Tien tips voor gezond en effectief thuiswerken

brand
Tips gezond thuiswerken

Tien tips voor gezond en effectief thuiswerken

Miljoenen werkende Nederlanders zijn momenteel aan huis gekluisterd en dat gaat de meesten van hen niet in de koude kleren zitten. We ontdekken massaal de voor-, maar zeer zeker ook de nadelen van veelvuldig thuiswerken, met of zonder kinderen om ons heen. Veel Nederlanders bij wie het allemaal nog niet optimaal wil vlotten, zijn dan ook naargeestig op zoek naar methodes of hulpmiddelen om het thuiswerken wat gezonder en effectiever te laten verlopen. We hebben de beste thuiswerktips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: De pomodoro-methode: efficiënter thuiswerken

De pomodoro-methode van auteur Francesco Cirillo is al sinds de jaren tachtig populair. Het werkt als volgt: je zet een kookwekker op een gewenste tijd waarin je geconcentreerd aan één taak wilt werken, bijvoorbeeld 25 minuten. Daarna mag je vijf minuten pauzeren. Gedurende die 25 minuten werk je ook door, zonder onderbrekingen of storende factoren. Raak je toch afgeleid? Dan starten de 25 minuten opnieuw. Je mag pas echt pauzeren als je de 25 minuten volmaakt. Streng zijn!

Tip 2: Stalen discipline – gezonder thuiswerken

Zet je privételefoon op stil en leg ‘m weg. Alle notificaties (e-mail, Skype, Teams, social media, alles) zet je uit. Je reageert niet op appjes of telefoontjes, laat staan mail. Facebook of Instagram checken is zwaar verboden. Stel dit soort regels voor jezelf op en help jezelf om ze na te kunnen leven, bijvoorbeeld door social media tijdelijk uit je bookmarks te verwijderen.

Tip 3: Gun jezelf iets van kantoor

Dit helpt enorm: er is altijd wel iets aan kantoor dat je mist nu je thuiswerkt. Het dartbord bijvoorbeeld, of die lekkere koffie uit de koffiebonen machine. Gun jezelf iets wat je van kantoor gewend bent, voor tijdens je vijf minuutjes pauze.

Tip 4: Denk aan je houding en bureau-inrichting

Zorg voor een goede stoel waarop je arbo-verantwoord kunt zitten en ga Marie Kondo op je bureau of werktafel. Alles leeg, behalve dat wat je echt nodig hebt om te werken. Hoe minder prikkels, hoe meer werk je gedaan krijgt. Zo thuiswerk je een stuk gezonder!

Tip 5: Weg met die joggingbroek

Kleed je aan. Ja, echt. Door luie kleren voel je je lui, ga je minder geconcentreerd werken en lever je minder op. Dus neem gewoon die ochtenddouche en trek een normale broek aan.

Tip 6: De lunchbreak is heilig

Neem een fatsoenlijke lunch en pak die twintig minuten wandelen. Op kantoor neem je ook je lunchbreak, dus doe jezelf niet tekort nu je thuis zit. Ontzettend gezond volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.


Tip 7: Vijf uur is vijf uur

Inpakken die laptop, tafel leeg, de avond begint. De hele avond en nacht je laptop open laten staan is een enorme valkuil die zorgt voor onnodige stress en avondwerk. Als het werk erop zit, zit het erop. Werk je vanuit huis? Doe toch even een loopje, bijvoorbeeld naar de winkel. Is gezonder dan thuisblijven zitten!

Tip 8: Snack gezond

Liever snacktomaatjes dan Doritos, dus. Werken met honger is nooit leuk, en als je naar kantoor gaat neem je waarschijnlijk ook iets verantwoords mee en geen zak chips. Blijf normaal eten.

Tip 9: Het is niet elke dag weekend

Je hoeft misschien niet om 6 uur op om de files voor te zijn, maar dat betekent niet dat elke dag de fles wijn op tafel hoeft. Het doordeweekse drankgebruik schijnt in Nederland te groeien omdat de plicht ’s ochtends minder vroeg roept, maar realiseer je: ook na één of twee borrels werk je de ochtend erna al minder productief.

Tip 10: Accepteer je offday

En lukt het een dag niet? Dat heb je ook weleens op kantoor, toch? Niks aan te doen. Als je al het bovenstaande gedaan hebt, zat het er gewoon een keer niet in. Daar hoef je je dan ook niet meer slecht over te voelen.

Benieuwd naar tips voor meer productiviteit? Bekijk dan deze thuiswerktips, geschreven door Thomas met zes jaar thuiswerkervaring.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *