Gastblog: de tegenstrijdigheid van social media

brand
Sociale Media Gary Turk

Gastblog: de tegenstrijdigheid van social media

Gastblog door Lisa de Wit van Vrijdagonline Webdesign

Een filmpje dat op dit moment op social media de ronde doet is ‘ Look up’ van Gary Turk. Je bent het ongetwijfeld een keer tegengekomen op Facebook of een ander medium. Turk is van mening dat in de wereld van nu, waarin we continue bezig zijn met online contacten leggen, we eigenlijk steeds minder met elkaar bezig zijn. De boodschap wordt op een romantische manier gebracht en is op deze manier confronterend en ontroerend. Is het inderdaad zo dat we door social media eigenlijk steeds asocialer worden?

Social media

Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en Youtube. Stuk voor stuk populaire social media kanalen met ontzettend veel gebruikers. Tegenwoordig heeft iedereen wel ergens een online profiel, ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond. Op Facebook heeft iemand al snel honderden ‘vrienden’ en als je het op Instagram op de juiste manier aanpakt, kun je zo duizenden ‘followers’ krijgen. Maar zijn dit je echte vrienden? Kennen je followers op Instagram en Twitter je wel echt? Natuurlijk niet!

Follow me!

In de trein zitten veel mensen met oordoppen in en ze doen hun best om zo min mogelijk contact te maken met anderen. Een praatje? Nee joh, misschien krijg je daar uitslag van! Terwijl het op social media zo makkelijk is: alleen even een knopje indrukken en je volgt iemand of hebt een vriendschapsverzoek ingediend. Een mooi persoon gezien op Instagram? Volgen! Wie weet volgt diegene je wel terug, en dan heb je natuurlijk een goede vriendschap opgebouwd! Dit is natuurlijk onzin, maar zo gaat het er tegenwoordig wel aan toe. Zelden spreken we mensen zomaar op straat aan voor een praatje, omdat je niet weet hoe die ander erop zal reageren.

Wie ben ik eigenlijk?

Dit heeft ook te maken met de anonimiteit die social media met zich meebrengt. De drempel om contact te leggen ligt een stuk lager dan ‘in real life’. We zitten achter een scherm en kunnen ons in
feite voordoen zoals we willen. Social media is een uitkomst voor mensen die moeite hebben met contacten leggen in het echt. Misschien is iemand wel heel stil en verlegen in het echt, maar online onwijs spontaan en een echte praatjesmaker. Ook denken we van alles te weten van degenen die we volgen of waarmee we bevriend zijn op Facebook, want je ziet dagelijkse updates voorbij komen en we kunnen zelfs vertellen wat iemand ’s avonds gegeten heeft. Maar is dit wel echt zo? Vertelt iemand ook dat haar vriend voor de derde keer is vreemdgegaan, of vertelt ze alleen dat ze zo’n mooie bos rozen van hem heeft gekregen? Hoewel we denken dat we mensen goed kennen, kan er achter de online utopie een donkere waarheid verscholen zitten.

Tot slot

Het filmpje van Gary Turk is zo confronterend, omdat we allemaal wel weten dat social media helemaal niet zo sociaal is. Hoewel we veel online vrienden hebben, zitten we wel in ons eentje op de bank te chatten met deze vrienden in plaats van dat we met z’n allen in de kroeg zitten. Natuurlijk hebben we allemaal een aantal goede vrienden die we ook in de echte wereld regelmatig zien, maar
we beseffen ook wel dat we niet gelukkiger worden van alle oppervlakkige online contacten. Gary Turk maakt hiermee een goed statement. De ironie is alleen dat hij gebruikt maakt van social media om de boodschap over te brengen dat we minder van social media gebruik zouden moeten maken. Daar had hij misschien iets langer over na moeten denken?

Door Vrijdagonline, webdesign en online marketing.

Download nu de gratis Social Media Startersgids

Alles wat je nodig hebt om succesvol te starten met social media voor jouw bedrijf

Download nu de gratis Social Media Startersgids: http://bloeise.nl/wp-content/uploads/2013/12/Social-Media-Startersgids.pdf

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.