het verleden.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *