Google+: liefde, haat en noodzaak

brand
Screenshot 2 zoekopdracht Google plus (1)

Google+: liefde, haat en noodzaak

Bart SintenieGastblog door Bart Sintenie

Google+ houdt al sinds haar lancering in 2011 heel wat gemoederen bezig. Enerzijds regende het verzoekjes voor uitnodigingen om deel te nemen aan het op, dat moment nog, besloten netwerk, anderzijds werd de vraag ‘wie er behoefte heeft aan nóg een sociaal netwerk’ gesteld. De markt was tenslotte al verdeeld onder Facebook, Twitter en LinkedIn. Bovendien was bijna iedereen in ons land net overgestapt van Hyves en in Amerika van MySpace.
Google Plus Illustration by Bloeise

Nummer 2 sociaal netwerk

Toch zijn er inmiddels honderden miljoenen mensen wereldwijd die er gebruik van maken. In aantallen gebruikers is Google+ sinds januari 2013 het op-een-na grootste sociale netwerk ter wereld. Alleen Facebook is groter. In Oktober 2013 gaf Google aan dat maandelijks zo’n 300 miljoen gebruikers Google+ bezoeken, in December 2012 was dat nog ‘maar’ 135 miljoen. Een gigantische groei die waarschijnlijk exponentieel is doorgezet.

Subtiel?

Klinkt als een gigantisch succes, maar tegelijk is er enorm veel weerstand. Google is namelijk absoluut niet subtiel in haar pogingen om iedereen over te halen om van Google+ gebruik te maken. Of, als we het toch over gebrek aan subtiliteit hebben, om het bij iedereen door de strot te douwen. Stukje bij beetje dwingt Google namelijk om voor gebruik te maken van haar diensten een Google+ profiel te hebben.

Google+ strategie

Zo staat Google+ standaard geinstalleerd op iedere Android telefoon (en is de app niet te verwijderen), is de Android fotogalerij en automatische backup van foto’s gecombineerd met Google+, fotoservice Picasa zo goed als volledig overgegaan naar Google+, kun je op YouTube geen reacties meer geven zonder Google+ account, zijn locatiegegevens van bedrijven overgezet (en misbruikt), is het internationaal gebruikte Zagat geintegreerd, en ga zo maar door. Zelfs Gmail is verweven met Google+, recentelijk nog meer dan voorheen. En ook in de zoekmachine kom je veelvuldig Google+ berichten tegen. Vooral van personen die je in je kringen hebt.

Screenshot 2 zoekopdracht Google plus (1)

Thomas zit in mijn Google+ netwerk; daarom toont Google zijn artikel in de top 10 op het keyword ‘Google plus‘.

Weerstand tegen Google+

Veel mensen zijn hier niet blij mee, en laten dit weten ook, deze door 230.000 mensen ondertekende petitie om YouTube los te koppelen is maar een van de vele uitingen hiervan. Ondanks de weerstand is het signaal duidelijk, wil je diensten van Google gebruiken, dan zul je aan een Google+ profiel moeten geloven. En gezien de cijfers waar Google mee komt (die zijn uit de periode van voor de YouTube integratie), lijkt het erop dat massa’s mensen dat ook doen.

Gastblog  Plus

Leuk al deze info, maar voor u natuurlijk de vraag, ‘what’s in it for me?’. Goeie vraag, en daar ga ik graag een volgende keer op in. Tenzij mensen me voor zijn in de comments natuurlijk.

Bart Sintenie, zelf een Google+ gebruiker van het eerste uur, werkt als communicatiemanager bij trainings-, coachings- en adviesbureau HRD Group, en bij schoolreisorganisator Huski Reizen.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.