Maak je WordPress website razendsnel met deze plug-ins

brand
snelheid-wordpress

Maak je WordPress website razendsnel met deze plug-ins

Gastblog door Jannick Nijholt van SoHosted

WordPress is het meest gebruikte CMS (Content Management Systeem) door websites wereldwijd, alleen zijn nog niet alle website eigenaren op de hoogte hoe ze hun WordPress website sneller kunnen maken. Een snelle website is belangrijk omdat snelle websites hoger in de zoekresultaten komen van zoekmachines en omdat bezoekers een snelle website minder snel verlaten. In dit gastblog raad ik je twee plug-ins aan die ervoor kunnen zorgen dat jouw WordPress website razendsnel wordt.

Autoptimize

Autoptimize is een plug-in die vele soorten optimalisaties kan doen voor je WordPress website. Deze plug-in is voornamelijk sterk in het uitvoeren van Minify op CSS en Javascript bestanden. Minify is een methode waarmee de kritieke CSS en Javascript bestanden worden samengevoegd. Een WordPress website bevat vaak veel van deze CSS en Javascript bestanden, vooral in het geval dat er een thema wordt geïnstalleerd met veel mogelijkheden.

Door het samenvoegen van deze bestanden wordt ervoor gezorgd dat er minder bestanden ingeladen worden bij het bezoeken van je website. Het aantal CSS en Javascript bestanden kan dan van 50 naar nog maar 10 /15 gaan. Dit zorgt ervoor dat bezoekers een veel kleiner aantal van deze bestanden hoeven op te vragen en in te laden. Door het inzetten van Minify met de plug-in Autoptimize kun je een grote snelheidswinst krijgen bij het inladen van je website door bezoekers.

WP Fastest Cache

Naast het gebruik van Autoptimize voor het samenvoegen van CSS en Javascript bestanden is ook de plug-in WP Fastest Cache aan te raden. Deze plug-in zorgt ervoor dat van elke pagina op je website een statische versie wordt gemaakt, ook wel caching genoemd.

Een statische pagina is een pagina waar geen PHP meer voor gebruikt hoeft te worden. PHP is een scripttaal die websites dynamisch maakt. Dit zorgt ervoor dat als je een nieuw blogbericht plaatst op je WordPress website deze automatisch op je blog-pagina verschijnt, zonder dat je deze pagina hoeft aan te passen.

Als je geen gebruik maakt van caching dan gaat de server voor elke bezoeker opnieuw de website genereren aan de hand van PHP. Als je meerdere bezoekers op je website hebt die allemaal tegelijk PHP gebruiken, dan kan dit invloed hebben op de snelheid van je website.

WP Fastest Cache voorkomt dat de website voor elke bezoeker opnieuw gegenereerd moeten worden met PHP, waardoor je website in samenwerking met Autoptimize nog weer sneller ingeladen kan worden.

Extra tips

Natuurlijk zijn niet alleen deze plug-ins de oplossing voor het sneller maken van je WordPress-website. Graag geef ik je nog een aantal tips die er voor zorgen dat je website nog sneller kan worden.

  • Update naar de hoogst mogelijke PHP-versie
  • Update WordPress naar de laatste versie
  • Gebruik naast bovenstaande plug-ins zo weinig mogelijk plug-ins. Plug-ins kunnen je website naast versnellen ook flink vertragen.
  • Test de snelheid van je WordPress website voor en na het activeren van de plug-ins en het doorvoeren van deze tips. Je kunt dit het beste doen met GTMetrix.

Dan nog één gouden tip: maak back-ups van je WordPress-installatie. Gaat er iets fout, dan kun je gemakkelijk een back-up terugzetten!

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.