Hoe digitale ontwerpen met BIM de installatiesector verbetert

brand
BIM definitie

Hoe digitale ontwerpen met BIM de installatiesector verbetert

De installatiesector blijft zich razendsnel ontwikkelen, met Building Information Modeling (BIM) als krachtige motor achter efficiëntere en slimmere werkmethoden. Hoewel BIM al enige tijd een vaste waarde is in de bouw- en installatiebranche, toont het keer op keer zijn waarde in het verbeteren van ontwerp- en uitvoeringsprocessen. Het gebruik van digitale ontwerpen zorgt voor betere samenwerking, minder faalkosten en een verhoogde nauwkeurigheid bij het plannen en realiseren van installaties. In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij. 


1. Betere coördinatie en samenwerking

BIM stelt alle betrokken partijen in staat om in een gemeenschappelijk digitaal model samen te werken. Architecten, ingenieurs, installateurs en andere professionals kunnen het ontwerp en de technische installaties van een gebouw gelijktijdig bekijken en bewerken. Dit zorgt voor een veel betere coördinatie en vermindert het risico op misverstanden of fouten. Voor BINK, een installateur in Kaatsheuvel die hiermee werkt, betekent dit dat er een duidelijker en nauwkeuriger overzicht is van de installatievereisten, waardoor de kans op fouten bij de uitvoering van de werkzaamheden afneemt.

2. Efficiënter ontwerpen en plannen

Door gebruik te maken van BIM kunnen installaties veel efficiënter worden ontworpen. In plaats van afzonderlijke tekeningen voor verschillende systemen (zoals verwarming, ventilatie en airconditioning), kan alles in één digitaal model worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat installateurs de benodigde installaties beter kunnen plannen en integreren. De coördinatie van installaties, zoals leidingen en kabels, wordt eenvoudiger, omdat conflictsituaties van tevoren kunnen worden opgespoord en opgelost. Dit zorgt voor een snellere installatie, lagere kosten en minder overlast tijdens de uitvoering.

3. Kostenbesparing en minder verspilling

BIM - Building information modeling

BIM helpt om de kosten te beheersen door efficiënter gebruik van materialen en middelen. Installateurs kunnen nauwkeurig inschatten hoeveel materiaal er nodig is voor een project, wat zorgt voor minder verspilling. Bovendien kunnen ze vroegtijdig problemen opsporen, waardoor dure correcties op de bouwplaats worden voorkomen. Dit draagt bij aan het realiseren van goede installaties in gebouwen, met een lange levensduur en lagere onderhoudskosten.

4. Betere kwaliteitscontrole 

Met BIM kunnen installaties en systemen virtueel worden getest voordat de fysieke uitvoering begint. Dit maakt het mogelijk om de prestaties van installaties te simuleren en te controleren, zodat je de garantie hebt dat alles volgens plan werkt. In plaats van te wachten tot het systeem fysiek is geïnstalleerd, kunnen eventuele problemen vooraf worden opgelost. Dit verhoogt de kwaliteit van de installatie en de veiligheid van het gebouw.

5. Langdurig beheer en onderhoud 

Het gebruik van BIM stopt niet bij de oplevering van het gebouw. Het digitale model blijft na de bouw beschikbaar voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Installateurs kunnen dit model gebruiken voor toekomstige upgrades, renovaties of het oplossen van problemen. Met gedetailleerde informatie over de installaties kunnen ze snel en efficiënt onderhoud uitvoeren, wat bijdraagt aan het behoud van de goede installaties in gebouwen gedurende de gehele levenscyclus.

6. Verbeterde duurzaamheid 

Door het nauwkeurige ontwerp van installaties kan BIM ook bijdragen aan duurzamer bouwen. Installateurs kunnen energiebesparende oplossingen beter integreren in het ontwerp en de uitvoering van de installatie. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige verlichting, verwarming of koeling die via BIM al in een vroeg stadium kunnen worden geoptimaliseerd. Dit maakt het mogelijk om energie-efficiënte gebouwen te realiseren die minder impact hebben op het milieu.

BIM verandert de manier waarop de installatiesector werkt. Het biedt installateurs de tools om hun werk nauwkeuriger, efficiënter en duurzamer uit te voeren. Van betere samenwerking en kostenbesparing tot hogere kwaliteit en duurzaamheid – de voordelen zijn duidelijk. Wie investeert in BIM, investeert in de toekomst van de installatiesector.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *