Geluid aan, wereld uit: dit houdt noise cancelling in
Zit je net lekker een podcast te luisteren, of speel je het album van je favoriete artiest, beginnen de mensen om je heen een enorm kabaal te maken. Je hele luisterervaring is verpest. Dat kun je voorkomen met noise cancelling oordopjes of noise cancelling koptelefoons. Die filteren het omgevingsgeluid weg. Maar hoe gebeurt dat precies?
Wat doen noise cancelling oordopjes?
Als we het hebben over ‘noise cancelling’, bedoelen we daarmee dat deze oordopjes het omringende geluid analyseren en wegfilteren. Dat gebeurt door tegengestelde frequenties uit te zenden. Het resultaat is dat je terechtkomt in een bubbel van stilte. Zo kun je je optimaal concentreren op je favoriete muziek of op gesproken woord in een podcast. Zonder dat de mensen en de drukte om je heen je aandacht opeisen.
Noise cancelling oordopjes gaan dus veel verder dan alleen het blokkeren van het geluid om je heen of het maskeren van geluid, aan de hand van de manier waarop de oortjes in je oor geplaatst worden. Noise cancelling is een hele uitgebreide techniek, die maar weinig merken goed onder de knie hebben. Daarom kun je het best verschillende merken uitproberen.
Toch liever een koptelefoon?
Zoveel mensen, zoveel wensen. De een zweert bij oordopjes, de ander heeft toch liever een koptelefoon op. Koptelefoons zijn weliswaar minder makkelijk mee te nemen dan oordopjes, maar ze zijn wel comfortabeler voor langdurig gebruik. Heb jij een treinrit of een vliegreis van meerdere uren voor de boeg, dan zit een koptelefoon wel zo lekker.
Een noise cancelling koptelefoon heeft ook een ander voordeel: meestal levert deze een betere geluidskwaliteit dan oortjes. Logisch, want in een koptelefoon is veel meer ruimte om wat deftige techniek toe te voegen dan in oordopjes. Vaak wordt gezegd dat koptelefoons gehoorschade opleveren, omdat ze je oren helemaal omsluiten. Dat is niet waar. Gehoorschade loop je op als je je geluid te hard zet, en dat kan ook met oordopjes. Gelukkig brengen fabrikanten vandaag de dag begrenzers aan om dat te voorkomen.
Helpt noise cancelling ook je oren te beschermen?
Hoe harder je het geluid zet, hoe groter de kans is dat je gehoor beschadigd raakt en je daarmee tinnitus ontwikkelt. Dat is een blijvende piep in je oren. Ontzettend vervelend. Door noise cancelling te gebruiken, hoef je je koptelefoon of oortjes minder hard te zetten om te horen wat je wil horen. Noise cancelling functies kunnen er dus voor zorgen dat je geen gehoorschade oploopt.
Of je nu kiest voor noise cancelling oordopjes of voor een noise cancelling koptelefoon, het is een functie die absoluut niet mag ontbreken op je volgende oortjes of koptelefoon. Het verbetert je luisterervaring drastisch.
Reacties