Hoe we zelf doktertje gaan spelen

brand
computer_grandma

Hoe we zelf doktertje gaan spelen

Gastblog door Sebastiaan Eikholt

Voor het digitale tijdperk was het vanzelfsprekend om bij aandoeningen direct de huisarts op te zoeken. Of in ieder geval een bekende dokter, zoals een oom of nicht in de familie. Maar fijn was dat niet altijd. Het is toch een bepaalde vorm van privacy die werd opgegeven, terwijl er lang niet altijd iets aan de hand bleek te zijn. En dat zorgde ervoor dat veel mensen terughoudener werden om zichzelf te testen op een bepaalde aandoening.

Online deskundigheid

Tegenwoordig is het allemaal anders. Op de televisie worden we continu gewezen op de mogelijke pijntjes die we hebben. Last van maagzuur? Neem dan dit. Heb je pijn in de darmen? Gebruik dan dat. Je zou bijna geloven dat het normaal is om met al deze kwaaltjes rond te lopen. Gelukkig kan je altijd nog online zoeken of het pijnlijke maagzuur daadwerkelijk betekent dat je het medicijn uit de televisiereclame dient te slikken. Of het met alle informatie op het web beter is geworden valt te betwijfelen.

Je bent afhankelijk van de deskundigheid op een website en je probeert toch de eigen waarheid op te zoeken. Zegt de ene website dat ik ziek ben? Dan kijken we gewoon verder, totdat we lezen dat er niets aan de hand blijkt te zijn! Desalniettemin betekent het niet dat jouw symptomen daadwerkelijk resulteren in een aandoening. Maar het kan wel een zekere mate van gerustheid geven. Dat de duizeligheid die je hebt niet gelijk hoeft te betekenen dat je diabetes hebt opgelopen. Of dat een knobbeltje betekent dat je kanker hebt. Maar het is wel een verstandig om naar de huisarts te gaan om zeker te weten of er daadwerkelijk gevaar dreigt.

Thuistesten

Steeds meer zien we dat de medische wereld dichter tot ons komt. Het meten van de hartslag kan met een horloge worden volbracht. Daarnaast kan het aantal verbrande calorieën en gemaakte stappen kan met de smartphone worden opgevraagd. Maar dat zijn onschuldige metingen die meer de conditie bepalen en je bewust maken van je te dikke bierbuik. Een meer vooraanstaande ontwikkeling is het kunnen uitvoeren van medische testen vanuit huis. Met behulp van betrouwbare en nauwkeurige metingen kan een zelftest worden uitgevoerd, die testen op bijvoorbeeld soa of diabetes.

Het betekent niet dat een arts kan worden vervangen, maar het zorgt er wel voor dat een barriere ontbreekt. Het ontbreken van een barriere zorgt ervoor dat in een vroeg stadium uitsluitsel kan worden gegeven over een bepaalde aandoening. Wanneer je kampt met een branderig gevoel tijdens het plassen, dan kan de uitkomst zijn dat je positief hebt getest op chlamydia. En dan is het tijd om met de resultaten naar de huisarts te gaan. Maar wanneer je negatief test en het branderige gevoel blijft aanwezig, dan kan er sprake zijn van een andere aandoening. Ook een moment om de huisarts op te zoeken!

Zelfzorg

Toch zien we steeds meer zelftesten op de markt verschijnen die op meerdere aandoeningen kunnen testen. En bij soa zorgt dat er gericht gemeten kan worden. Ik voorspel dat de komende jaren de dokter steeds dichter tot ons komt. Dat we zelfzorgproducten hebben voor vrijwel alle aandoeningen. Denk aan een bloedtest, waar veel uit af te leiden valt. En dat we vervolgens ook zelf de medicatie in huis halen. En dat de huisarts alleen nog maar online met je spreekt. Tijdens het online gesprek gewoon je telefoon draaien en de plek op de huid laten zien waarvan je denkt dat het foute boel is. Hoeven we niet meer ongemakkelijk met de buren in de wachtkamer te zitten. We kwamen in ieder geval wel de deur uit.

Sebastiaan Eikholt

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.