Zelfstandig ondernemer worden: hoe doe je dat het best?

brand
Eigen bedrijf starten - zelfstandig ondernemer worden

Zelfstandig ondernemer worden: hoe doe je dat het best?

De kogel is door de kerk: je gaat een eigen bedrijf starten. Zelfstandig ondernemer worden. Spannend! Je hebt ongetwijfeld al informatie ingewonnen bij de Kamer van Koophandel, je bank of bij een kennis of familielid met een eigen bedrijf. Op talloze websites voor starters vliegen de tiplijstjes en checklists je om de oren. Menig starter komt er echter na enkele weken achter dat het starten van je (eerste) eigen bedrijf wel wat meer is dan het uitvoeren van een checklist. Een KvK-inschrijving regelen, een zakelijke rekening openen, visitekaartjes drukken – op de keper beschouwd kan iedereen dat. Maar hoe word je nu echt een succesvolle zelfstandig ondernemer?

Ondernemen is ook een vak

Of je nu copywriter wilt worden of een nagelsalon wilt openen, houd altijd rekening met de volgende vuistregel: zelfstandig ondernemen is een vak op zich. Een eigen kapsalon starten is iets fundamenteel anders dan in andermans kapsalon werken. Een zelfstandig ondernemer heeft, naast zijn eigenlijke vak, altijd nog de nevenfunctie van zelfstandige. Daar komt één en ander bij kijken en het is niet altijd even eenvoudig. Het mooie? Als ondernemer maak je doorlopend keuzes. Je bepaalt je eigen richting. Je kunt bijvoorbeeld een apart postadres bedrijf openen in Amsterdam voor het aanspreken van internationale klanten, naast producten ook abonnementen bedenken voor doorlopende inkomsten of eens een pop-up store openen als je een briljant idee hebt. Alles is mogelijk. Maar begin bij de basis. En dat is voor een ondernemer je boekhouding.

Verdiep je in boekhouding

Als zelfstandig ondernemer zul je bijvoorbeeld op een snelle, foutloze en overzichtelijke wijze je boekhouding moeten kunnen bijhouden. Niet alleen omdat de Belastingdienst dat van je verwacht, maar ook omdat je (als het goed is) geen bedrijf bent begonnen omdat je het zo leuk vindt om hele avonden en weekenden achter een stapel papieren of een Excel-sheet te zitten. Als je zorgt dat je je van tevoren alvast verdiept in het fenomeen boekhouding en bijvoorbeeld weet of je het best uit de voeten kunt met Excel of toch speciale boekhoudsoftware nodig hebt, scheelt je dit op termijn een hoop tijd en moeite. Tijd die je te zijner tijd kunt investeren in je bedrijf in plaats van in het uitpluizen van je achterstallige administratie.

Ondernemen is hard werken

Er zijn duizend-en-één goede redenen om een eigen bedrijf te starten – vanwege de uitdaging bijvoorbeeld, omdat je het werk helemaal te gek vindt, of omdat je als zelfstandige wellicht meer kunt verdienen dan in loondienst. Reken er echter wel op dat het starten van een eigen bedrijf niet leidt tot kortere werkdagen of een lagere werkdruk. Ondernemen is hard werken en dat stopt niet als de veertig uren om zijn. Wees bereid om die investering te leveren en realiseer je dat je zelf verantwoordelijk bent voor het draaien van de noodzakelijke uren. Niemand zal je immers corrigeren of de voortgang met je bespreken.

Een diploma voor ondernemers?

Voor veel ‘reguliere’ vakken bestaan uitgebreide opleidingen, maar het zijn van zelfstandig ondernemer? Dat leert men al doende. Zelfstandigen worden door schade en schande wijs en leren middels ervaring. Er bestaat niet zoiets als een ondernemersdiploma. Toch kun je je tegenwoordig goed laten scholen als zelfstandige. Met een opleiding Eigen bedrijf starten zorg je ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt. Je kiest de branche en richting van jouw (toekomstige) bedrijfje en het lesprogramma zorgt ervoor dat je in aanraking komt met alle kennis en vaardigheden die horen bij jouw nieuwe onderneming. De meeste programma’s duren enkele maanden, maar ook na de start van je onderneming word je nog persoonlijk begeleid.  En dat is fijn, want dan wordt je in de praktijk bijgestaan.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *