
Meneer de Uil met de Fabeltjeskrant
Je hebt het wellicht al eens gehoord: e-mails zijn ouderwets en uit en social media is hartstikke in. Je zou je als bedrijf moeten focussen op likes, volgers en abonnee’s. Maar hoe registreert iedereen zich op social media? Hoe wordt je geinformeerd dat je je meterstanden weer op mag geven? Welk digitaal kanaal kijk je altijd even na? Inderdaad: e-mail.
De kracht van e-mail
E-mail verplaatst het gesprek over jouw bedrijf naar een meer persoonlijke omgeving: de inbox. E-mail zorgt voor verkeer naar je website, geeft de meest directe vertaling van conversie naar verkoop en is een uitstekend middel om je klanten aan je te binden. De inhoud van de e-mail kun je variëren per ontvanger en het succes van e-mail is makkelijk te meten. Het is zakelijker dan bijvoorbeeld Twitter of Facebook.
Nu kennen we allemaal de e-mails die alleen maar over het bedrijf en hun producten gaan, en hoe geweldig alles is. Maar met de juiste content, met het juiste verhaal, bied je toegevoegde waarde. Als dank voor de tijd van je lezers.

De inhoud van de Marketingfacts nieuwsbrief wordt bepaald door de best gelezen berichten die week op de site.
Hoe begin je met een nieuwsbrief?
Je hebt een aantal dingen nodig:
- Aanmeldingen voor je nieuwsbrief
- Plan
- Content
- Nieuwsbrief
Aanmeldingen
Als bedrijf mag je alleen iemand mailen als je een zakelijke relatie hebt, of als die persoon zichzelf heeft aangemeld. E-mailadressen verkregen met een aanmelding, heten opt-in mailadressen. Een zakelijke relatie is ook beperkt: jouw verzekeringsagent mag je niet opeens gaan mailen over hypotheken, want dat is een ander product. Mailen zonder een zakelijke relatie of een aanmelding, heet spammen, een echte doodzonde waar in Nederland ook met zware middelen op kan worden gereageerd.
Verzamel via je website altijd e-mailadressen. Geef de mogelijkheid om in je contactformulier een vinkje te zetten voor je nieuwsbrief. Vraag het je vaste klanten. Wees ook duidelijk wat je beloofd: hoe vaak verstuur je de nieuwsbrief en wat zet je erin?
Plan
Het begint daarom altijd met een opgezet plan: wat wil je bereiken met de nieuwsbrief? Verkeer naar je site? Verkoop? Interactie? Hoe kan een nieuwsbrief jouw bedrijf ondersteunen? Pas als je dit helder hebt, kun je bepalen hoe je de nieuwsbrief in gaat zetten. Een nieuwsbrief verstuur je regelmatig. Veelgebruikt is maandelijks, maar vooral leidend is wat je klanten zouden waarderen. Hoe ga je e-mailadressen verzamelen? Hoe ga je je nieuwsbrief versturen? Met welke content vul je de nieuwsbrief? Een plan maken bestaat vooral uit vragen stellen.
Bekijk hoe andere partijen in jouw markt omgaan met e-mail, meld je aan voor hun nieuwsbrieven. Zet voor jezelf uiteen wat je bereid bent uit te geven aan een nieuwsbrief, en wat je wilt dat het je oplevert.

“Gebruik sociale media stagneert” Meteen een pakkende kop bovenaan in de Marketing online nieuwsbrief.
Content
De content, oftewel de inhoud, bestaat doorgaans uit nieuws, acties en een agenda. Een item bestaat uit een foto met een korte tekst en een link naar een achterliggende pagina op de website. Een nieuwsbrief dwingt daarom tot het maken van nieuwe content voor de website: webpagina’s en nieuwsartikelen. Het maken van content is onderdeel van contentmarketing.
En voordat je je bedenkt wat jij uit je nieuwsbrief wil halen, vraag je eerst af wat je lezers interessant zullen vinden. Welke verhalen horen ze graag? Waarom kiezen ze voor jouw bedrijf? Wat is je toegevoegde waarde? Dat vertaalt zich in content voor je site. En dat link je vervolgens door naar je bedrijfsdoelen. Bijvoorbeeld: tips voor haarverzorging koppelen aan haarproducten op de site, bijzondere levensverhalen verlengen naar een dagje uit, nieuws over veranderingen in zorgverzekeringen vertalen naar advies.
Nieuwsbrief
Een nieuwsbrief verstuur je niet via Outlook: daarmee kun je al snel op een zwarte lijst terechtkomen. Je hebt er een aparte mailserver voor nodig die zonder problemen veel mail in 1x kan versturen. Een nieuwsbrief heeft een bepaalde opmaak: het ontwerp. Deze wordt 1x opgesteld en daarna iedere keer gevuld met nieuwe content. De content plaats je in de nieuwsbrief via een CMS: content management systeem, die net zo werkt als voor een website.
Een nieuwsbrief opzetten kost in het begin enige moeite. Gratis verzenden kan via www.mailchimp.com tot 2000 e-mails per maand. De betere webbouwer zal ook oplossingen bieden voor het versturen van een nieuwsbrief.
Nieuwsbrief inzetten loont
De ratio tussen kosten en omzet ligt volgens vele marketingonderzoeken hoog bij e-mail marketing. En de nieuwsbrief is het bindmiddel met klanten bij uitsteek; ideaal voor imago en het laten weten dat je nog bestaat, en beschikbaar bent met je producten of diensten. Bloeise helpt je graag met de inzet van je nieuwsbrief.
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: