Wat doet een AI engineer eigenlijk?

brand
Wat doet een AI engineer eigenlijk?

Wat doet een AI engineer eigenlijk?

Ben je ook nieuwsgierig naar wat een AI-engineer precies uitspookt? AI (Artificial Intelligence) is mega hot, en die AI-engineers zijn eigenlijk de pioniers van de tech-wereld. In dit artikel bespreken we wat ze precies doen, waarom dit zo’n interessant job is voor de toekomst, wat het verschil is tussen hen en prompt engineers, of ze zelf AI-tools bouwen, waar je ze kunt vinden, hoe hun dag eruitziet, welke opleiding je nodig hebt, en wat hen anders maakt dan andere tech jobs. 

Waarom is AI Engineer typisch een beroep van de toekomst? 

Iedereen weet dat kunstmatige intelligentie de wereld op zijn kop zet, vooral met de opkomst van Chat GPT. AI wordt steeds belangrijker in allerlei aspecten, van dokterswerk tot geldzaken en zelfs entertainment zoals films en games. AI engineers zijn de goeroes die AI-programma’s maken om bedrijven slimmere keuzes te laten maken. Die keuzes kunnen impact hebben op hoe goed een bedrijf draait. En weet je wat? Met al die nieuwe AI-gadgets zoals machine learning en natural language processing zijn er zoveel dingen die je als AI-engineer kunt doen. AI wordt steeds meer overal gebruikt, dus er is een enorme vraag naar AI-engineers. Dit maakt het dus een typisch beroep voor de toekomst. 

Wat doet een AI engineer eigenlijk?

Wat is het verschil met een prompt engineer? 

De prompt engineer en een AI-engineer doen sommige dingen hetzelfde, maar ze hebben hun eigen specialiteit binnen AI. De prompt engineer is meer gefocust op taal. Ze ontwerpen en maken systemen die geschreven instructies begrijpen, denk aan chatbots en virtuele assistenten die met je chatten. Aan de andere kant is de AI-engineer een algehele AI-architect. Ze werken aan allerlei dingen, niet alleen taal. Ze knutselen aan AI-modellen en slimme algoritmes die de basis vormen voor allerlei toepassingen, ook die met taal. Maar ze werken ook aan ingewikkelde projecten, zoals computers die plaatjes kunnen herkennen, voorspellingen kunnen doen, of zelfstandige systemen bouwen die dingen kunnen beslissen zonder hulp van mensen. Dus in het kort: prompt engineers zijn de taal-experts in AI, terwijl AI-engineers het AI-brein zelf bouwen. 

Maakt de AI engineer ook echt zelf AI-tools? 

AI-engineers zijn de architecten die AI-tools bouwen. Ze zijn verantwoordelijk voor het bedenken, trainen en finetunen van AI-algoritmes die specifieke taken kunnen uitvoeren of problemen kunnen oplossen zonder dat er mensen aan te pas komen. Dit betekent dat ze data moeten verzamelen en voorbereiden, de juiste machine learning-trucjes moeten kiezen en de modellen helemaal finetunen zodat ze op hun best werken. Ze werken in teamverband met data-experts en wetenschappers om AI-modellen te maken die precies doen wat ze moeten doen. Ze zijn betrokken bij het hele proces, vanaf het begin waarbij het probleem wordt uitgedokterd tot aan de implementatie en het in de gaten houden van die modellen in de praktijk. 

Wat doet een AI engineer eigenlijk?

Bij wat voor bedrijven kom je AI-engineers tegen? 

AI-engineers zijn overal te vinden, niet alleen in contentmarketing. Ze duiken op in allerlei soorten bedrijven en sectoren. Denk aan gigantische techreuzen zoals Google en Microsoft, waar ze bezig zijn met het bouwen van AI producten. Ze zijn ook aan de slag in de financiële wereld, waar ze AI inzetten om bijvoorbeeld fraude op te sporen en geldzaken te managen. In de gezondheidszorg helpen ze bij medische analyses en zetten ze persoonlijke behandelplannen op met behulp van AI. En je vindt ze ook bij e-commerce giganten zoals Amazon, waar ze AI gebruiken om je aanbevelingen te geven en de prijzen slim te beheren. In de auto-industrie wordt AI gebruikt bij zelfrijdende auto’s, en bij streamingdiensten zoals Netflix zijn ze degenen die suggesties doen over welke films en series je moet kijken. Zelfs vlieg- en ruimtevaart zijn ze actief, bijvoorbeeld bij het verbeteren van de vliegroutes. AI-engineers zijn dus overal omdat AI-technologie erg waardevol is in allerlei verschillende sectoren. 

Hoe ziet een typische werkdag van een AI-engineer eruit? 

Een typische werkdag van een AI-engineer kan behoorlijk uiteenlopend zijn, afhankelijk van het project en de organisatie waarin ze zich bevinden. In grote lijnen houdt het in dat ze problemen of kansen binnen een bedrijf identificeren waarvoor ze AI-oplossingen kunnen bouwen, gegevens verzamelen en klaarmaken, AI-modellen bouwen en trainen om taken uit te voeren, die modellen evalueren en verbeteren, samenwerken met andere teams, die AI-modellen in de praktijk brengen en ervoor zorgen dat ze blijven werken, en bijhouden wat de laatste trends en ontwikkelingen zijn in AI. Het is een job waar je technische vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend denken voor nodig hebt. 

Welke vooropleiding is nodig om AI-engineer te worden? 

Om een AI-engineer te worden, moet je meestal een opleiding volgen in informatica, computerwetenschappen, wiskunde of iets vergelijkbaars. Je begint meestal met een bacheloropleiding in een van deze vakgebieden, waar je de basis leert van technische vaardigheden. Sommige mensen kiezen ervoor om een masteropleiding te doen in machine learning, kunstmatige intelligentie of data science om dieper in de stof te duiken. Het is ook belangrijk om te leren over machine learning-algoritmen en te programmeren in talen zoals Python, omdat die veel worden gebruikt in AI-ontwikkeling. 

Opvallende verschillen met vergelijkbare beroepen 

AI-engineering is echt anders dan andere banen in de data science- en computerwetenschappen. Datawetenschappers zijn vooral bezig met gegevensanalyse en het maken van voorspellende modellen. AI-engineers bouwen AI-systemen en brengen deze aan de praat. Dan heb je nog machine learning engineers, die zich specialiseren in het maken van machine learning-modellen en systemen, terwijl AI-engineers een breder scala aan taken hebben, waaronder machine learning. In tegenstelling tot software engineers, die traditionele software ontwikkelen, draait het bij AI-engineers om het bouwen van slimme systemen die kunnen leren en zich aanpassen aan gegevens. AI-engineering is dus een mix van informatica, machine learning en data science om slimme AI-oplossingen te maken. 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *