5 tips voor een snellere WordPress website

brand
tips WordPress snelheid verhogen

5 tips voor een snellere WordPress website

Gastblog door Remco Nieuwenhuizen van WP Supporters

WordPress snelheid is een een hot item. Het kan namelijk je website maken of kraken.

Google waardeert snellere websites hoger dan langzame websites. En met het oog op de toekomst wordt websites snelheid steeds belangrijker. Een langzame website heeft vaak een verhoogd bounce percentage. Dit zal zorgen voor minder bezoekers op je website en het mislopen van inkomsten.

Regelmatig zul je jezelf afvragen wat de reden is van de trage snelheid van je website. Maar er zijn veel dingen die de snelheid van je website kunnen beïnvloeden. In dit bericht daarom 5 tips om je WordPress website sneller te maken.

Maar voordat we deze zullen starten we bij het begin. Hoe meet je jouw website snelheid?

Als je nieuw bent in de wereld van het snelheid optimaliseren dan weet je waarschijnlijk nog niet hoe je dit kunt doen.

Je website snelheid meet je namelijk door snelheidstesten te ondergaan. Dit kan gratis en voor niets met de volgende tools:

  • Google pagespeed insights – de snelheidtools van Google maar vaak lastig als je nog niet veel ervaring hebt
  • GTmetrix – Een gebruiksvriendelijke tool waarmee je veel tips krijgt om je snelheid te verbeteren
  • Pingdom – Soortgelijk als GTmetrix

Hoe je de snelheidstesten het beste kunt interpreteren zie je in de volgende video:

1: Hosting

Allereerst bespreken wij de hosting. Waarschijnlijk heb jij je al meerdere keren gebogen over dit onderwerp. Want het is een belangrijk onderdeel van je website snelheid.

Je hosting bepaald hoe snel je website reageert op een verzoek. Daarnaast zijn ook de locatie van de hosting en het pakket van de hostingmaatschappij van invloed op je snelheid.

Zo zal een dedicated server veel sneller zijn dan een shared hosting. Maar dit heeft ook met budget te maken.

Als je jouw website wilt optimaliseren voor snelheid dan raden we aan om een aantal aanbieders met elkaar te vergelijken en ook een test uit te voeren. Zo weet je zeker dat het in ieder geval niet aan de hosting ligt.

2. Kies een lichtgewicht thema

Een veelgemaakte fout van website ontwikkelaars is dat ze kiezen voor thema’s met honderdduizend opties. Terwijl ze er vaak maar 5 gebruiken.

Een snel WordPress thema is bijvoorbeeld Generatepress of Astra. Beide zijn ze erg licht en bevatten ze alleen de broodnodige functies.

Als je gebruik maakt van pagebuilders zoals Elementor of Beaver Builder dan werken deze themas daar ook goed mee samen.

3. Plugins

Een andere manier om je website snel te vertragen is door veel plugins te gebruiken die weinig tot niets toevoegen aan je website.

Wij raden altijd aan om heel erg kritisch te zijn als het gaat om plugins en echt alleen diegene te installeren waar je niet zonder kunt.
Test ook de snelheid voor het installeren van een plugin, en daarna. Zo weet je wat voor invloed deze heeft op jouw website snelheid.

Het kan namelijk ook voorkomen dat plugins met elkaar in conflict raken waar de snelheid onder lijdt.

Om hier achter te komen zal je moeten testen, testen, testen.

4. Afbeeldingen

Je wilt graag je website zo lichtgewicht mogelijk maken. En met afbeeldingen kan je een website heel snel, een stuk zwaarder maken.

Daarom is het belangrijk om deze eerst te optimaliseren voordat je ze upload naar je website.

Een makkelijke manier om dit te doen is als volgt:

  1.  Bepaal de afmeting die je nodig hebt op je website. Een normaal scherm is 1920 x 1080 pixels dus wil je een beeldvullende foto dan is dit het formaat, wil je een kleinere foto pas de afmetingen dan aan. Vervolgens passen we in Photoshop de kwaliteit van de afbeelding aan op het oog.
  2. In veel fotobewerkingsprogramma’s kan je tijdens het opslaan de kwaliteit van de foto bepalen. Staat deze op 100% dan wordt de afbeelding groot, maar vaak als je 70 en de 80 procent gaat zitten zie je dit verschil nauwelijks met het oog. Terwijl de grootte van de afbeelding drastisch minder wordt.
  3. Comprimeer de afbeelding met bijvoorbeeld de gratis tool van tinypng. Download de plugin of bezoek hun website en laad hun tool het werk doen. Je zult qua kwaliteit niets merken maar de afbeelding wordt opnieuw verkleint.

Nu is je afbeelding gereed om op de website te gebruiken. Normaal gesproken zou 1 afbeelding niet groter hoeven te zijn dan 500kb. (uitzonderingen daargelaten)

5. Cachingplugin gebruiken

Als laatste tip om je website te versnellen is door gebruik te maken van een cachingplugin.

WProcket is bijvoorbeeld een goede en gebruiksvriendelijke plugin waarmee je veel opties hebt om je website te versnellen.

Naast de cache kun je ook je html, css en javascript comprimeren en verkleinen. In veel gevallen krijg je hier ook een snellere laadtijd door.

Conclusie

Als je website snelheid belangrijk vindt dan moet je vanaf het begin al goede keuzes maken.

Met de bovenstaande tips heb je een goede basis om een website binnen 2 seconden te laden.

En 2 seconden is een goede maatstaaf om te gebruiken. Als je hierboven komt heb je alweer een grotere kans dat Google andere voor laat gaan.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

2 Reacties
  • Wilgenhof M schreef:

    Dit was een leerrijke blog. Ik was wel op de hoogte van enkele stappen, maar jouw blog heeft mijn kennis uitgebreid. Dank je voor het delen van die tips. Ik kan ze zeker gebruiken tijdens het werken. Ga zo door!

  • Remco schreef:

    Bedankt heer/mevrouw Wilgenhof. Mocht u meer tips willen kunt u ook op de blogpagina van de WPsupporters kijken waar wij iedere week meer WordPress tips delen.

  • Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *