Zakelijk sparen: zo werkt het voor mkb en zzp’ers

brand
Savings

Zakelijk sparen: zo werkt het voor mkb en zzp’ers

Ben jij een ondernemer? In dat geval kun je naast je zakelijke betaalrekening ook een zakelijke spaarrekening openen. Op die manier kun je een financiële reserve opbouwen voor toekomstige investeringen. Maar is het wel slim om bedrijfsgeld te sparen? Waarom zou je eigenlijk een zakelijke spaarrekening nemen? Hoe schrijf je de rente boekhoudkundig weg?

Met de recente rentestijging vragen veel ondernemers zich af: is het nu weer aantrekkelijk om bedrijfsgeld opzij te zetten? Zakelijk spaargeld levert vaak minder op dan persoonlijke spaarrekeningen omdat het meestal voor kortere periodes wordt vastgezet. Toch kan het verstandig zijn om geld apart te zetten, bijvoorbeeld voor belastingaanslagen.

Een zakelijk deposito kan een goede optie zijn: een spaarrekening specifiek voor bedrijven waar je een bedrijf een bepaald bedrag voor een vaste periode tegen een vooraf bepaalde rente vastzet. De rentetarieven hiervan kunnen vergelijkbaar zijn met die van particuliere deposito’s en je geld is altijd beschermd. Weet wel dat er soms beperkingen zijn wat betreft opnames. En dat de hoogste rentetarieven bij particuliere deposito’s vaak te vinden zijn bij banken die geen zakelijke deposito’s aanbieden. Met deze punten in gedachten kun jij als ondernemer strategische beslissingen nemen over hoe je je bedrijfsgeld het beste kunt beheren.

Waarom zakelijk sparen?

cropped shot of businesswoman working and putting coin on pile

Zakelijk sparen is gewoon een goed idee voor ondernemers die hun geld over verschillende potjes willen verdelen. Je zet geld opzij voor de BTW en belastingen, bouwt een buffer op voor toekomstige investeringen of onvoorziene uitgaven en spaart tevens voor je pensioen. Dit zijn allemaal elementen die horen bij een gezonde financiële planning voor je bedrijf. Er zijn ook verschillende spaaropties en de optie die jij kiest is afhankelijk van wat je met het geld wilt doen.

Voor geld dat je binnenkort al nodig hebt (denk aan belastingaangiftes), zijn flexibele spaarrekeningen een uitkomst. Deze bieden weliswaar een lagere rente, maar je kunt wel snel bij je geld. Wil je voor de langere termijn sparen? Bijvoorbeeld voor grote investeringen of noodgevallen? In dat geval kun je kiezen voor deposito’s. Deze hebben een hogere rente, maar je geld staat wel vast voor een bepaalde periode. Denk dus altijd goed na over hoe snel je toegang moet hebben tot je spaargeld versus hoeveel rente je wilt verdienen.

Als je spaart voor je pensioen, bijvoorbeeld als ZZP’er of VOF-lid, is het niet erg om je geld langer vast te zetten omdat je het voorlopig toch niet nodig hebt. Een fiscale oudedagsreserve (FOR) is dan een aantrekkelijke optie omdat het belastinguitstel biedt tot je met pensioen gaat. Dit brengt weer financiële voordelen met zich mee – maar ook de verplichting om dat geld tot je pensioen niet meer te gebruiken – kun je dat ook?

Hoe schrijf je de rente boekhoudkundig weg?

Zeker ZZP’ers moeten de renten in de boekhouding correct verwerken, en dat zijn vaak de nodige vragen over. Je moet onderscheid maken tussen de rente die je ontvangt en de rente die je betaalt, omdat deze elk op een andere manier geboekt moeten worden.

  • De rente die je ontvangt moet je zien als extra inkomsten naast je normale bedrijfsactiviteiten. Deze boek je op een specifieke omzetrekening, bijvoorbeeld ‘8410 Rentebaten’.
  • De rente die je betaalt, boek je juist als kosten op een aparte kostenrekening, zoals ‘4630 Rentekosten’. Houd deze gescheiden in je online boekhouding om een duidelijkheid en nauwkeurige administratie te behouden.

Geld wegzetten of investeren?

Voor sommige zzp’ers is het soms slimmer om geld opzij te zetten dan het direct te investeren in je bedrijf. Het is vooral verstandig om een financiële buffer op te bouwen voor onverwachte situaties, zoals een periode zonder opdrachten of misschien voor een fase waarin je ziek bent. In dat geval kun je vaak inkomen mislopen. Met een financiële buffer kun je ook gunstigere voorwaarden voor je AOW-verzekering bedingen door die pas na een aantal maanden in te laten gaan.

Ook is het handig om geld apart te zetten als je bedrijf stabiel draait en je niet direct hoeft te investeren voor groei of uitbreiding. In zulke gevallen kun je het geld op een zakelijke spaarrekening zetten. Je behoudt zo een overzicht en bent altijd klaar voor toekomstige uitgaven, zoals btw-afdrachten en belastingaangiften. Een financiële buffer is altijd fijn voor je gemoedsrust en je bent zo voorbereid op tegenvallers of onverwachte kansen die zich kunnen voordoen.

Ben je juist ondernemend ingesteld en vind je dat geld moet rollen? Gebruik hiervoor geld wat je anders niet nodig hebt. Investeren komt met risico, en alleen op een spaarrekening (zonder deposito) weet je zeker dat je geld altijd beschikbaar is wanneer je het nodig hebt.

Zakelijk of privé sparen?

Protect new business start-up - with hands and plant

Als ondernemer betaal je belasting over de rente die je ontvangt op een zakelijke spaarrekening. Spaar je privé, dan betaal je vermogensbelasting over het deel van je spaargeld dat boven de vrijstelling uitkomt. Voor ondernemers met een kleiner spaarbedrag is privé sparen vaak voordeliger. Heb je als ondernemer juist een flink spaarsaldo, dan kan een zakelijke spaarrekening meer opleveren omdat je over zakelijk vermogen minder belasting betaalt. De keuze tussen zakelijk of privé sparen hangt dus sterk af van hoeveel je spaart. Let wel op: als ondernemer moet je niet te veel sparen. Te veel cash kan gezien worden als privévermogen.

Waar moet je op letten als je een spaarrekening gaat kiezen?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een spaarrekening? In Nederland heb je de keuze uit verschillende banken die vaak vergelijkbare diensten aanbieden, maar de rentetarieven kunnen uiteenlopen. Het loont dus om deze tarieven te vergelijken. Maar denk ook eens aan sparen buiten Nederland. Sinds de invoering van de euro hoef je je geen zorgen meer te maken over wisselkoersen. Je zou je geld dus ook op een Europese bank kunnen zetten. De rentes kunnen daar hoger zijn, al moet je wel rekening houden met andere regelgeving en administratie.

Kost allemaal moeite? Dat heb je snel terug verdiend – de rente telt immers als omzet. Laat in ieder geval nooit je zakelijk spaargeld op je betaalrekening staan: daar spek je alleen de bank mee. Zet het direct op de zakelijke spaarrekening van je bank en ga dan kijken welke spaarrekening het beste voor jou past.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *