Meer bij Netflix zien met VPN

brand
Meer Netflix met VPN

Meer bij Netflix zien met VPN

Met een kleine vier miljoen betalende abonnees in Nederland heeft Netflix zich de afgelopen jaren stevig in het Nederlandse doorsnee huishouden genesteld. ‘Een avondje Netflixen’ is dan ook een algemeen bekend begrip geworden, vooral in tijden waarin we meer thuis moeten blijven en niet zomaar een avondje uit kunnen.

Toch heb je misschien weleens meegekregen dat het aanbod op de Nederlandse variant van Netflix vele malen kleiner is dan op bijvoorbeeld de Amerikaanse. Dan gaat het niet alleen om meer films, maar ook om nieuwe seizoenen van series die in de Nederlandse variant van Netflix nog op zich laten wachten. Veel Nederlandse gebruikers voelen zich daardoor beperkt en snappen niet waarom het verschil zo groot moet zijn. Waarom mogen we in Nederland niet ‘gewoon’ dat (veel!) grotere Amerikaanse aanbod bekijken?

Rechten en landenspecifiek aanbod

Uiteraard heeft het antwoord op die vraag te maken met rechten. Films en series worden verkocht door distributeurs en daarbij worden voor de Europese markt andere afspraken gemaakt dan voor de Amerikaanse of de Aziatische. Vergelijk het met een film die in Australië veel eerder in de bioscoop is te zien dan in Nederland. Uiteraard gelden die beperkingen niet door producties die door Netflix zelf worden gemaakt. Films en series die Netflix zelf produceert, zie je in de regel dan ook wereldwijd op hetzelfde moment beschikbaar komen.

Nu voelt dat antwoord, ‘het heeft met rechten te maken’, voor veel gebruikers een beetje flauw. Ik betaal toch voor Netflix, laat me dan ‘gewoon’ naar die films en series kijken! Netflix betaalt producenten en distributeurs een afgesproken fee voor bekeken content, en die fees worden uiteraard weer betaald uit de abonnementskosten. In Nederland geïnde abonnementskosten, worden dus gebruikt om het Nederlandse aanbod te financieren. Regelmatig verdwijnen er ook titels uit het aanbod, omdat de contracten met distributeurs aflopen. Op NU.nl kun je elke week lezen welke titels binnenkort zullen verdwijnen.

Overigens is het niet zo dat het Nederlandse aanbod alleen maar kleiner is dan het buitenlandse aanbod. In Nederland kun je bijvoorbeeld shows van Theo Maassen en Nederlandstalige series bekijken. Dat is in Amerika dan weer niet beschikbaar. Wel is het zo dat het Nederlandse aanbod gewoon relatief klein is in vergelijking met veel andere landen.

De oplossing: VPN

Hoe VPN voor Netflix werkt

Er is een oplossing voor dit alles, en die oplossing luister naar de naam VPN: Virtual Private Network. We leggen globaal uit hoe het werkt, zonder te veel in detail te treden.

Zodra je internetverbinding maakt, doorgaans via je modem, krijg je een IP-adres toegewezen. Op basis van dat IP-adres kan worden geïdentificeerd waar op de wereld jij je bevindt. Dat gaat niet heel specifiek – je exacte locatie kan niet worden achterhaald – maar het is wel duidelijk in welk land je bent. Diensten als Netflix maken hiervan gebruik om te bepalen welk aanbod je krijgt voorgeschoteld zodra je inlogt. Als je je laptop meeneemt op vakantie in het buitenland en daar inlogt, zul je ook wel hebben gezien dat het aanbod ineens anders was.

VPN-software haalt een trucje uit met je IP-adres waardoor het lijkt alsof je in een ander land zit dan je daadwerkelijk zit. Netflix ‘denkt’ dan dat je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zit en past het aanbod daar op aan.

Ik ben niet technisch. Hoe ga ik VPN fixen?

Als je weinig technische computerervaring hebt, klinkt dat misschien allemaal nogal ingewikkeld, zo’n VPN. Nu is het gelukkig zo dat er talloze partijen zijn die VPN-diensten aanbieden. VPN fixen is eigenlijk nog nooit zo eenvoudig geweest als tegenwoordig.

Wel is het van belang om te letten op je online privacy. Zomaar een abonnement afsluiten bij de eerste de beste Amerikaanse VPN-boer, is bijvoorbeeld absoluut geen garantie op veilig internetten. Als je weinig kennis of ervaring hebt, maar toch eens dat grote Amerikaanse Netflix-aanbod wilt bekijken, kun je dan ook het beste VPN nemen via een Nederlandse partij, waardoor je onder de Nederlandse wetgeving valt. Ook kun je dan eenvoudiger van een Nederlands sprekende helpdesk gebruik maken als je er niet uit komt.

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.