.NL verliest aan populariteit door opkomst nieuwe extensies

brand
.NL verliest aan populariteit door opkomst nieuwe extensies

.NL verliest aan populariteit door opkomst nieuwe extensies

Nieuwe extensies .shop, .online en .fun groeiden in 2019

AMSTERDAM, 28 januari 2020 – De groei van het aantal domeinnamen van de Nederlandse extensie .nl neemt af. Domeinnamen van nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn daarentegen in opkomst. Dat blijkt uit het domeinnaamonderzoek dat is uitgevoerd door Hostnet.

Groei .nl neemt af sinds 2013

De groeispurt die .nl voorheen doormaakte, neemt sinds 2013 af. In dat jaar steeg het aantal domeinnamen nog met 5,3% (SIDN, 2019). Afgelopen jaar was dit slechts 1,3%. Weliswaar meer dan de 0,7% in 2018, maar .nl haalt niet meer het niveau van vroeger. “Als je kijkt naar het aantal .nl domeinnamen in de afgelopen 8 jaar, zie je duidelijk dat de groei afvlakt”, aldus Bas Schouten, Productmanager Domeinnamen bij Hostnet.

Nieuwe extensies steeds populairder

Domeinnamen van nieuwe extensies zijn daarentegen steeds meer in trek. In 2019 groeiden ze gezamenlijk met 19,1%. Om een voorbeeld te noemen: .shop steeg met 3,9% vergeleken met 2018 (Ntldstats, 2019). De extensie .online groeide zelfs met 34,3%. De grootste winnaar is .fun met een toename van 212,8%.

De populariteit van nieuwe extensies wordt mede veroorzaakt doordat (korte) domeinnamen bij de traditionele extensies, zoals .nl en .com, al bezet zijn. Schouten: “De kans is groter dat ondernemers met nieuwe extensies een domeinnaam registreren die korter, relevanter en herkenbaarder is.”

Toekomstvisie: Nieuwe extensies blijven groeien

De verwachting is dat nieuwe extensies ook in 2020 en de jaren erna goed presteren. Schouten: “De uitgevende instanties investeren veel tijd en geld in nieuwe extensies. Ze bieden bijvoorbeeld een actieprijs aan of maken reclame om naamsbekendheid te genereren. Vervolgens kom je op internet steeds vaker websites tegen die een domeinnaam hebben met een nieuwe extensie. Daardoor worden ze gewoner bij het publiek.”

Het staat vast dat de extensies die de komende jaren worden uitgegeven een groot of klein deel van de markt gaan overnemen. Daarbij verwacht Schouten dat ze in de toekomst samen een steeds groter marktaandeel krijgen. “Ik ben benieuwd hoe de traditionele extensies omgaan met de dreiging van de nieuwe extensies”, aldus Schouten.

Lees meer over het domeinnaamonderzoek: https://www.hostnet.nl/nieuws/domeinnaamonderzoek-2020.

Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *