Gids voor het aansluiten van LED TL armaturen

brand
Gids voor het aansluiten van LED TL armaturen

Gids voor het aansluiten van LED TL armaturen

9 maanden geleden

Deze gids biedt een stapsgewijze uitleg over hoe u LED TL armaturen aansluit, met de focus op het ombouwen van bestaande TL armaturen voor gebruik met LED TL buizen. Hoe sluit je een LED TL armatuur aan? 

Het aansluiten van een LED TL armatuur is een proces dat verschilt van het aansluiten van traditionele TL armaturen. Hieronder wordt uitgelegd hoe u uw huidige of oude TL armatuur kunt aanpassen voor het gebruik van LED TL buizen. 

Werking van traditionele TL Armaturen 

Traditionele TL armaturen werken met een voorschakelapparaat (VSA) en een starter. De VSA zorgt voor een snelle opstart van de TL buis zonder flikkering, door middel van een elektrische of magnetische ballast. Echter, bij LED TL buizen zijn zowel de VSA als de starter overbodig. Het verwijderen van deze onderdelen brengt een extra energiebesparing met zich mee, aangezien de VSA en starter extra energie verbruiken, wat tot 20% van het totale energieverbruik kan bedragen. 

Werking van LED TL armaturen 

LED TL armaturen worden aan één kant gevoed met 230v netstroom, in tegenstelling tot traditionele TL armaturen die aan beide kanten worden gevoed. De andere kant van het LED TL armatuur functioneert als een ‘dummy’ om de TL buis op zijn plaats te houden. De zijde die gevoed moet worden, is te herkennen aan een teken of een sticker op het voetje van de LED TL buis, vaak aangeduid met een ‘L’ of een ‘N’. 

Bij het plaatsen van de LED TL buis in het armatuur is het belangrijk dat de juiste kant in de stroomvoorziening wordt gestoken. Indien de LED TL buis verkeerd om geplaatst wordt, kan de aardlekschakelaar uitspringen, maar de LED TL buis is dan niet direct defect. Draai de buis om en schakel de stroom weer in; de LED buis zou nu correct moeten werken. 

Het ombouwen van huidige armaturen naar LED 

Het is mogelijk om huidige TL armaturen om te bouwen zodat ze geschikt zijn voor het gebruik van LED TL buizen. Echter, het is belangrijk om te weten dat bij het ombouwen van TL armaturen het CE-keurmerk kan vervallen. Dit kan problemen veroorzaken met verzekeraars bij eventuele schadeclaims. Daarom wordt het vaak aangeraden om oude TL armaturen te vervangen door nieuwe LED TL armaturen. 

Klik hier voor meer informatie over LED TL armatuur

LED TL armaturen plaatsen in oude TL armaturen 

Het plaatsen van LED TL buizen in traditionele TL armaturen is mogelijk door de armaturen om te bouwen of door gebruik te maken van RETROFIT LED TL buizen. Bij het ombouwen moet men rekening houden met het feit dat traditionele TL buizen aan beide zijdes worden gevoed door netstroom, terwijl LED TL buizen slechts aan één zijde worden gevoed. 

Let wel hierop:

  • Veiligheid: Zorg ervoor dat de stroom altijd is uitgeschakeld voordat u begint met het aanpassen of ombouwen van de armaturen. 
  • CE-keurmerk: Wees bewust van het feit dat bij het ombouwen van TL armaturen het CE-keurmerk kan vervallen, wat invloed kan hebben op verzekeringen.
  • Juiste installatie: Let goed op de juiste oriëntatie van de LED TL buis in het armatuur om problemen te voorkomen. 
  • Installatie oriëntatie: Zorg voor de correcte oriëntatie van de LED TL buis in het armatuur. 

Door deze stappen te volgen, kunt u uw huidige verlichting succesvol aanpassen aan LED TL armaturen, wat leidt tot een energiezuiniger en duurzamer verlichtingssysteem.

Verschil tussen traditionele en LED TL armaturen 

  • Traditionele TL armaturen: Werken met een voorschakelapparaat (VSA) en een starter. LED TL Armaturen: Gevoed aan één kant met 230v netstroom, de andere kant dient enkel als houder. 

 

Stap 1: Begrijpen van de werking 

Voorschakelapparaat (VSA): Bij traditionele TL buizen noodzakelijk, maar overbodig voor LED TL buizen. 

Energiebesparing: Het verwijderen van VSA en starter leidt tot extra energiebesparing.

Stap 2: Identificeren van de voedingszijde 

Locatie van de Voedingszijde: Vaak aangeduid met een teken of sticker op de LED TL buis.
Correcte Plaatsing: Zorg dat de juiste kant in de stroomvoorziening wordt gestoken.

Stap 3: Ombouwen van bestaande armaturen 

Ombouwen of Vervangen: Overweeg om oude TL armaturen te ombouwen of te vervangen door nieuwe LED TL armaturen. 

CE-keurmerk: Let op dat het CE-keurmerk kan vervallen bij het ombouwen van armaturen.

Stap 4: Het plaatsen van LED TL buizen 

RETROFIT LED TL Buizen: Geschikt voor het plaatsen in traditionele TL armaturen. Aanpassing Vereist: Oude TL armaturen moeten worden aangepast omdat LED TL buizen slechts aan één zijde worden gevoed. 

Het volgen van deze stappen helpt u bij het succesvol aanpassen van uw huidige verlichtingssysteem aan LED TL armaturen. Deze omschakeling biedt niet alleen een energiezuinigere oplossing, maar draagt ook bij aan een duurzamere verlichting van uw ruimte. Houd rekening met de veiligheid en correcte installatie om optimaal te profiteren van uw LED verlichting.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *