Hoe je SEO content schrijft die jou laat ranken bij de beste SERP-resultaten

brand
Hoe je SEO content schrijft die jou laat ranken bij de beste SERP-resultaten

Hoe je SEO content schrijft die jou laat ranken bij de beste SERP-resultaten

SEO content is een essentieel onderdeel van online marketing en heeft een grote invloed op het aantrekken van nieuwe potentiële klanten. Hoewel er steeds meer AI-tools bestaan voor het genereren van content, kan het eigenhandig creëren van kwalitatief hoogwaardige artikelen en ander SEO-geoptimaliseerd marketingmateriaal tal van belangrijke voordelen bieden voor jouw bedrijf.

Als je je afvraagt wat die voordelen zijn, wat SEO content überhaupt is en hoe je deze content zelf kunt creëren, lees dan dit artikel! Je vindt op deze pagina zes waardevolle tips om te leren hoe je SEO content kunt schrijven om jouw bedrijf te helpen zijn bedrijfsdoelen te bereiken.

Wat is SEO content?

Laten we beginnen met de theorie achter hetgeen SEO content feitelijk is. In eenvoudige taal gaat het om content, gericht op het bereiken van de hoogst mogelijke posities op de zogenaamde Search Engine Results Page (SERP), de zoekresultaten in de zoekmachine.

In tegenstelling tot wat velen vaak denken, gaat het hierbij echter niet alleen om het gebruik van zoekwoorden in een artikel. Het is een zorgvuldig gepland proces waarbij het hoofddoel moet zijn om zo veel mogelijk waarde aan de gebruiker te bieden (zoals ook door Google wordt benadrukt, bijvoorbeeld).

Om dit te bereiken is het essentieel om content te creëren, die aansluit bij de zoekintenties van de gebruiker en ervoor zorgt dat de gebruiker snel reageert – qua informatie en de manier waarop deze wordt aangeboden. Goed geoptimaliseerde SEO content moet worden opgebouwd rond strategische zoekwoorden, relevante interne en externe links en metadata bevatten en andere SEO-kritieke elementen integreren.

Waarom is het belangrijk om SEO content te schrijven?

Desk with Notes About SEO

Er zijn talloze voordelen te noemen van SEO content, maar de belangrijkste zijn:

 • Kwalitatief hoogwaardige leads: Volgens HubSpot bevestigt 50% van de marketeers dat inbound technieken zoals SEO en de creatie van blog content hun voornaamste bron van kwaliteitsleads zijn.
 • Verbeterde zichtbaarheid in SERPs: Maar liefst 54,4% van alle klikken in Google gaat naar de top 5 zoekresultaten. Door je content te optimaliseren met verschillende SEO-technieken, vergroot je de kans dat jouw content een van deze felbegeerde plekken bemachtigt en daarmee de aandacht van je doelgroep trekt.
 • Verbeterde gebruikersbetrokkenheid: hoogwaardige, SEO-geoptimaliseerde content biedt waardevolle informatie, houdt lezers betrokken en spoort hen aan tot meer interactie met de website.

Hoe je SEO content schrijft die je naar de topresultaten van de SERP brengt

Tijd om naar de kern van het artikel te gaan. Hieronder hebben we 6 tips voor het verkrijgen van de posities in de top van een SERP op een rij gezet. Laten we van start gaan!

1. Voer een zoekwoordenonderzoek uit

De eerste stap is een zoekwoordenonderzoek. Dit omvat het verkennen, evalueren en selecteren van de beste zoekwoorden om via zoekmachines gericht verkeer naar je content te kunnen trekken.

Waarom zou je dat doen? Het helpt je de exacte zoekwoorden te vinden, die jouw publiek in zoekmachines gebruikt en laat je zien hoe je bestaande content kunt verbeteren of nieuwe content kunt creëren aansluitend bij hetgeen waarop je doelgroep zoekt. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat meer mensen je content zien. Dat biedt een kans om waardevolle zakelijke leads te krijgen.

Hoe je een zoekwoordenonderzoek uitvoert

 1. Identificeer je doelgroep: Om een zoekwoordenonderzoek op effectieve wijze uit te kunnen voeren, bereid je een gedetailleerd profiel van je ideale klant voor. Door een dergelijk persona op te stellen, krijg je inzicht in de gedeelde kenmerken, dagelijkse problemen en verwachtingen van bestaande en potentiële klanten. Je kunt dit doen met behulp van professionele tools, zoals een zoekwoorden tool. Deze tool helpt niet alleen bij het identificeren van relevante zoekwoorden voor de content van je website, maar ook een aanzienlijke bijdrage levert aan het vormgeven van je bredere bedrijfsstrategie.
 2. Brainstorm zoekwoord ideeën: Als je eenmaal de persona van een consument hebt, denk dan na over dat wat deze in een zoekmachine zou kunnen typen. Maak het jezelf hierbij niet te makkelijk. Als je bijvoorbeeld schoenen verkoopt, hoeft je klant niet direct ‘schoenenwinkel’ in te typen. Een klant kan ook ‘schoenen – trends voor herfst 2024’ gebruiken. Het is de moeite waard om je content af te stemmen op mensen die zich in verschillende stadia van het overwegen van een bepaalde aankoop bevinden.

Hoewel het verleidelijk is om zoekwoorden met een hoog zoekvolume te targeten, kunnen deze zeer concurrerend zijn. Het kan daarmee effectiever zijn om je te concentreren op hele specifieke of long-tail zoekwoorden.

 1. Verzamel suggesties voor zoekwoorden: Er zijn tal van SEO-tools beschikbaar die suggesties voor zoekwoorden bieden. Deze tools kunnen een uitgebreide lijst met ideeën bieden, waarin je direct vindt hoe vaak mensen ernaar zoeken en wat de daarmee samenhangende moeilijkheidsgraad is.
 2. Verfijn je lijst: Hoewel het bij veel zoekwoorden verleidelijk lijkt om ze te targeten, is het essentieel om prioriteiten te stellen voor de beste ROI. Groepeer zoekwoorden op relevantie en zoekintentie, en bewaar alleen de zoekwoorden die aansluiten bij jouw bedrijfsdoelstellingen.
 3. Maak een zoekwoord kaart: Wijs doelzoekwoorden toe aan specifieke pagina’s op je website en zorg ervoor dat elk zoekwoord overeenkomt met een pagina die nauw aansluit bij de intentie van de gebruiker. Het is van wezenlijk belang, daar het de kans vergroot dat een dergelijke pagina een toppositie in de SERP’s behaalt.

2. Audit je bestaande content

Writing note showing Content Audit. Business photo showcasing process of evaluating content elements and information.

Een andere bewezen nuttige methode bij het schrijven van SEO content is het uitvoeren van een content audit. Zo’n audit onderzoekt de gegenereerde content grondig, met als doel het bepalen van de effectiviteit ervan bij het voldoen aan de behoeften van het publiek. Deze systematische beoordeling van content kan een complete blog, specifieke categorieën binnen zo’n blog, geselecteerde landingspagina’s of alle digitale assets omvatten.

Deze methode biedt een duidelijk perspectief op welke delen van de content op je platform moeten worden aangepast, uitgebreid, opnieuw gebruikt of zelfs verwijderd.

Wat is er nodig om zo’n content audit uit te voeren?

 1. Stel audit doelen: Zoals bij elk proces start je met het vaststellen van een meetbaar doel, om dit af te stemmen op relevante meetgegevens. Als het bijvoorbeeld jouw doel is om de betrokkenheidsniveaus te verbeteren, houd je statistieken bij zoals de gemiddelde CTR, het aantal bekeken pagina’s per sessie en de sessieduur.
 2. Breng structuur aan in je content: Verzamel alle content-URL’s op één locatie, bij voorkeur in een spreadsheet. Categoriseer vervolgens elk item op basis van criteria zoals titel, publicatiedatum, aantal woorden, format, toegevoegde links en andere essentiële factoren die van invloed zijn op de bijdrage die content levert aan je bedrijfsdoelstellingen.
 3. Gebruik analysetools: Gebruik SEO-tools om diepgaande data gerelateerd aan je content te verkrijgen. Nadat je deze statistieken grondig hebt geanalyseerd, bepaal je welke content je wilt behouden of wijzigen en welke je wilt verwijderen.
 4. Werk een actieplan uit: Werk voor elk stukje content een afzonderlijke strategie uit, gebaseerd op de doelen die tijdens de initiële auditfase zijn gesteld.

Merk op dat regelmatig uitgevoerde audits belangrijk zijn. We raden je aan het proces elke zes maanden uit te voeren om ervoor te zorgen dat je content consistent aansluit bij de veranderende bedrijfsdoelstellingen.

3. Werk aan een contentplan

Na een grondige content audit en met je zoekwoorden kaart in de hand, is het zaak om een gestructureerd contentplan op te stellen. Je kunt er eentje maken met een spreadsheet zoals die van Google Spreadsheets of Excel, of met takenplanning tools zoals Trello of ClickUp.

Je plan moet niet alleen de artikelen bevatten die je nog wilt schrijven, maar ook de bestaande artikelen op je blog, aangezien regelmatige updates cruciaal zijn.

Het contentplan moet daarbij gebaseerd zijn op je content audit en moet rekening houden met factoren zoals het zoekvolume en de moeilijkheidsgraad van vooraf gedefinieerde zoekwoord clusters.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk stukje content dat je maakt, gecentreerd moet zijn rond een specifiek zoekwoord. Daar gebruikers verschillende zoekintenties hebben, is het nuttig om je te verdiepen in gerelateerde long-tail zoekwoorden, potentiële vragen en populaire onderwerpen rond een zoekwoord. Deze strategie helpt je nieuwe mogelijkheden te identificeren die aansluiten bij je primaire zoekwoord.

4. Schrijf informatieve en boeiende content

Het is tijd om te gaan schrijven. Geef bij het maken van SEO-geoptimaliseerde content altijd prioriteit aan je doelgroep door waardevolle inzichten te leveren.

Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan op de gebruiker gerichte content, boven stukken tekst die verzadigd zijn met een groot aantal zoekwoorden. Benadruk unieke vakkennis en zorg ervoor dat wat je creëert niet zomaar een stukje content is van dat wat online al beschikbaar is. Voor het versterken van je geloofwaardigheid kun je ervoor kiezen om naar onderzoeken en rapporten te verwijzen.

Streef naast het overbrengen van kennis ook naar leesbaarheid. Organiseer je content op logische wijze, gebruik kopjes en subkoppen om lezers door jouw hoofdpunten te leiden. Het introduceren van elementen zoals lijsten of citaten kan de betrokkenheid van gebruikers vergroten en zorgen voor meer duidelijkheid.

5. Optimaliseer je content voor SEO

Terwijl je content creëert, heb je de mogelijkheid om de doelzoekwoorden hier naadloos in te integreren. Wees echter terughoudend. Als je de content overspoelt met gerelateerde zoekwoorden, kan de focus ervan verwateren, waardoor het geforceerd overkomt. Het schrikt lezers af en resulteert mogelijk in een suboptimale ranking voor het gekozen primaire zoekwoord.

Ook is het, als het gaat om het optimaliseren van je content voor een betere zichtbaarheid, van cruciaal belang om overtuigende title-tags en meta-beschrijvingen te maken. Ze fungeren als een snapshot van je content, verleiden gebruikers om te klikken en kunnen daarmee de klikfrequentie van SERP’s aanzienlijk verbeteren.

Overweeg om interne en externe links in je teksten op te nemen voor een samenhangende aanpak. Zorg ervoor dat deze links relevant en nuttig zijn voor lezers. De gebruikte ankertekst moet beschrijvend zijn en lezers direct een duidelijk beeld bieden van de gelinkte content.

Tot slot is de implementatie van een schema-opmaak het overwegen waard. Deze geavanceerde SEO-techniek kan de geschiktheid van content voor rich snippets in de SERP’s vergroten, waardoor gebruikers een uitgebreidere preview krijgen en je online aanwezigheid wordt verbeterd.

6. Promoot je content

Je beschikt inmiddels over SEO-geoptimaliseerde content van een hoge kwaliteit. Wat is de volgende stap? Voordat je jezelf verdiept in betaalde advertenties, is het verstandig om prioriteit te geven aan een organische promotie. Dat doe je door te starten met het delen van je artikel op de sociale media-kanalen van je bedrijf. Plaats het artikel daarnaast in groepen die zich op jouw onderwerp concentreren.

Onderschat daarnaast de kracht van backlinks op gerenommeerde websites niet. Zorg ervoor dat deze links naadloos worden opgenomen in relevante content op zo’n website, waarbij de gebruikte ankerteksten bij voorkeur je doelzoekwoorden bevatten. Deze aanpak vergroot niet alleen de waarde van je content; het versterkt ook de geloofwaardigheid ervan in de ogen van zoekmachines als Google.

Geef echter altijd prioriteit aan kwaliteit boven kwantiteit. Links van minder geloofwaardige websites leveren mogelijk niet het gewenste resultaat op.

Ga altijd voor toegevoegde waarde

Het hoeft niet moeilijk te zijn om bij de eerste zoekresultaten te worden vermeld, zelfs niet als je concurreert met grotere bedrijven dan het jouwe. Het bieden van waarde aan gebruikers en ervoor zorgen dat je content uniek is, is van het grootste belang. Wanneer je dit combineert met de SEO-optimalisatietechnieken die we hierboven hebben besproken, zullen jouw inspanningen uiteindelijk resultaat opleveren. Succes!

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *