7 effectieve strategieën voor gezond cashflowbeheer in het MKB
Een gezonde cashflow is de levensader van iedere onderneming. Toch worstelt maar liefst 82% van het MKB regelmatig met liquiditeitsproblemen, zo blijkt uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel. Niet omdat deze bedrijven geen winst maken, maar omdat het geld simpelweg niet op het juiste moment beschikbaar is. Met de juiste strategieën kun je echter veel cashflowproblemen voorkomen. In dit artikel delen we in samenwerking met Bill Incasso zeven bewezen methoden om je cashflow gezond te houden.
1. Optimaliseer je facturatieproces
De basis van een gezonde cashflow ligt bij een gestroomlijnd facturatieproces, weten ze bij Bill Incasso. Hoe sneller je factureert, hoe eerder het geld op je rekening staat. Toch stellen veel ondernemers het versturen van facturen onnodig uit. Het is essentieel om direct na levering te factureren en gebruik te maken van geautomatiseerde facturatiesoftware. Zorg daarnaast dat je facturen aan alle wettelijke eisen voldoen en maak het betalen zo makkelijk mogelijk met verschillende betaalopties. Een laatste belangrijke check is om vooraf alle gegevens van je klant te controleren op juistheid.
2. Implementeer duidelijke betalingsvoorwaarden
Goede afspraken maken goede vrienden. Dit geldt zeker voor betalingen. Leg daarom altijd duidelijke betalingsvoorwaarden vast en communiceer deze helder naar je klanten. Een betalingstermijn van 14-30 dagen is gebruikelijk voor het MKB. Maak ook duidelijke afspraken over de consequenties van te late betaling en eventuele kortingen bij vroege betaling. Door dit vooraf goed te regelen, voorkom je veel discussie achteraf.
3. Gebruik moderne betaalmethoden
Hoe makkelijker je het je klanten maakt om te betalen, hoe sneller je je geld ontvangt. Voor Nederlandse klanten is iDEAL een uitstekende optie voor directe betalingen. Bij terugkerende betalingen kan een automatische incasso uitkomst bieden. Voor internationale klanten is een creditcardoptie vaak waardevol. Door betaallinks in digitale facturen op te nemen en gebruik te maken van QR-codes maak je het betaalproces nog laagdrempeliger.
4. Monitor je debiteuren proactief
Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt zeker voor debiteurenbeheer. Door je debiteuren proactief te monitoren, kun je betalingsachterstanden vaak voorkomen. Een actueel debiteurenoverzicht is hierbij essentieel. Stuur vriendelijke betalingsherinneringen vóór de vervaldatum en neem persoonlijk contact op bij achterstanden. Bij nieuwe klanten kan het verstandig zijn om eerst kredietinformatie op te vragen.
5. Beheer je crediteuren strategisch
Een gezonde cashflow gaat niet alleen over geld dat binnenkomt, maar ook over uitgaande betalingen. Door je crediteuren strategisch te beheren, houd je meer werkkapitaal beschikbaar. Het loont om te onderhandelen over gunstige betalingstermijnen en vroegbetaalkortingen te benutten waar mogelijk. Door grote betalingen te spreiden en rekening te houden met seizoenspatronen, creëer je een voorspelbare uitgavenstroom.
6. Bouw een financiële buffer op
Zelfs met het beste cashflowbeheer kunnen er onverwachte situaties ontstaan. Een gezonde financiële buffer is daarom essentieel. Als richtlijn kun je streven naar minimaal drie maanden operationele kosten als buffer. Investeer overtollige middelen verstandig en houd rekening met seizoensinvloeden in je branche. Een flexibele kredietlijn kan extra zekerheid bieden in onverwachte situaties.
7. Gebruik moderne technologie voor cashflowbeheer
De technologie van nu biedt ongekende mogelijkheden voor cashflowmanagement. Met moderne tools krijg je real-time inzicht in je cashpositie en kun je toekomstige cashflowbehoeften beter voorspellen. Door je systemen te koppelen aan je boekhouding en gebruik te maken van overzichtelijke dashboards, houd je continu zicht op je belangrijkste financiële indicatoren.
Door deze zeven strategieën te implementeren, leg je een solide basis voor gezond cashflowbeheer. Begin klein, bijvoorbeeld met het optimaliseren van je facturatieproces, en bouw van daaruit verder. Heb je te maken met betalingsachterstanden die je cashflow bedreigen? Dan kan professionele ondersteuning bij het innen van openstaande facturen uitkomst bieden.
Reacties