Drieluik over Democratie in Digitale Tijden

brand

Amsterdam, 11 november 2020 –  Onlangs riep cabaratier Arjen Lubach de sociale mediareuzen nog op tot actie ten aanzien van ‘de fabeltjesfuik’. Gaat de democratische besluitvorming gebukt onder stromen van nepnieuws, alternatieve feiten en andere post truth-perikelen? Zo ja, wie lost het op? Middenin in een pandemie, en met naderende landelijke verkiezingen, staat er veel op het spel. Samen met de Raad voor het Openbaar Bestuur peilen we in De Balie hoe het staat met waarheidsvinding en democratie in de gedigitaliseerde publieke sfeer. In een drieluik kijken we kritisch naar de invloed van digitalisering op onze democratie.

Maandag 30 november om 19:00 uur: Democratie in digitale tijden: Reality Check

Goede informatie en betrouwbare bronnen zijn cruciaal voor een democratische samenleving. Als betrouwbare informatie op dezelfde manier door dezelfde platforms wordt aangeboden als misleidende informatie en nepnieuws, kunnen burgers het onderscheid niet maken en hun oordeel niet goed meer vormen. Dat raakt het hart van het democratisch proces en kan haar instabiel maken. Moeten sociale media beter onderscheid maken in de kwaliteit van informatie? Hoe voorkomen we dat burgers verstrikt raken in de online wirwar van nepnieuws en desinformatie? Met o.a. Sanne Kruikemeier, Jeroen de Ridder, Sarah de Lange, Maurits Martijn, Daniëlle Arets en moderator Jasper Zuure.

Maandag 7 december om 19:00 uur: Democratie in digitale tijden: Kritiek in Crisistijd

Sociale media zijn inmiddels een centrale plek geworden waar burgers met elkaar discussiëren over beleid. De hashtag #ikdoenietmeermee liet tijdens de coronacrisis duidelijk zien hoe tegengeluid op sociale media zowel politiek als maatschappelijk behoorlijk wat stof kan doen opwaaien. Welke verantwoordelijkheid hebben burgers, overheid en digitale platforms ten opzichte van kritische tegengeluiden, ook tijdens een crisis? Met o.a. Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), Marion Koopmans, Frank van Ommeren, Wim Voermans en moderator Jasper Zuure.

Maandag 14 december om 19:00: Democratie in digitale tijden: Wie mag sturen met data?

Wellicht heb jij de CoronaMelder al op je telefoon. Aan de hand van deze nieuwe app gaan we in gesprek met de makers ervan en andere experts over digitalisering en de macht van de overheid en politiek. Hoe ver kan de overheid gaan als een digitale ontwikkeling voor de bestwil van de samenleving of zelfs de burger zelf lijkt te zijn? Hoe problematisch is het gebrek aan digitale kennis bij de overheid zelf als zij beleid wil maken op basis van persoonlijke data? Hoe lossen we dat op? Met o.a. Marleen Stikker, Ron Roozendaal, Martiene Branderhorst, Brenno de Winter en moderator Jasper Zuure.

Ingezonden persberichten vallen buiten de verantwoording van de redactie. 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.