
Tips voor beginnende tekstschrijvers
Gastblog door Kim Kampen van Albagora
Wil jij ook graag je creativiteit kwijt kunnen in je werk? Schrijven ligt je goed, en je wil er wat mee gaan doen. Als professionele tekstschrijver kan jij wat extra geld verdienen met je creatieve uitingen. Hoewel je als schrijver vaak niet genoeg verdient om er van te kunnen leven kan het je wel een mooi extraatje opleveren. Wij hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om rekening mee te houden als startende tekstschrijver.
Vind jouw specialiteit
Het schrijven van teksten neemt vele vormen aan. Zo verschilt het schrijven van blogs, webpagina’s, columns en artikelen sterk van elkaar. Ook ligt er een groot verschil tussen het schrijven voor verschillende typen websites, zoals bijvoorbeeld entertainment sites, nieuwssites, webwinkels en lead-generator sites. Elk type platform hanteert daarnaast diens eigen schrijfwijze en ook de insteek van de blogs en artikelen die zij schrijven is vaak anders. Het is daarom belangrijk voor jezelf de afweging te maken welke vorm en stijl van schrijven jou het beste liggen. Een diepgaand stuk voor thought leadership is iets anders dan seo teksten laten schrijven; dat merk je in de hoeveelheid tijd die je hebt per artikel.
Een tweede vraagstuk is of je als freelancer aan de slag wil gaan, voor een bureau wil gaan werken, of dat je je aansluit bij een tekstschrijvers platform waar je op commissie kan werken. Dit laatste kan onder andere via platforms zoals Tekstopdracht.nl of Textbroker.nl. Door jezelf goed binnen de markt te oriënteren voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat, zal je makkelijker de juiste keuze kunnen maken.
Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk een keuze te maken in de taal waar jij in gaat schrijven: het ligt misschien voor de hand dat jij als Nederlandstalige tekstschrijver aan de slag gaat, maar wellicht liggen er ook mooie kansen voor jou als je een goede beheersing hebt van bijvoorbeeld de Engelse of de Duitse taal.
Start een eigen website
Eén van de beste manieren om ervaring op te doen in het schrijven van blogs, artikelen en webpagina’s is door zelf een website te starten. Begin bijvoorbeeld een weblog over een onderwerp dat jou goed ligt en schrijf regelmatig blogs over uiteenlopende onderwerpen binnen jouw gebied. Probeer op je website verschillende schrijfstijlen uit en experimenteer met diverse vormen van content. Laat je werk vervolgens lezen door anderen en wees daarbij niet bang voor kritiek; goede feedback zal enkel bijdragen aan jou ontwikkeling als tekstschrijver. Leg ook eens contact met een of meerdere professionals die al langere tijd als tekstschrijver hun kost verdienen; ook zij zullen je waarschijnlijk van veel waardevolle tips kunnen voorzien.
Creëer je eigen werk
Ben je al ergens in loondienst, of ben je actief binnen een voetbalvereniging of hobbyclub? Stel dan voor om bij te gaan dragen aan het schrijven van teksten binnen de onderneming. Sta er bij stil dat tegenwoordig nagenoeg elk bedrijf en elke club heeft zijn eigen website heeft; en waar een website is, is een tekstschrijver nodig! Bied jezelf aan om de content op de site van je bedrijf of club onder de loep te nemen en te (her)schrijven.
Het opdoen van ervaring als tekstschrijver zal niet altijd gepaard gaan met een vergoeding, maar het zal je wel op weg helpen in je carrière. Door voor verschillende ondernemingen jouw toetsenbord te laten ratelen ontwikkel je de vaardigheid voor een divers aantal typen werkgevers te kunnen schrijven. Het schrijven voor de lokale voetbalclub en de website van je baas betreft waarschijnlijk een geheel andere manier van schrijven, waardoor je jezelf breed kan ontwikkelen.
Volg een opleiding of een cursus
Sommige mensen zijn geboren met een natuurlijk aanleg om te schrijven, terwijl anderen er hard aan moeten werken. Toch geldt voor iedereen dat het geen kwaad kan om jezelf continue te blijven ontwikkelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een opleiding te gaan volgen of een cursus te doen. Als je in het schrijven van teksten jouw toekomst ziet, dan kan het geen kwaad om daar een extra investering voor te doen. Veel opleidingsinstituten bieden de mogelijkheid aan om jezelf verder te ontwikkelen binnen jouw vakgebied.
De perfecte opleiding voor een tekstschrijver bestaat niet. Een opleiding in journalistiek komt natuurlijk dicht in de buurt, maar sluit bijvoorbeeld niet direct aan op de wensen van e-commerce websites, waarbij SEO-optimalisatie een belangrijk onderdeel is van het schrijven.
Door het leerproces aan te gaan zal je in ieder geval niet alleen je kennis en vaardigheden verbeteren, maar je zal ook veel waardevolle contacten leggen. Veel opdrachten voor tekstschrijvers komen voort uit hun professionele netwerk.
Stel jezelf beschikbaar
Om jezelf onder de aandacht te brengen bij potentiële werkgevers is het belangrijk jezelf online te profileren. Richt je LinkedIn profiel in voor je nieuwe functie als tekstschrijver en laat daaruit zowel je werkervaring als je professionele vaardigheden blijken. Een goed ingevuld, professioneel LinkedIn-profiel in combinatie met je eigen website als portfolio zal een positieve indruk opwekken bij potentiële werkgevers.
Via LinkedIn is het ook mogelijk contact te leggen met mogelijke werkgevers. Doe onderzoek online naar het type werkgever waarvoor jij graag zou willen schrijven en probeer uit te zoeken wie je jouw aanbod het beste kan voorleggen binnen de voor jouw aantrekkelijke ondernemingen.
Onderzoek en oriëntatie
Jouw succes als tekstschrijver hangt nauw samen met hoe goed jij je kan inleven in de lezers van de site waarvoor je gaat schrijven. Als tekstschrijver zal je vaak teksten moeten schrijven over zaken waar je weinig van af weet. Lees je daarom altijd goed in betreffend het onderwerp waarover je moet schrijven. Verken de website waarvoor je schrijft, maar schroom je niet om ook eens de content op de websites van concurrenten te lezen om inspiratie op te doen.
Wat betreft de stijl waarin je schrijft is het belangrijk om voorafgaand aan het schrijven verschillende blogs en pagina’s op de pagina van je werkgever te bekijken. Jouw teksten zullen daartussen hun plaats moeten vinden, zonder dat zij te veel uit de dans springen omdat jij “je eigen stijl” hebt gehanteerd. Als tekstschrijver moet je kunnen verdwijnen binnen het content aanbod van je werkgever; wil je je eigen unieke stempel op een tekst drukken, dan zal je een werkgever moeten vinden die daar voor open staat.
Teksten schrijven voor SEO
Zoals gezegd is het schrijven voor nieuwssites een heel andere kunst dan het schrijven voor e-commerce websites. Waar op nieuwssites de focus van content met name ligt op het communiceren en uitdiepen van informatie, willen e-commerce websites hun informatievoorziening inzetten om de verkoop van producten te stimuleren. Net als bij websites die diensten aanbieden en sites gericht op het genereren van leads staat SEO-optimalisatie centraal in het schrijven voor e-commerce platformen. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel: zoekmachineoptimalisatie.
Schrijven voor sites die actief bezig zijn met SEO houdt in dat je niet zomaar kan beginnen met het schrijven van je teksten. Het is belangrijk om eerst in kaart te brengen voor wat voor pagina je schrijft, wat de doelstellingen van die pagina zijn en bij welke zoekwoorden die pagina zou moeten verschijnen in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Tekstschrijven vormt zo een belangrijk onderdeel van de online marketing voor een website.
Het belang van zoekwoordenonderzoek
Aan de basis van elke goed geschreven webpagina ligt een degelijk zoekwoordenonderzoek ten grondslag. In Augustus 2018 voerde zoekmachine Google een belangrijke “core update” uit, welke er voor zorgde dat websites voortaan gerichter werden beoordeeld op de kwaliteit van hun content. Google’s A.I. is in staat teksten begrijpend te lezen, en het is dan ook belangrijk teksten zo uniek, relevant en accuraat mogelijk te maken. Om een tekst goed aan te laten sluiten op de kwaliteitseisen van zoekmachines is het daarom belangrijk om er voor te zorgen dat de pagina goed wordt ingericht. De pagina hoort aan te sluiten op één specifiek zoekwoordenthema, zonder onnatuurlijk vaak bepaalde zoekwoorden te gebruiken. Zet onpage content, header tags en paginatitels in om de optimale mix van signalen creëren. Welke zoekwoorden je het beste kan hanteren kan je onder andere uitzoeken via Google’s Keyword Planner en de Keywords Explorer van Ahrefs.
Succesvolle teksten schrijven
Het succes van jouw schrijfwerk is niet altijd even makkelijk te meten; toch zijn er enkele zaken welke je richting kunnen geven in jou ontwikkeling. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je werkgever tevreden is met de door jou geleverde teksten. Vraag om feedback en wees niet bang voor kritiek. Ten tweede is het een goed idee om eens na te gaan wat objectieve lezers van je teksten vinden. Een lezer moet zich makkelijk kunnen inleven in jouw tekst en moet zich ermee kunnen identificeren. Een sterke tekst roept emoties op en kan lezers aansporen om actie te ondernemen. Als je voor een webshop schrijft, dan meet jouw succes zich deels in het aantal paginabezoeken en het aantal verkopen wat uit de pagina voorkomt.
Of jouw tekst aantrekkelijk geschreven is hangt daarnaast volledig af van de samenhang tussen je publiek en de schrijfstijl waarvoor je gekozen hebt; daarom is en blijft een van de belangrijkste zaken bij het schrijven van teksten een goede oriëntatie.
Op weg naar een nieuw carrière
Ter afsluiting een laatste, simpele tip: neem de bovenstaande punten in acht, maar denk er niet te lang over na. Ga gewoon eens aan de slag! Het is een simpel principe: de eerste stap in jouw nieuwe carrière is het wellicht lastig, maar als het blijkt dat schrijven je goed ligt, dan zal je er vanzelf je weg in vinden!
Gastblog door Kim Kampen van Albagora
Reacties
Bedankt voor het delen van zulke geweldige tips.