Zo ga je goed van start als zzp’er

brand
beginnen met ondernemen

Zo ga je goed van start als zzp’er

Starten als zzp’er? dan komt er veel op je af: je moet je bedrijf inschrijven, klanten werven en je administratie opzetten. Tegelijkertijd wil je je richten op dat waar je goed in bent: het leveren van diensten of het maken van producten. Hoe zet je je bedrijf solide neer, zonder te verzanden in eindeloze regelzaken? Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten voor een sterke start als zzp’er.

Voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, is het slim om eerst even stil te staan bij de missie en visie van je bedrijf. Wat ga je precies aanbieden? Wie is je doelgroep? En waarin onderscheid je je van concurrenten? Een duidelijke koers helpt je later om gerichte keuzes te maken op het gebied van marketing, tarieven en klantenwerving.

  • Missie: Beschrijf kort en krachtig wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld als freelance marketeer kmo’s helpen groeien? Of ga je als tekstschrijver met name in de culturele sector werken?
  • Visie: Wat zie je als de toekomstige ontwikkeling van je branche of vakgebied? Een zzp’er met een sterke visie komt professioneler over en kan makkelijker uitgroeien tot een autoriteit in zijn of haar vak.
  • Strategie: Met welke aanpak ga je je bedrijf starten? Blijf je in loondienst en run je je eigen bedrijf ernaast? Stap je geleidelijk over? Of heb je een buffer om de eerste periode door te komen? Denk goed na over de mogelijke gevolgen: hier lees je onze uitwerking hierover.

Met een concreet plan van aanpak maak je het voor jezelf eenvoudiger om focus te houden, vooral in de beginfase. Zo voorkom je dat je overal en nergens kansen ziet, maar nergens écht in uitblinkt. Je kunt dit vastleggen in een beknopt bedrijfsplan, dat je helpt om je ideeën te structureren en doelen helder te formuleren.

Een duidelijke basis met de juiste rechtsvorm

Voor de meeste startende zzp’ers is een eenmanszaak de voor de hand liggende rechtsvorm. Deze is eenvoudig op te richten, vereist weinig administratie en is kostenefficiënt. Toch is het goed om te beseffen dat je bij een eenmanszaak met je privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden van je bedrijf. Ben je bereid dat risico te dragen? Zo niet, dan kan een besloten vennootschap (bv) een optie zijn. Dat is vaak wel wat kostbaarder en complexer.

  • Belastingnummer en btw-id: Zodra je ingeschreven staat bij de KvK, ontvang je automatisch je btw-identificatienummer. Hiermee kun je factureren en je btw-aangifte doen. Houd er rekening mee dat je voortaan ieder kwartaal (of soms jaarlijks) btw-aangifte moet indienen.
  • Kleine ondernemersregeling (KOR): Ben je Nederlandse ondernemer en bedraagt je omzet niet meer dan € 20.000 per jaar? Dan kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR): dit is een btw-vrijstelling. Check goed de voorwaarden en regels.
  • Handelsnaam: Kies een goede, pakkende en vooral beschikbare handelsnaam. Controleer of de naam niet te veel lijkt op die van een concurrent, want dat kan later voor gedoe zorgen. Vanaf het moment dat je je presenteert onder je handelsnaam, ben je beschermd indien je de eerste bent.

Financiën en administratie: overzicht is key

Als zzp’er is goed financieel beheer onmisbaar. Houd je inkomsten en uitgaven nauwgezet bij en zorg voor een sluitende boekhouding. Dat kan met behulp van boekhoudsoftware, maar ook met een boekhouder of accountant. Hoe je het organiseert, is minder belangrijk dan dát je het organiseert. Een duidelijke financiële basis zorgt ervoor dat je precies weet waar je staat en voorkomt vervelende verrassingen.

Open een zakelijke rekening

cropped view of man holding pen near paper with lettering, laptop and glasses on table

Zakelijke uitgaven en privé-uitgaven door elkaar halen kan leiden tot verwarring en fouten. Zodra je officieel staat ingeschreven, is het verstandig om je zakelijke rekening te openen. Hiermee houd je zakelijke en privé-uitgaven gescheiden, wat je financiële administratie overzichtelijk maakt. Bovendien oogt het professioneler als klanten een factuur krijgen met daarop een zakelijke rekeningnaam. Bij de keuze van een bank kun je letten op lage maandelijkse kosten, gebruiksvriendelijkheid van de app en mogelijkheden voor aanvullende diensten, zoals een digitale boekhoudkoppeling.

Denk ook na over online betaalopties. Werk je bijvoorbeeld met iDEAL, creditcardbetaling of facturen op rekening? Zorg dat het betaalproces soepel verloopt, zodat klanten niet afhaken en hun factuur eenvoudig kunnen voldoen. Dat scheelt jou weer tijd in het nabellen van openstaande posten.

Waar moet je je als zzp’er voor verzekeren?

Een van de grootste verschillen met werken in loondienst is dat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor de risico’s die je loopt. Denk aan arbeidsongeschiktheid, bedrijfsaansprakelijkheid of beroepsaansprakelijkheid. Valt je inkomen weg door ziekte, of loop je een duur project mis omdat je niet kunt werken? Dit kan flinke financiële gevolgen hebben.

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Niet verplicht, maar wel zeer aan te raden. Als je langdurig uit de running raakt, blijft er zonder verzekering geen inkomen meer binnenkomen.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Beschermt je tegen claims als je schade veroorzaakt bij een klant of derde partij.
  • Beroepsaansprakelijkheid: Specifiek voor bepaalde vakgebieden, zoals consultants of architecten, waar een fout in je advies of ontwerp tot grote kosten kan leiden.

Bekijk de mogelijkheden voor verzekeren als zzp’er zodat je niet voor onverwachte financiële klappen komt te staan. Ga je internationaal werken of werk je met gevaarlijke stoffen? Laat je dan extra goed adviseren over eventuele aanvullende dekkingen.

Thomas Lapperre‘Groeien betekent kosten kunnen dragen’

Thomas Lapperre, senior copywriter

‘Ik begon in 2011 met ondernemen, 2013 ging ik fulltime aan de slag met Bloeise. In het begin had ik nog weinig zekerheid van inkomsten. Klanten vond ik mondjesmaat, ik pakte alles op wat ik kon, en deed zoveel mogelijk zelf om kosten te besparen. Geleidelijk aan kwam er vorm in mijn bedrijf, zeker toen ik besloot mij te richten op tekstschrijven.

Met die groei kwam zekerheid, en kon ik bepaalde kosten dragen. De belangrijkste vond ik mijn AOV, wat inkomen verzekert wanneer je door ernstige ziekte uitvalt. Later kwamen er andere uitdagingen met auteursrecht. Ik merkte dat ik op het juridische vlak helemaal geen bescherming had. Na een vervelend akkefietje besloot ik dat ik ook daar moest groeien. Dus nam ik respectievelijk een abonnement op ZZP Nederland (met juridisch helpdesk), een rechtsbijstandsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dat zijn best wat kosten per jaar, maar daar krijg ik zekerheid voor terug. Ziekte? Verzekerd. Juridisch gedoe? Verzekerd. Dat vind ik prettig ondernemen.”

Boekhouding en belastingaangifte

Een zorgvuldige administratie is onmisbaar voor iedere ondernemer. Je bent verplicht om je inkomsten, uitgaven, urenregistratie en facturen netjes bij te houden. Dit kan in een spreadsheet, maar veel zzp’ers stappen al snel over op boekhoudsoftware omdat dit tijd bespaart en de kans op fouten verkleint. Zorg dat je systematisch werkt:

  • Facturen verzenden: Hanteer opvolgende factuurnummers en vermeld alle verplichte gegevens, zoals je KvK- en btw-nummer.
  • Uitgaven registreren: Bewaar je bonnetjes en digitale facturen gestructureerd. Eventueel kun je deze scannen of digitaal opslaan.
  • Uren bijhouden: Bij een eenmanszaak is het urencriterium (1.225 uur per jaar) vaak bepalend om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek.

Vergeet niet dat je diverse belastingvoordelen kunt hebben, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek. Nu heeft de politiek besloten de zelfstandigenaftrek te versoberen helaas: laat je hierover goed informeren.

Je tarief bepalen en onderhandelen

Als beginnende zzp’er is het verleidelijk om laag te gaan zitten met je tarief om zo snel mogelijk klanten te scoren. Maar pas op dat je jezelf niet onderwaardeert. Je tarief bepaalt in feite je positie in de markt en zegt ook iets over de kwaliteit die je levert. Een paar aandachtspunten:

  • Kijk naar concurrenten: Wat vragen anderen in jouw branche? Een marktconform tarief helpt je geloofwaardig over te komen en voorkomt dat je de markt ondermijnt.
  • Hou rekening met onbetaalde uren: Denk aan acquisitie, administratie en ontwikkeling. Als je alleen factureert op de uren die je bij de klant doorbrengt, kan het zijn dat je effectief te weinig overhoudt.
  • Waarde in plaats van tijd: Probeer indien mogelijk te denken vanuit de waarde die je levert, niet enkel de hoeveelheid uren. In sommige sectoren kun je een fixed fee of projectprijs rekenen, gebaseerd op de eindwaarde voor de klant.

Onderhandelen kan een kunst zijn, maar wees niet bang om stevig in je schoenen te staan. Als jij de nodige expertise hebt, is het reëel dat je daar een faire vergoeding voor vraagt. Zo zet je vanaf het begin de toon en voorkom je dat je in de knel komt met je inkomsten.

Zet jezelf op de kaart met marketing

Klanten komen niet vanzelf. Als zzp’er moet je zichtbaar zijn en duidelijk maken waarvoor mensen bij jou moeten aankloppen. Een goede marketingstrategie is dus geen luxe, maar noodzaak. Denk aan:

  • Online aanwezigheid: Een heldere website, up-to-date social media en mogelijk een blog of nieuwsbrief waarmee je je expertise deelt. SEO, SEA, Social en Display zijn veelgebruikte marketingkanalen.
  • Netwerken: Mensen doen graag zaken met iemand die ze kennen of via-via aanbevolen hebben gekregen. Een sterk netwerk kan daarom deuren openen. Wees actief op LinkedIn.
  • Reviews en portfolio: Verzamel referenties van tevreden klanten. Dit werkt als bewijs van je kunnen en schept vertrouwen bij potentiële opdrachtgevers.

Wees niet bang om je eigen verhaal te vertellen. Waarom ben je begonnen als zzp’er? Wat drijft je, welke waarden staan centraal in je bedrijf? Consumenten en bedrijven kiezen graag voor een persoon achter het merk, niet zomaar een anoniem gezicht. Dit is de basis van je content. Meer weten over hoe je content inzet voor je marketing? Lees hier alles over  contentmarketing.

Blijf jezelf ontwikkelen

De markt verandert sneller dan ooit. Nieuwe technologie, veranderende wetgeving of opkomende trends kunnen je vakgebied op de kop zetten. Wie mee kan met die veranderingen, vergroot zijn of haar kans op succes. Geef jezelf daarom de ruimte om nieuwe vaardigheden te leren. Volg een cursus, ga naar (online) seminars, of sluit je aan bij een ondernemersnetwerk. Durf ook kritisch naar je eigen processen te kijken: kan het efficiënter, slimmer, of klantgerichter? Als copywriter die ook SEO doet ben ik nu bijvoorbeeld bezig met Python te leren. Hiermee kan ik allerlei zaken automatiseren en verbeteren, en creëer ik een nieuwe manier waarop ik later geld kan blijven verdienen.

Daarnaast is persoonlijke ontwikkeling minstens zo belangrijk. Ondernemen is geen sprint, maar eerder een marathon. Leer omgaan met tegenslagen, teleurstellingen en stressvolle perioden. Praat met andere zzp’ers, deel tips en ervaringen. Zo vorm je een informeel vangnet dat je op moeilijke momenten kan ondersteunen.

Ondernemen is een avontuur: soms uitdagend, maar vooral ontzettend leerzaam en bevredigend. Met de tips uit dit artikel maak je een vlotte en solide start, zodat je kunt groeien op een manier die bij jou past. Denk groot, maar blijf realistisch, en wees niet bang om hulp te vragen als je ergens tegenaan loopt. Succes met het opbouwen van jouw eigen, unieke onderneming!

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *