Stapsgewijs je eigen BV oprichten in het digitale tijdperk
In 2012 onderging de Nederlandse wetgeving een belangrijke verandering met betrekking tot het oprichten van een besloten vennootschap (BV). Het vereiste startkapitaal van €18.000,- werd afgeschaft, waardoor het oprichten van een BV toegankelijker werd voor ondernemers met kleinere budgetten. Toch bleek de “vereenvoudiging” niet zo simpel als gehoopt, aangezien een notaris nog steeds vereist was en ouderwetse tarieven rekende voor deze dienst. Gelukkig zijn er tegenwoordig platformen die het oprichten van een BV hebben vereenvoudigd. Maar is een BV wel wat jij nodig hebt? Welke rechtsvorm past bij jou? En hoe kun je online een bedrijf oprichten? Lees er hier meer over!
Het belang van de juridische structuur in ondernemen
Het kiezen van de juiste juridische structuur is cruciaal bij het starten van een eigen bedrijf, omdat het de vormgeving en aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen bepaalt. Een rechtsvorm is de juridische vorm die je voor je bedrijf kiest en moet worden opgegeven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid, waarbij je bij de laatste met je privévermogen aansprakelijk bent voor bedrijfsschulden.
Het is cruciaal om te begrijpen hoe de juridische organisatiestructuur alle ondernemingen met elkaar verbindt en hun onderlinge relaties bepaalt. Dit wordt ook wel een ‘verband van ondernemingen’ genoemd. Een heldere structuur kan voordelen opleveren bij groei en het beheersen van risico’s, vooral in snel veranderende of risicovolle markten.
De keuze uit verschillende rechtsvormen
Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid, zoals de BV, NV, vereniging, coöperatie, en stichting, en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals de eenmanszaak, VOF, en CV. Als zzp’er is de eenmanszaak meestal de meest voor de hand liggende keuze vanwege de eenvoudige oprichting en lagere administratieve lasten.
Bij samenwerking is het essentieel om op tijd na te denken over de beste structuur en rekening te houden met de aansprakelijkheid van betrokken partijen. Het maken van de juiste keuze tussen de verschillende rechtsvormen vergt een grondige analyse van juridische, fiscale en persoonlijke consequenties voor je bedrijf.
Factoren om rekening mee te houden
Bij het kiezen van de juiste juridische structuur voor je bedrijf zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden. Denk aan de aard van je bedrijf, je groeiplannen, de fiscale implicaties en het beheersen van risico’s. Risicospreiding door gebruik te maken van meerdere BV’s kan handig zijn om te voorkomen dat problemen bij één onderdeel de hele onderneming in gevaar brengen.
Starters moeten zich bewust zijn van de gevolgen van hun keuze tussen een eenmanszaak en een BV, met betrekking tot belastingen en aansprakelijkheid. Een goede juridische structuur bevordert niet alleen de groei, maar beschermt ook tegen onnodige risico’s en financiële gevolgen. Door de juiste keuzes te maken, leg je een stevige basis voor een succesvolle en duurzame onderneming.
De voordelen van een BV ten opzichte van andere rechtsvormen
Als ondernemer sta je dus voor de belangrijke keuze om de juiste rechtsvorm voor je bedrijf te kiezen. Een BV is een van de meest populaire opties en biedt talloze voordelen ten opzichte van andere rechtsvormen, zoals een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (VOF).
- Beperkte aansprakelijkheid
Een van de belangrijkste voordelen van een BV is dat je persoonlijke bezittingen in principe niet aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming. Als de BV failliet gaat, blijven jouw persoonlijke bezittingen beschermd, wat niet het geval is bij een eenmanszaak of VOF. - Credibiliteit en professionaliteit
Het hebben van een BV achter je bedrijfsnaam straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit naar klanten, leveranciers en investeerders. Dit kan je helpen om zakelijke relaties op te bouwen en grotere contracten binnen te halen. - Fiscale voordelen
Een BV biedt vaak meer mogelijkheden voor belastingplanning en -optimalisatie dan andere rechtsvormen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van fiscale aftrekposten en een lager tarief voor de vennootschapsbelasting. - Mogelijkheid tot groei en financiering
Een BV maakt het gemakkelijker om kapitaal aan te trekken door investeerders aan te trekken en aandelen uit te geven. Hierdoor kun je jouw bedrijf laten groeien en nieuwe projecten financieren. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat elke onderneming anders is, en de keuze voor de rechtsvorm moet worden afgestemd op de specifieke behoeften en doelen van het bedrijf.
Hoe richt je online een BV op?
Het online oprichten van een BV biedt tegenwoordig meer gemak dan alleen het initiële traject. Met een volledig digitale afhandeling van elke stap in het proces, zelfs na betaling, hoef je niet langer naar een notariskantoor te gaan. In slechts drie stappen kun je een BV oprichten: start de aanvraag, vul alle benodigde gegevens in, identificeer jezelf online met een unieke tool en keur de BV-akte goed. Met de opkomst van deze innovatieve online platforms is het oprichten van een BV nog nooit zo eenvoudig geweest, een b.v. oprichten bij FIRM24 gaat bijvoorbeeld volledig digitaal, ook na de betaling.
Het online oprichten van een BV is de nieuwe norm geworden voor ondernemers die willen profiteren van de voordelen van een BV zonder tijdrovende en kostbare traditionele notaris bezoeken. Met de hulp van bedrijven zoals Firm24 kunnen ondernemers hun BV volledig online oprichten, zonder concessies te doen aan de juridische kwaliteit en zekerheid. Bekijk hun onderstaande video om een helder beeld te krijgen van de belastingen in de BV.
Reacties