Zo kan het veiligheidsbewustzijn van uw bedrijf gemeten worden

brand
Veilgheidsbewustzijn meten en bespreken

Zo kan het veiligheidsbewustzijn van uw bedrijf gemeten worden

8 maanden geleden

Veilig, bewust en duurzaam werken zijn tegenwoordig belangrijke steunpilaren van elk bedrijf. Of een bedrijf nu actief is in de bouw, in de installatietechniek of in een andere branche: veiligheid staat altijd voorop. Maar hoe veilig wordt er eigenlijk in uw bedrijf gewerkt? En hoe kunt u dat meten? Er zijn verschillende instrumenten om het veiligheidsbewustzijn in een bedrijf te meten en te vergroten.

De veiligheidsladder als instrument

De veiligheidsladder heet tegenwoordig Safety Culture Ladder. Het is een instrument om het veiligheidsbewustzijn binnen een bedrijf te meten. Daarbij kijkt men onder meer naar de houding en het gedrag rondom veiligheid in het bedrijf. De SCL is bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om veilig, gezond en bewust te werken. Hoe groter de aandacht voor de veiligheid, hoe hoger het bedrijf op de veiligheidsladder komt te staan.

De Safety Culture Ladder kan niet alleen intern worden gebruikt, maar ook naar stakeholders toe. Steeds vaker eisen leveranciers als ProRail en TenneT dat bedrijven waarmee ze werken hoog staan op de veiligheidsladder. Bedrijven die te laag op de ladder staan, krijgen geen of minder opdrachten gegund. De SCL is sinds 2022 ook verplicht gesteld door de Governance Bouw. Kortom: de ladder speelt tegenwoordig een belangrijke rol binnen de bouw.

BRL 6000-25 certificering

Installatiebedrijven moeten veilig werken, maar dat is niet het enige waar ze aan moeten voldoen. Tegenwoordig is het verplicht een BRL 6000-25 certificering te hebben. De BRL 6000-25 is een beoordelingsrichtlijn die bepaalt hoe installateurs hun werkzaamheden moeten uitvoeren. In de richtlijn staat ook hoe de werkzaamheden worden gecontroleerd.

Sinds 1 april 2023 mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden uitvoeren aan bijvoorbeeld cv-ketels. Dat staat in de vernieuwde gasketelwet. Monteurs moeten ‘deskundig’ zijn. Dat houdt in dat ze verantwoordelijkheid dragen voor hun werk, vakbekwaam zijn en voldoende onderricht zijn. Alle monteurs moeten beschikken over een bewijs van vakmanschap.

Zelfinspectietools en vragenlijsten

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft allerlei tools online gezet die u binnen een bedrijf kunt gebruiken om het veiligheidsbewustzijn te meten. Zo is er bijvoorbeeld een zelfinspectie en een vragenlijst. Laatstgenoemde heet de Self Assessment Questionnaire. Ook is er Stofwisseling.nu: een website die volledig gaat over het werken met gevaarlijke stoffen.

Met de tools en vragenlijsten kunnen bedrijven uitvinden op welke terreinen nog winst valt te behalen als het gaat om de veiligheid. Het zijn nuttige instrumenten, die bovendien gratis te gebruiken zijn.

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *