Investeren in een VCA-diploma, is dat wel nodig?

brand
VCA diploma

Investeren in een VCA-diploma, is dat wel nodig?

Het hebben van een VCA-diploma wordt steeds vanzelfsprekender voor mensen die in de bouw werken of anderszins met hun handen werken. Een VCA-diploma staat voor veiligheid en het beperken van risico’s op bedrijfsongevallen. Maar niet voor iedereen is het even gemakkelijk om zo’n diploma te behalen – bijvoorbeeld voor buitenlandse arbeiders die de Nederlandse taal slecht beheersen – en de kosten zijn ook niet mals. Veel ondernemers in de bouw of vergelijkbare branches vragen zich dan ook regelmatig af: is zo’n VCA-diploma nu echt strikt noodzakelijk?

Die vraag komt uiteraard voort uit een aantal onderliggende vragen, onduidelijkheden of bezwaren. In dit blog nemen we je graag mee in de drie belangrijkste vragen die rondom de VCA leven.

risico's en aansprakelijkheden bouw

Bij lang niet al mijn klussen en werkzaamheden is een VCA-diploma nodig. Kan ik er niet omheen werken?

Een VCA-diploma is pas nodig bij specifieke werkzaamheden waarbij risico’s op de loer liggen. Toch wordt het diploma vaak door klanten of opdrachtgevers gevraagd, ook als de concrete werkzaamheden niet direct het bezit van een VCA-diploma vereisen. Dat komt doordat klanten doorgaans risico’s (en daarmee aansprakelijkheid) zoveel mogelijk willen vermijden.

Van tevoren is overigens niet altijd helemaal zeker of er inderdaad geen werkzaamheden uitgevoerd moeten worden die een VCA-diploma vereisen. Een hovenier die een tuin opnieuw moet aanplanten, kan bijvoorbeeld tegen zulke werkzaamheden aanlopen als er onkruid verdelgd blijkt te moeten worden waarbij pesticiden nodig zijn. Dat kan een klant vaak niet van tevoren inschatten. Voor alle zekerheid wordt er dan een VCA-diploma gevraagd.

Een VCA-diploma is duur. Is het de investering wel waard?

VCA diploma bouw techniek

Een VCA-diploma kost inderdaad een hoop geld. Opdrachten mislopen ook. En dat zal steeds vaker gebeuren als je werknemers niet in het bezit zijn van een VCA-diploma. Het aandeel opdrachten dat je kunt accepteren zónder medewerkers met een VCA-diploma, daalt gestaag. Veel aannemers werken überhaupt niet meer samen met partijen die arbeiders inzetten zonder zo’n diploma. De vraag welke werkzaamheden precies uitgevoerd moeten worden, wordt dan niet eens meer gesteld.

Het VCA-diploma wordt dan ook gezien als een soort kwaliteitsstempel en als een garantie dat er risicobeperkend zal worden gewerkt. De tijd dat zo’n diploma als een noodzakelijke formaliteit werd beschouwd, is een beetje voorbij. Opdrachtgevers willen gewoon dat er veilig gewerkt wordt en willen daar ook een onderbouwing bij zien. Dat is je VCA-diploma. Uiteindelijk betaalt zo’n diploma zichzelf dan ook terug, omdat je eenvoudigweg veel meer opdrachten kunt verwachten. Je zult wellicht zelfs hogere tarieven kunnen vragen als je goed kunt onderbouwen dat jouw werknemers veilig werken, weinig risico’s veroorzaken en dus een project vakkundig kunnen afronden. Dan betaalt een VCA-diploma zichzelf wel érg snel terug.

Ik betaal mijn werknemers om arbeid te leveren, niet om dagenlang in de schoolbanken te zitten. Moet een VCA-diploma zoveel tijd kosten?

VCA diploma in een dag

Naast een investering in geld, vraagt het halen van een VCA-diploma inderdaad ook een investering in tijd. Die is voor veel bouwondernemers nog kostbaarder, want een werknemers die dagenlang in de boeken zit, kan niet meewerken aan projecten.

Het is dan ook verstandig om een cursus te zoeken die weinig tijd in beslag neemt en toch een hoog slagingspercentage kan rapporteren. Denk bijvoorbeeld aan een eendaagse cursus, waarbij je je werknemer dus maar één werkdag hoeft te missen. Ook is het aan te bevelen om met een cursusaanbieder in zee te gaan die gratis herexamens aanbiedt, om de risico’s op extra kosten te minimaliseren. Kijk ook naar een aanbieder die op meerdere plekken in het land cursussen aanbiedt; dat scheelt reistijd en reiskosten. En tot slot: is een basisdiploma onvoldoende en moet er een VCA Basis of VCA VOL diploma worden behaald, zoek dan naar aanbieders waarbij (deels) e-learning wordt aangeboden, zodat trainingstijd flexibel kan worden ingepland naast reguliere arbeid.

Zo kunnen werknemers relatief eenvoudig en betaalbaar hun VCA-diploma halen, zonder dat ze dagenlang uit je planning moeten worden gehaald. Wel zo handig!

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *