Welke zakelijke lening past bij jouw onderneming?

brand
vergelijken van rentes

Welke zakelijke lening past bij jouw onderneming?

4 maanden geleden

Ben je als ondernemer bezig met uitbreidingsplannen of heb je onverwacht extra financiële middelen nodig? Een zakelijke lening kan dan een fijne en slimme oplossing zijn. Maar welke lening past nu het beste bij jouw bedrijf?

Hieronder lees je over de meest voorkomende soorten zakelijke leningen en waar je op moet letten. En let op: geld lenen kost geld!

1. Lening met vaste looptijd

De lening met vaste looptijd is een van de meest traditionele vormen van zakelijke financiering. Je leent dan dus een vast bedrag, bijvoorbeeld €25.000, en betaalt dit terug in vaste maandelijkse termijnen. Dit type lening is ideaal als je precies weet hoeveel je nodig hebt en wanneer je dit kunt terugbetalen. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in machines, een bedrijfsauto of een grotere voorraad.

Businessman driving a car

De looptijd kan variëren van één tot zeven jaar, afhankelijk van de voorwaarden die je kiest. Het voordeel van deze lening is de voorspelbaarheid: je weet precies waar je aan toe bent. Heb je bijvoorbeeld een 25000 euro lening, dan kun je met deze lening de kosten en aflossingen goed plannen. Het nadeel? De rente ligt vaak iets hoger dan bij andere leningen.

2. Zakelijke krediet

Als je behoefte hebt aan wat meer flexibiliteit, dan is een zakelijk krediet misschien een betere optie voor je. Je hebt dan toegang tot een bepaald bedrag, maar je betaalt alleen rente over het geld dat je daadwerkelijk opneemt. Het lijkt dus een beetje op een creditcard voor je bedrijf.

Dit type lening is handig als je regelmatig kleinere uitgaven hebt of als je wat extra werkkapitaal nodig hebt. Het is ideaal voor bedrijven die te maken hebben met schommelende inkomsten of seizoensgebonden verkopen. Een zakelijke kredietlijn kan ook een goede optie zijn als je wat financiële ruimte wilt hebben voor onverwachte kosten.

3. Factoring

Factoring, of factuur financiering, kan interessant zijn als je veel facturen hebt die nog betaald moeten worden door klanten. Je ‘verkoopt’ je openstaande facturen aan een factoringmaatschappij, die je direct een groot deel van het bedrag uitbetaalt. Zo hoef je niet te wachten tot je klanten betalen en heb je meteen geld om te investeren in je bedrijf.

Het nadeel van factoring is echter dat je een percentage van je factuurwaarde als kosten betaalt aan de factoringmaatschappij. Dit kan oplopen, dus het is belangrijk om goed te kijken of dit past bij jouw financiële situatie en niet zomaar al je facturen daarheen stuurt.

voorschot op pinbetaling

Dit type lening is vooral populair bij bedrijven die veel met pinbetalingen werken, zoals restaurants of winkels. Je krijgt een voorschot op basis van je verwachte omzet en betaalt dit terug via een percentage van je dagelijkse inkomsten. Erg handig als je snel geld nodig hebt, maar houd er rekening mee dat de kosten vaak hoger zijn dan bij andere leningen!

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *