Vijf dingen die iedere leek moet weten over Bitcoin

brand
Bitcoins uitleg

Vijf dingen die iedere leek moet weten over Bitcoin

Er zullen weinig Nederlanders zijn die er nog nooit van gehoord hebben: Bitcoin, de populaire cryptovaluta. Vrijwel iedereen maakt weleens mee dat het op kantoor naast de waterkoeler of tijdens een verjaardag ineens over Bitcoin gaat en de meest exotische, technische termen worden gebruikt. Bitcoin is een perfect voorbeeld van een technologische revolutie die zich razendsnel in de maatschappij heeft verankerd. Bitcoin heeft in de afgelopen jaren veelvuldig voorpagina’s gehaald en het NOS Journaal geopend. Maar omdat de opmars zó vlug verliep, zijn er ook nog hordes mensen die nog maar weinig grip krijgen op het hele fenomeen Bitcoin. Daarom vandaag: vijf dingen die eigenlijk iedere leek moet weten over Bitcoin.

1. Waarom is Bitcoin zo populair?

Strikt genomen is Bitcoin een betaalmiddel, een digitale valuta. De vorige écht grote revolutie op het gebied van geld was de introductie van giraal geld: geen munten of papier, maar virtueel op je bankrekening. Nu ontketend Bitcoin een nieuwe revolutie in de financiële wereld. De  Bitcoin koers is volatiel, waardoor slimme beleggers grote winsten hebben kunnen maken. In landen met hoge inflatie en waar de eigen munt onder druk staat, kan virtuele valuta enige zekerheid bieden. Digitale valuta staat volledig los van de centrale banken.

2. Wat onderscheidt Bitcoin van euro’s en dollars?

De Bitcoin is anoniem en wordt door computersoftware ontwikkeld (gemined). Het staat vooraf vast dat er totaal 21 miljoen Bitcoins kunnen worden gecreëerd. Er is geen centrale bank die plots digitale munten bij kan drukken waardoor de waarde van de munt kan dalen. Dit heeft bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank voor de euro gedaan.

Een Bitcoin-transactie is niet te traceren, wat een reden is geweest dat Bitcoin onder meer in het criminele circuit populair is geworden als betaalmiddel. Tot slot wordt Bitcoin niet verhandeld op traditionele beurzen, maar via online handelskantoren.

3. Kan iedereen zomaar aan de slag met Bitcoin?

In principe wel. De techniek achter Bitcoin (de blockchain) is vrij gecompliceerd, maar die hoef je niet per se te doorgronden om met Bitcoin aan de slag te kunnen. In feite kan elke leek vandaag nog Bitcoin kopen en verkopen, zolang je maar een internetverbinding hebt en een mogelijkheid om geld over te maken, bijvoorbeeld via PayPal, iDEAL of een creditcard.

4. Wat heb ik nodig om Bitcoin te kopen of verhandelen?

Bitcoin verhandel je, evenals andere cryptovaluta, via een crypto wallet. Een crypto wallet is een soort digitale portefeuille waar alleen jij toegang toe hebt via je computer of je smartphone. Cryptovaluta die je koopt, belanden in je crypto wallet, waar je ze later weer uit kunt halen om betalingen mee te doen of om er andere cryptovaluta mee te kopen. Dit kopen en verkopen van cryptovaluta doe je via een crypto exchange. Er zijn allerlei verschillende soorten wallets en exchanges, dus lees je vooral eens goed in voordat je aan de slag gaat.

5. Op welke risico’s of nadelen moet ik letten?

Bitcoin kopen is verleidelijk omdat er veel succesverhalen rondgaan van mensen die er snel rijk mee zijn geworden. Realiseer je dat die verhalen uitzonderingen zijn; koop geen Bitcoin omdat je rijk wil worden, maar doe het vooral omdat je het leuk of interessant vindt. Zoals elke belegging of investering zit er een risico aan vast en kun je ook je inleg verliezen. Let verder ook goed op welke exchange je gebruikt. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en regels ten aanzien van bijvoorbeeld commissies die gerekend worden. Tot slot: vergeet je wachtwoorden en keys niet. Een key is een code die je toegang geeft tot jouw Bitcoin. Omdat alles anoniem is en er geen Bitcoin-bank bestaat, ben je op jezelf aangewezen. Er zijn helaas verhalen bekend van mensen die een vermogen aan Bitcoin zijn verloren omdat ze hun key vergeten of verloren zijn. Word dus niet één van die mensen.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *