Web-development trends in 2020

brand

Gastblog door Julia Lammers van TransIP

Jaarlijks worden er diverse nieuwe concepten geïntroduceerd in de wereld van web-development. Er komen nieuwe technieken op de markt en oudere technieken worden verbeterd en geupdate. Wil je een developer inhuren die up to date is met de laatste web development trends van 2020? Dit zijn de trends die hij of zij moet kennen, met name van eerder geïntroduceerde technologieën zoals Progressive Web Apps (PWA) en Accelerated Mobile Pages (AMP).

1. Progressive Web Apps (PWA)

Een Progressive Web Apps (PWA) is een app die zowel als website en als app functioneert, en op verschillende besturingssystemen kan draaien. De app is namelijk via de browser toegankelijk en is niet aan één specifieke app store verbonden. Er zijn veel mogelijkheden in het gebruik van PWA’s – zoals onder andere offline browsen, dankzij de koppeling van de app met de browser cache – en de integratie van de apps met de functies van het apparaat waar de app opstaat. PWA’s functioneren zo als websites, maar dan met alle voordelen van native apps. Het ontwikkelen van een PWA kost minder tijd dan het ontwikkelen van een native app; je kan namelijk je website als basis gebruiken.

2. Artificial Intelligence voor Chatbots

Zelflerende chatbots die gebruikers op je website helpen in het oplossen van hun meest prangende vragen: het is dé oplossing die veel bedrijven in 2020 aan zullen spreken om de druk voor hun klantenservice te verlichten. De robots leren van hun interacties met gebruikers via machine learning, en proberen zich bij elk nieuw gesprek zo goed mogelijk aan te passen aan de gebruiker op basis van hun kennis. Op social media kanalen zoals Facebook Messenger en WhatsApp worden zelflerende chatbots al een tijdje gebruikt, maar de verwachting is dat veel bedrijven in 2020 ook gebruik zullen gaan maken van de technologie.

3. Accelerated Mobile Pages (AMP)

Hot or not? Zoekmachine Google geeft al enkele Jaren aan dat Accelerated Mobile Pages (AMP) de toekomst hebben. Of dat daadwerkelijk zo is, is afhankelijk van hoe snel de technologie wordt geaccepteerd. Veel nieuwsplatforms maken al gebruik van AMP’s, maar voor veel websites leek het de laatste jaren nog een onnodige investering. Via AMP-pagina’s zouden webpagina’s tot 10 keer zo snel geladen kunnen worden; een groot voordeel voor mobiele internetgebruikers. Voor veel bedrijven staat zoekmachineoptimalisatie vaak gelijk aan het naleven van Google’s richtlijnen om hoger te kunnen scoren binnen diens zoekresultaten – en Google houdt er van als sites snel geladen kunnen worden. Het is het dus zeker waard om in 2020 eens te kijken wat AMP-pagina’s voor jou kunnen doen.

4. Single Page Application (SPA)

Op de meeste websites leidt elke klik op een knop of link je naar een nieuwe webpagina. Elke nieuwe pagina die wordt geladen kost echter tijd, en data. Een Single Page Application (SPA) voorkomt dit, door het aantal requests richting de server te minimaliseren en data via JavaScript dynamisch in te laden. Voorbeelden van websites die al met SPA werken zijn Google Maps, Gmail en Facebook. De gebruikservaring van SPA-pages is vaak beter dan van reguliere pagina’s, en qua design ziet het er ook allemaal wat meer gelikt uit. Een nadeel van het gebruik van SPA’s is echter dat het erg moeilijk is hiervoor zoekmachineoptimalisatie uit te voeren: content wordt binnen JavaScript-containers geladen, en is daardoor niet leesbaar voor zoekmachine-crawlers.

5. Responsive Websites voor Mobile First-indexing

Tegen het eind van 2020 zal Google alle websites op het internet “mobile first” indexeren. Dit houdt in dat de zoekmachine de gebruikservaring, evenals de gebruikte technologie op websites, allereerste beoordeeld vanuit het perspectief van een mobiele gebruiker. De mobiele ervaring van gebruikers op mobiele apparaten moet daarom hetzelfde of beter zijn als de ervaring van desktop gebruikers. Het gebruik van responsieve websites wordt daarmee één van de belangrijkste zaken binnen het web-development landschap. Die sites die nog geen gebruik van maken doen zich er goed aan daar nu mee te beginnen.

Takeaways: de trends om in de gaten te houden

De belangrijkste web-development trends in 2020 richten zich op het optimaliseren van de gebruikservaring van internet gebruikers, terwijl zij in de backend van sites de achterliggende processen proberen te versoepelen. Als web-developer is het zoals altijd belangrijk om in ieder geval in de gaten te blijven houden welke ontwikkelingen écht bij zullen dragen aan jou site(s), en waar de mogelijke knelpunten liggen.

Benieuwd wat een app ontwikkelaar precies doet? Lees hier over het beroep app ontwikkelaar!

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *