Schaftwagen nodig? Tweedehands, nieuw of huren

brand
An African cargo truck driver or maintenance  engineer in red protective clothing and a hard hat sits down to rest, eats snacks and water during breaks with a smiling face.

Schaftwagen nodig? Tweedehands, nieuw of huren

Lunchen, rusten of schuilen? Schaftwagens zijn ook handig voor andere doeleinden, zoals kantoorruimte, opslag, of zelfs als plek voor toiletten. Dankzij de wielen en een trekhaak zijn ze makkelijk te verplaatsen en veelzijdig inzetbaar op diverse locaties. Heb jij ook een schaftwagen nodig? In dit blog bekijken we schaftwagens tweedehands kopen, nieuw kopen en huren.

Een schaftwagen noemen we ook wel een bouwkeet of schaftkeet. Dit is een verplaatsbare unit die je vaak op bouwplaatsen ziet. Het is een fijne plek waar bouwvakkers en andere werknemers kunnen eten, drinken en even tot rust kunnen komen tijdens hun pauzes. Deze units zijn zeer stevig en dus ook veilig voor weer en wind.

Welke opties zijn beschikbaar?

Ben jij ook op zoek naar een schaftwagen? Er zijn dan een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste verschillen schaftwagens in grootte. De grootte van een schaftwagen heeft weer invloed op hoeveel ruimte er binnen is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit kleinere wagens voor een paar mensen, maar er zijn ook grotere modellen die genoeg plek bieden voor een heel team. Wanneer jij ook een schaftwagen gaat kiezen, moet je ook nadenken over hoe snel je ermee wilt kunnen rijden, ofwel hoe mobiel deze is.

Wagens voor langzaam verkeer mogen alleen op lage snelheden rijden en moeten door een tractor worden getrokken als ze op de openbare weg komen. Wagens voor snel verkeer daarentegen kun je met hogere snelheden rijden en zelf met een normaal rijbewijs op de weg besturen. Deze hebben een stevig onderstel en een eigen kenteken.

Let op de regelgeving

Check ook eerst even de lokale regels rond bouwplaatsen en mobiele units. De wagen moet voldoen aan alle eisen en normen, zoals die voor elektrische bedrading, brandveiligheid en hygiëne. Met deze regels zul je een veilige schaftwagen krijgen en zo dus ook boetes vermijden.

Type 1: Langzaamverkeer schaftwagen

De eerste is de schaftwagen voor langzaam verkeer. Deze kan maximaal 25 kilometer per uur rijden en is daarom vooral geschikt voor openbare wegen waar een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur of minder geldt. Omdat ze zo langzaam rijden, hoeven deze wagens meestal geen kenteken te hebben. Ze zijn fijn voor op bouwplaatsen, industrieterreinen en andere plekken waar niet hard gereden wordt.

Type 2: Snelverkeer schaftwagen

Het tweede type is een snelverkeer schaftwagen. Deze kan net zo snel rijden als gewone voertuigen, waardoor je ermee op alle reguliere wegen kunt rijden. Omdat ze hogere snelheden bereiken, moeten deze wagens meestal een kenteken hebben en voldoen aan de standaard wettelijke eisen voor weggebruik. Je kunt deze beter gebruiken als vervoer over langere afstanden tussen verschillende bouwlocaties of werkplekken. Super handig dus voor uitgebreidere werktrips en activiteiten.

Let op de kentekenplicht

Houd ook rekening met het gewicht van de schaftwagen als het om kentekenplicht gaat. Als de wagen minder dan 750 kg weegt, hoef je geen kenteken te hebben. Dit maakt het mogelijk om de wagen met elke auto die een trekhaak heeft te vervoeren. Dit is natuurlijk erg handig als je veel moet verplaatsen voor je projecten. Laten we eens kijken welke types er zijn:

Is het beter om te kopen, te huren of tweedehands aan te schaffen?

Schaftwagen op bouwlocatie – gemaakt door DALL-E (AI)

Nu je voor ogen hebt welke opties er allemaal zijn, wordt het tijd om na te denken over de aanschaf. In principe zijn er drie opties: je kunt er een nieuw kopen, een tweedehands exemplaar aanschaffen of er gewoon een huren.

Nieuw kopen

Wil je een nieuwe schaftwagen kopen? In dat geval krijg je een wagen in perfecte staat. Deze komt vrijwel altijd met garantie op de onderdelen en constructie. Dit is een goede keuze voor bedrijven die vaak een schaftwagen gebruiken en belang hechten aan betrouwbaarheid en lange levensduur. Ga altijd voor een wagen gemaakt van kwalitatief hoogwaardige en duurzame materialen. Let goed op de bouw van de wagen, het materiaal aan de buitenkant en het soort sloten dat gebruikt wordt. Een duurzame schaftwagen slijt minder snel en gaat langer mee.

Tweedehands kopen

Toch kan het kopen van een tweedehands schaftwagen ook een slimme en betaalbare keuze zijn, vooral als je deze niet dagelijks nodig hebt. Het is wel belangrijk om de wagen goed te controleren en te zorgen dat hij aan alle eisen voldoet voor gebruik op de bouwplaats. Let goed op verborgen gebreken. Een goed onderhouden tweedehands wagen kan echter een prima investering zijn. Neem bij voorkeur iemand mee die verstand heeft van deze wagens en weet waar die op moet letten om te controleren of er geen gebreken zijn.

Huren

Verder kan het huren van een schaftwagen handig zijn voor projecten waar je tijdelijk onderdak nodig hebt. Je hoeft niet te investeren in de lange termijn of je zorgen te maken over onderhoudskosten. Dit is weer ideaal voor kortere projecten of als je op verschillende plekken werkt. Verhuurbedrijven hebben vaak verschillende modellen beschikbaar, met extra’s zoals toiletten en verwarming. Deze opties zijn weer afhankelijk van wat je voor je project nodig hebt.

Wat past bij jou?

Elke keuze heeft in principe zijn eigen voordelen en het ligt dan ook aan je eigen situatie wat je precies nodig hebt. Als je regelmatig een schaftwagen gebruikt en waarde hecht aan betrouwbaarheid en de mogelijkheid om aanpassingen te doen, is een nieuwe kopen waarschijnlijk de beste optie. Als je de wagen maar af en toe nodig hebt, kan huren een kosteneffectieve en ook flexibele oplossing zijn. En als je op zoek bent naar een voordelige optie zonder in te leveren op kwaliteit en functionaliteit, dan is een tweedehands wagen een uitstekende keuze. Dus, wat past bij jou?

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *