Kwart van de Europese bedrijven goed voorbereid voor bloei in digitale post-COVID-economie

brand
Adobe - digitale post-COVID-economie

Kwart van de Europese bedrijven goed voorbereid voor bloei in digitale post-COVID-economie

Amsterdam, 24 maart 2021 – Nieuw onderzoek van Adobe en de London School of Economics (LSE) laat zien dat 25 procent van de Europese bedrijven goed voorbereid is om te slagen in een digitale post-corona-economie. De onderzoeksbevindingen komen voort uit eerste inzichten van 300 CIO’s in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, diepte-interviews met Europese zakelijke beslissers en de langlopende MKB-managementervaring van de LSE.

Het New Era In Experience onderzoek geeft weer hoe drie geïdentificeerde bedrijfstypes – ThriversHiders en Survivors – de digitale transformatie en technologie-investeringen tijdens COVID-19 benaderen:

  • Thrivers (25% van de merken) vertegenwoordigen de meest succesvolle categorie. Door het verhogen van hun digitale investeringen tijdens de pandemie, het wijzigen van organisatiestructuren en het aanpassen van bedrijfsstructuren, meldden ze een stijging van productiviteit onder hun werknemers.
  • Hiders (40% van de merken) verlaagden hun uitgaven aan technologie en innovatie tijdens 2020, maar handhaafden voldoende investeringen om op korte termijn concurrerend te blijven, waardoor ze uiteindelijk in een ‘status quo’-positie terecht kwamen.
  • Survivors (35% van de merken) redden zich met het absolute minimum en bezuinigden het meest drastisch als reactie op de pandemie. Hun leiderschap is het meest voorzichtig en zij hebben een beperkte directe betrokkenheid bij de dagelijkse bedrijfsactiviteiten en interactie met klanten.

Leiderschap belangrijkste barrière voor succes tijdens pandemie

Van de ondervraagde bedrijven zag meer dan de helft (55%) besluitvorming door het senior management en een gebrek aan digitale strategie als hun grootste obstakels voor digitale transformatie tijdens de pandemie. Dit werd gevolgd door toenemende bezorgdheid over cybersecurity (45%) en zorgen over de complexiteit en compatibiliteit van legacy-systemen (40%). Op de vraag wat de grootste drijfveer voor digitale transformatie was, antwoordde 90 procent dat de cloud de belangrijkste motivatie was.

Eigenschappen voor leiders in de New Era of Experience

Door de belangrijkste digitaliseringstrends en managementaanpak van bedrijven tijdens de pandemie in kaart te brengen, kwamen uit het onderzoek ook de gedeelde kenmerken van leiders binnen Thriver-merken. Deze eigenschappen kunnen als blauwdruk dienen voor de bedrijven die op dit moment in overlevingsstand staan, juist om weer op te bloeien wanneer de samenleving weer open gaat.

Leiders van Thriver-merken zijn vaak hands-on en staan open voor verandering. De New Era vereist een nieuw soort leiderschap dat verantwoordelijkheid aflegt, aanpasbaar is en investeert in innovatie. Een andere belangrijke gemene deler is dat al deze bedrijven een organisatiecultuur hebben gebaseerd op vertrouwen. De relatie tussen werkgever en werknemer is door de New Era getransformeerd, en is gestoeld op vertrouwen en autonomie. Ook is snelle besluitvorming een gedeelde eigenschap van succesvolle leiders. Door real-time samen te werken blijven ze de snelle veranderingen voor en kunnen ze zich blijven aanpassen. Als laatste blijft het belangrijk om voortdurend te blijven leren en ontwikkelen. Bedrijven moeten blijven kijken naar nieuwe manieren om hun mensen zo goed mogelijk in staat te stellen aan de behoeftes van de klant te voldoen.

“De wereld is veranderd en digitaal is voor mensen dé manier geworden om contact te leggen, te werken, te leren en vermaakt te worden”, vertelt Alex Azzopardi, Managing Director, Adobe Nederland. “Zakelijke leiders moeten transparantie, vertrouwen en wendbaarheid omarmen om uit te blinken in deze New Era of Experience waarin digitalisering een absolute voorwaarde is om concurrerend te blijven.”

Ingezonden persberichten vallen buiten de verantwoording van de redactie

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *