Je bedrijf verkopen zonder geld op de tafel te laten liggen

brand
Bedrijf verkopen

Je bedrijf verkopen zonder geld op de tafel te laten liggen

Als je als mkb’er je bedrijf wilt verkopen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Of je het nu wilt verkopen aan een derde partij of aan een van je kinderen, je hebt met een aantal regels te maken en uiteraard ook met de Belastingdienst. Zo moet je belasting betalen over de winst die het bedrijf verkopen je oplevert. Om dat te kunnen berekenen, en om je bedrijf überhaupt te kunnen verkopen, heb je de bedrijfswaarde nodig. In dit artikel leggen we uit hoe je de bedrijfswaarde kunt (laten) bepalen.

Hoe bereken je de bedrijfswaarde?

Om de bedrijfswaarde te bepalen moet je naar het verleden en naar de toekomst kijken. Voor het verleden zijn uiteraard de jaarrekeningen belangrijk. Wat betreft de toekomstverwachting wordt meestal gebruik gemaakt van een SWOT-analyse. De letters SWOT staan voor Strength, Weaknesses, Opportunity’s en Threats.

In principe bepaal je dus met een SWOT-analyse wat de verwachting is voor een bedrijf in de toekomst. Je kijkt naar de sterke en zwakke punten van een bedrijf en naar de verwachte omzet. Dit is wellicht het belangrijkste onderdeel van het bepalen van de bedrijfswaarde. Het is goed om te weten wat het bedrijf in het verleden heeft gepresteerd, maar nog belangrijker om te weten wat je in de toekomst kunt verwachten. Is het bedrijf nog aan het groeien, of juist over zijn hoogtepunt heen?

Wat is de huidige bedrijfswaarde?

De huidige bedrijfswaarde bereken je tamelijk eenvoudig: je trekt de schulden van een bedrijf af van de waarde van alle bezittingen. Dit wordt ook wel de intrinsieke waarde genoemd. Je kijkt daarbij dus alleen naar de huidige cijfers en niet naar de toekomst.

De winstverwachting

Voor de toekomstverwachting moet je de winstverwachting gaan berekenen. Dat is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van het bepalen van de bedrijfswaarde. Er zijn hier meerdere methodes voor, maar de twee methodes die het meest gebruikt worden zijn:

  • De DCF-methode
  • De relatieve waardering

De DCF-methode

De DCF-methode is een ingewikkeld rekenmodel dat naar de te verwachten geldstromen van een bedrijf in de toekomst kijkt. Hiervoor is een intensieve bestudering van het bedrijf in kwestie nodig.

De relatieve waardering

De relatieve waardering, ook wel comparables of multiples-methode, kijkt naar wat de verkoop van soortgelijke bedrijven heeft opgeleverd. De waarde wordt daarna omgezet naar een bedrag in verhouding met de omzet of de winst van je bedrijf. Waarschijnlijk is dit de snelste manier om tot een bedrag te komen en het is desondanks een betrouwbare schatting.

Extern advies

Een bedrijf waarderen op accurate wijze is al met al geen ‘op de achterkant van bierviltje’ werk. Het is sowieso een goed idee om je hierbij te laten begeleiden door een specialist, zodat je geen dingen over het hoofd ziet en later niet voor verrassingen en teleurstellingen komt te staan.

Ik heb mijn bedrijf verkocht, wat doe ik nu?

Als je je bedrijf verkocht hebt dan wil je vervolgens natuurlijk zo weinig mogelijk belasting betalen. Maar hoe doe je dat? Hieronder geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je niet te veel belasting hoeft te betalen.

Zorgen dat je niet te veel belasting hoeft af te dragen

Na de verkoop van je bedrijf moet je belasting betalen over de winst, oftewel de verkoopprijs minus de boekwaarde. Er zijn verschillende manieren om de belastingaanslag te voorkomen of op zijn minst te beperken. We bespreken ze hieronder.

Verkoop je bedrijf aan een werknemer

Je kunt bijvoorbeeld je bedrijf verkopen aan een werknemer die minimaal drie jaar voor je bedrijf heeft gewerkt, of aan een van je vennoten. In dat geval zal de belastingheffing worden verschoven naar de koper. Je zult dan misschien minder voor je bedrijf krijgen maar het scheelt je uiteraard wel een belastingheffing.

Verkoop je eenmanszaak aan een BV

Als je je bedrijf verkoopt aan een Besloten Vennootschap die je zelf opricht, hoef je daar in eerste instantie geen belasting over te betalen. Na drie jaar kun je de BV verkopen. Als het een holding is, hoef je geen belasting te betalen en anders betaal je niet meer dan 25%.

Je schenkt het bedrijf aan je kind

Als je (volwassen) kind het bedrijf van je wil overnemen kun je het belastingvrij aan hem of haar schenken tot een bedrag van 1 miljoen euro. Is het bedrijf meer waard dan is de vrijstelling 83%.

Je stopt de opbrengst in een stakingslijfrente

Als je de opbrengst van je bedrijf in een stakingslijfrente bij een verzekeringsmaatschappij stopt, moet je over je winst wel belasting betalen maar de inleg voor de lijfrente is aftrekbaar. Ditzelfde geldt overigens voor sparen bij een bank. In dit geval beperk je dus het bedrag dat je aan belasting moet betalen omdat de inleg aftrekbaar is.

Tot slot

Je kent nu een aantal opties die ervoor kunnen zorgen dat je geen of minder belasting hoeft te betalen als je je bedrijf hebt verkocht. Je kunt natuurlijk ook wel belasting betalen en er vervolgens voor zorgen dat het bedrag dat je overhoudt groeit. Dat kun je doen door te beleggen, bijvoorbeeld in aandelen of vastgoed. In die gevallen is het zaak om een goede vermogensbeheerder uit te kiezen zodat je zorgeloos kunt rentenieren.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *