Duurzame ontwikkelingen binnen de uitvaartbranche

brand
Duurzame ontwikkelingen binnen de uitvaartbranche

Duurzame ontwikkelingen binnen de uitvaartbranche

Met een uitvaart regel je een waardig afscheid voor de overledene en de nabestaanden. Binnen de uitvaartbranche zijn er diverse tradities en gebruiken die diepgeworteld zijn in culturen en religies. Daarnaast ontstaat er een nieuwe beweging van mensen die graag een duurzame uitvaart willen. Veel uitvaartondernemers ontwikkelen zich dan ook op het gebied van duurzame uitvaarten. In deze blog delen wij de verschillende duurzame ontwikkelingen die spelen binnen de uitvaartbranche.

Dit is waarom mensen kiezen voor een duurzame uitvaart

Tegenwoordig speelt duurzaamheid een grote rol in deze maatschappij en steeds meer mensen houden zich hiermee bezig. Daarom zoeken sommigen een manier waarop ze hun afscheid in lijn kunnen brengen met hun normen en waarden. Een traditionele uitvaart is namelijk vaak erg vervuilend voor het milieu. Bij een uitvaart komen verschillende aspecten kijken die het milieu belasten, zoals het vervoeren van een grafmonument voor een begrafenis of de uitstoot van een gasoven bij een crematie. Steeds meer mensen zijn zich hier bewust van en  kiezen voor een duurzame uitvaart. Bij het organiseren van een duurzame uitvaart, zijn er verschillende keuzes die je kunt maken, zoals de uitvaartmethode.

Uitvaartmethodes

Er zijn diverse uitvaartmethodes waar uit gekozen kan worden als het gaat om een duurzame uitvaart. Zo is er resomeren, een methode die in Nederland nog niet legaal is. Wel wordt hiervoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Waarschijnlijk gebeurt dit in de eerste helft van 2024. Resomeren houdt in dat het lichaam ontbindt in een resomeermachine. Dit wordt gedaan in een vloeistof gemaakt van kaliumhydroxide en water. Hierbij lost het lichaam in een korte tijd op, namelijk binnen 4 uur. Na het resomeerproces blijven er alleen botresten en een vloeistof over. Net als bij een crematie, kunnen de nabestaanden de resten in een urn krijgen. De resten zijn dan ook in poedervorm. Deze methode is erg duurzaam, omdat er geen CO₂ bij vrijkomt. Ook kun je duurzame keuzes maken binnen een traditionele uitvaart. Denk hierbij aan het kiezen voor een kist van duurzame materialen, of een crematie in een elektrische crematieoven. Deze keuzes lijken misschien klein, maar maken al een grote impact.

De toekomst van duurzame uitvaarten

Deze verschuiving naar duurzame uitvaarten zal een grote rol spelen in hoe uitvaarten er later uit gaan zien. Het heeft dus een grote invloed op hoe we in de toekomst afscheid van dierbaren zullen nemen. Aangezien de bewustwording van de impact van uitvaarten op het milieu groeit, zullen duurzame uitvaarten steeds gebruikelijker worden. Uitvaartmethodes zoals resomeren zullen zich verder ontwikkelen en vaker voorkomen. De toekomst van duurzame uitvaarten zorgt ervoor dat er een focus gelegd kan worden op een respectvol en waardig afscheid van een dierbare op een manier die niet schadelijk is voor het milieu.

 

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *