Wat niemand je vertelt over Industry 4.0: veranderingen in de maakindustrie
Industry 4.0 is een term die jij als techneut ongetwijfeld eerder hebt gehoord. Het is een onderwerp dat voor productiebedrijven hoog op de agenda staat en waar jij als techneut veel van gaat merken in de dagelijkse werkzaamheden. Benieuwd wat Industry 4.0 precies inhoudt, wat voor ontwikkelingen er zijn en wat voor invloed deze ontwikkelingen hebben op bijvoorbeeld mechanical engineers? Lees dan snel verder.
Wat is Industry 4.0?
Sinds het begin van de 19e eeuw hebben we drie industriële revoluties meegemaakt. Elke revolutie werd in gang gezet door een nieuwe technologie. We bevinden ons nu in de vierde industriële revolutie. Normaal gesproken gebruiken we ‘2.0’ om vernieuwing aan te duiden. Wat moeten we ons dan bij 4.0 voorstellen? Nóg nieuwer en nóg beter? Hét kenmerk van Industry 4.0 is de koppeling van de digitale processen aan de reële processen. Er vindt een revolutie plaats van automatisering en bewaking door middel van slimme technologie. Niet gek dus dat er een stijging is in het aantal industriële automatisering vacatures.
Veranderingen in de maakindustrie
Industry 4.0 heeft een enorme impact op de maakindustrie. Als er een sector is die kan profiteren van digitalisering, dan is het wel de industrie. De digitale technieken in de productontwikkelingsfase zorgen voor een versnelling in de volgende fases: ontwerp, prototyping en testing. Het toepassen van digitale technologie leidt tot nieuwe producten en innovaties. De digitale technologie creëert ook automatiserings- en voorspellingsmodellen. De verkregen data voorspelt bijvoorbeeld de maximale temperatuur van een machine om te voorkomen dat deze de grens overschrijdt.
Naast gevolgen voor de productontwikkeling, heeft Industry 4.0 ook gevolgen voor de werkzaamheden van bijvoorbeeld een werktuigbouwkundig engineer. Eerst werden de werkzaamheden van een engineer voornamelijk in de fysieke wereld uitgevoerd, nu vindt er een transitie naar de cyberwereld plaats.
Mechanical engineers: bijscholing of niet?
Wat betekent Industry 4.0 voor jou als techneut? Vroeger maakten bedrijven de overstap van typemachines naar computers, een complexe overgang voor personeel. In tegenstelling tot toen, maken Industry 4.0-oplossingen zaken juist minder complex; workflows worden gestroomlijnd, handmatige en repetitieve taken worden geautomatiseerd en de interfaces zijn intuïtiever. Bijscholing is dus niet nodig.
Wil jij werken met de nieuwste technologieën? Synsel Techniek biedt verschillende vacatures mechanical engineer aan. Past een andere functie beter bij jou? Bij Synsel Techniek is er altijd een vacature die bij jou past.
Reacties