Google’s indexing bug: Opgelost?

brand
Google’s indexing bug: Opgelost?

Google’s indexing bug: Opgelost?

De Google “de-indexing bug” duurde ongeveer 6 dagen. Google heeft afgelopen donderdag aangegeven dat deze bug was opgelost. Echter geeft de SEO community sinds een aantal dagen aan dat er veel index problemen zijn in de Google Search Console. Het draait hierbij vooral om de statusrapport (voor indexdekking) en de URL inspectie tool. Wat is er precies gebeurd en is het opgelost?

Google search index bug reactie

Wat was er aan de hand?

Op 5 april 2019 rapporteerde Serountable.com als eerste dat pagina’s uit de index van Google vielen. Op dit moment werd meteen gezien dat er iets aan de hand was met de Google search index. De SEO community merkte dat er pagina’s uit de index van Google vielen.

Grote delen van websites die voorheen volledige waren geïndexeerd waren nu niet meer vindbaar. Dit werd gezien in de Google Search Console.

Ook op de threads van Webmaster World waren honderden klachten te vinden van website eigenaren die uit de index waren gehaald. Deze konden ook worden gevonden op de officiele Google Search Console forum.

URL not indexed by Google

Het probleem lag niet alleen bij de Google Search Console, pagina’s waren uit de index gevallen. De organische bezoeken werden geraakt van websites die voorheen hierop leunde in hun business model.

Hierover werd door Google op 7 april het volgende gezegd.

Google Search index issue

De problematiek in Google Search waren op dit moment grotendeels opgelost. Maar hier bleef het helaas niet bij.

Wat gebeurde er nog meer?

De problemen met de indexatie leken het begin van meer problemen zijn. Een aantal dagen nadat Google aangaf dat de problemen opgelost waren kwamen er nieuwe problemen naar boven drijven. Deze problemen leken allemaal in de Google Search Console voor te komen. Dit zei Google over deze problemen:

Google Webmaster - search console recovering

Er ontstonden veel problemen in de Google Search Console. Google geeft aan dat het langer voor de Google Search Console duurt om te herstellen van de problemen dan Google Search zelf. Dit betekent dat de indexdekking en verbeteringsrapport niet up-to-date zijn. Daarnaast laat de URL inspectietool in sommige gevallen niet de live status zien van de URL.

Google heeft gezegd dat ze het zouden aangeven wanneer dit probleem is opgelost. In totaal duurt deze bug dus al meer dan 10 dagen wat het erg problematisch voor website eigenaren maakt.

Status 19 april 2019

De problemen in Google Search lijken te zijn opgelost. De problemen in de Google Search Console houden voor veel website eigenaren echter aan. Dit zijn de laatste drie tweets van het account van Google Webmasters.

Google webmasters index issue reports

We wachten nog op een update vanuit Google. We hopen dat dit snel is opgelost aangezien het voor veel SEO specialisten en website eigenaren voor problemen zorgt.

Ralf van Veen

Ralf is als ervaren SEO freelancer werkzaam voor een groot scala aan bedrijven. Van Nederlandse A-merken tot internationale webshops tot de bakker om de hoek. Ralf is gespecialiseerd in SEO, zijn kracht ligt bij technische SEO, linkbuilding en internationale SEO. Daarnaast geeft Ralf trainingen in[…]
Alle artikelen van Ralf van Veen

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.