Ondernemers: je kunt maar beter weten waar je aansprakelijk voor bent

brand
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers

Ondernemers: je kunt maar beter weten waar je aansprakelijk voor bent

De meeste klantcontacten vinden online plaats, via internet. Daarmee neemt de kans op schadeclaims als gevolg van fysieke ontmoetingen af. Dan denk je al snel: wat kan mij gebeuren en waarom zou ik voor mijn bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Ga er toch maar even voor zitten. Want wat je ook doet, risico’s liggen altijd op de loer. En daar kun je maar beter goed tegen verzekerd zijn.

Bedrijfsrisico’s veranderen mee met het digitale tijdperk. Daar horen ook aansprakelijkheidsrisico’s bij, die nauw samenhangen met wat je doet. Ben je bijvoorbeeld als ZZP-er gespecialiseerd in data-analyses, dan brengt dat andere risico’s met zich mee dan wanneer je een webshop runt. Zelf een eenvoudige en realistische risico-inventarisatie maken, helpt je bij het kiezen van een passende aansprakelijkheidsverzekering. Voor kleinere ondernemers en ZZP-ers, die geen bestuurders, commissarissen of toezichthouders hebben, bestaan er twee belangrijke varianten: de algemene aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven – je kunt er eigenlijk niet omheen

Bedrijfsongevallenverzekering

Met de algemene aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB), dek je personen- en zaakschades af, die direct samenhangen met je bedrijfsactiviteiten. Bijvoorbeeld: je hebt een showroom en een klant maakt een lelijke slipper op je glanzend geboende tegelvloer. Hij breekt een been, komt thuis te zitten en stelt jou aansprakelijk. Je verzekering dekt dan de juridische en medische kosten die samenhangen met deze personen- of letselschade.

Om deze verzekering kun je niet heen als je bedrijf je lief is. Zelfs al werk je grotendeels online, en komen klanten niet bij jou over de vloer, er zijn altijd redenen om je klanten van tijd tot tijd op te zoeken. Stel dat je erheen gaat om een presentatie te houden en je brengt schade aan de daarvoor aanwezige apparatuur in de boardroom aan. Dan is het goed voor je reputatie als je direct kunt aangeven dat je goed verzekerd bent voor deze vorm van zaakschade.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering – beroepsfouten maken is menselijk

Bedrijfsrisico's berekenen

De tweede variant is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). In de Engelse verzekeringswereld spreekt men wel van de errors and omissions insurance (vrij vertaald: “fouten en nalatigheidsverzekering”), een mooie omschrijving waarin de essentie besloten ligt. Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je ingedekt tegen schadeclaims die het gevolg zijn van beroepsfouten en nalatigheden. Een belastingadvies dat verkeerd uitpakt, bijvoorbeeld, waardoor je klant aantoonbaar vermogensschade lijdt. Dat kan je op een stevige claim komen te staan.

De manier waarop we werken, is sterk veranderd. Dat brengt ‘nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s’ met zich mee, temeer daar opdrachtgevers en consumenten vandaag de dag bij het minste of geringste hun gelijk willen halen en naar de rechter stappen. Niet alle claims zullen hard te maken zijn, maar je kunt er maar beter een goede verzekering voor hebben afgesloten. Alleen al de procedure om aan te tonen dat jij géén beroepsfouten hebt gemaakt, kan je handenvol geld kosten.

Ondernemen vandaag de dag

MKB of ZZP, ervaren ondernemer of starter, nieuwe manieren van werken en innovatieve samenwerkingsverbanden vragen om een nieuwe blik op de aansprakelijkheidsrisico’s die aan ons werk verbonden zijn. Wil je je aansprakelijkheidsverzekering berekenen? Breng dan nuchter de risico’s in kaart, die voor jou reëel zijn en wat voor financiële claims daarmee gemoeid kunnen zijn. Immers, dat waar je elke dag hard voor werkt, verdient een passende bescherming.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *