V&D: Wordt u al geholpen?

Op mijn stuk ‘De Toekomstmuziek van V&D’ kreeg ik een interessante reactie van een credit controller uit mijn netwerk. Samen met de recente ontwikkelingen genoeg reden voor een tweede, kritischer artikel: is V&D nog wel te helpen?
Niet alleen was V&D te laat met het inspelen op het nieuwe kanaal genaamd internet, maar had V&D bovendien hoge bedrijfsschulden. Daardoor konden ze niet volledig inspelen op e-commerce: alleen aspecten die zorgden voor directe kostenverlaging werden toegepast. Er werd dus niet geïnvesteerd in de toekomst. Terwijl dat hard nodig was omdat er juist minder marge is online, legt Daniel Ropers, de oprichter en baas van Bol.com, uit in de NRC:
Het patroon van zaken half invullen zie je ook in de inkoop van V&D. Kijk je in hun kledingafdeling dan zie je designkleding van Mart Visser of Jane Norman hangen naast kleding dat van ellende uit elkaar valt. Totaal geen focus op de kwaliteit en samenhang van hun producten. Een stapel jassen in de modekleur inkopen voor een prikkie en plat aanbieden maakt je nog geen retailer.
V&D handelt halfslachtig en zonder focus op de klant. Alsof wij als klant niet op de verhouding prijs / kwaliteit letten. En alsof het internet er juist niet voor zorgt dat prijzen en aanbod nog makkelijker vergeleken kunnen worden. De welbekende winkelvraag ‘Wordt u al geholpen? is snel beantwoord: ja, en beter ook nog.
Nu het er zo slecht voor staat, bedacht de V&D dat ze het klantenvertrouwen moesten vasthouden. Daarom verstuurden ze op 5 februari deze mail (Afbeelding via RTL). Bij vertoon van je kassabon krijg je die dag én de dag erna een kopje koffie bij LaPlace. Dat je al jaren een gratis kop koffie bij de AH kan pakken of je nu wat koopt of niet, ontging de V&D zeker.
De eigenaar van ons V&D, dat ooit in 1887 is opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann, is Sun Capital. Dit artikel van Faillissementsdossier.nl maakt duidelijk waarom Sun Capital zich totaal niet druk maakt om V&D: botte bijlmethode, laten gerust iconische bedrijven failliet gaan en zijn meer bezig met hun persoonlijke reputatie.
Over reputatie gesproken: de V&D houdt nog steeds vast aan de gewenste loonsverlaging. Maar brengt het op 16 februari anders: verhuurders willen de V&D redden (ze gaan akkoord met huurverlaging), ook eigenaar Sun Capital investeert miljoenen en zelfs de Belastingdienst werkt mee. Waarom willen de 10.000 V&D werknemers dan ook niet hun steentje bijdragen en 5,8% loon inleveren? De V&D mag toch niet ten onder gaan aan koppige werknemers? Als tegenbod biedt V&D nu variabele beloningen: het personeel wordt dus maar verantwoordelijk gemaakt. (en dit bericht over Marc Leder’s nieuwe huis zal hen ook niet echt motiveren)
Het roer moet om. Dat kost veel geld. Vorig jaar maakte V&D 49 miljoen euro verlies. Er moet nog meer geld bij dus. Dat had de V&D overigens wel, 1,4 miljard zelfs, maar dat heeft de toenmalige eigenaar KRR niet in het bedrijf gestopt maar in de eigen zak. Dat doen investeringsmaatschappijen namelijk: ze vertonen eerder sprinkhanengedrag dan dat ze Sinterklaas spelen. Hoeveel geld moet er worden gestopt in de V&D? En wordt dat ooit nog terugverdiend op de consument? Met een kleinere marge? Het V&D aanbod is nu al te matig. Ondanks alle nostalgische gevoelens van de gemiddelde Nederlander verwacht ik dus echt dat de V&D na korte tijd aanmodderen failliet zal gaan, want het gaat toch om onze portemonnee. Daar zijn we altijd nog meer aan verknocht dan aan een bekende winkel in de straat.
Bekijk het als de serie Wordt u al geholpen? Leuk wellicht om nostalgische redenen om naar te kijken, maar het komt niet meer op TV. V&D is niet meer te helpen.
Thomas
Afbeelding Are you being served? via nostalgienet.nl
Gastcolumn NHD op 9 januari Eerst verdween de kampeerafdeling. Toen de kerstafdeling. En nu op…
Nederlands grootste warenhuis Vroom & Dreesman staat regelmatig op de voorpagina’s deze weken, en niet…
Dit blog verscheen eerder op DutchCowboys.nl We zagen het vorige maand al in het filmpje…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: