Hoe betrouwbaar is jouw nieuwe werknemer?

brand
Goede werknemers aannemen

Hoe betrouwbaar is jouw nieuwe werknemer?

Als organisatie zullen er altijd nieuwe werknemers binnenkomen. Dit gebeurt wanneer er een andere werknemer weggaat, maar ook wanneer de organisatie wil uitbreiden. Voordat je een nieuw iemand aanneemt, wil je zeker weten dat diegene betrouwbaar is. Maar hoe zorg je hiervoor? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een pre employment screening. We leggen je er hieronder graag meer over uit!

Screen je medewerkers

Een screening gaat over integriteit. Door een pre employment screening uit te voeren, beperk je risico’s en krijg je een beter beeld van degene die komt solliciteren. Zo weet je ook of er iets gespeeld heeft in het verleden en bij vorige werkgevers. Het is belangrijk dat de werkgever een geldige reden heeft om de screening uit te voeren. Het gerechtvaardigd belang gaat er veelal over dat de werkgever zijn nieuwe werknemer moet kunnen vertrouwen. Het belang en noodzaak moet van tevoren worden gecommuniceerd. Ook moet de werknemer vooraf geïnformeerd worden over de aanpak en resultaten. Houd dus rekening met bovenstaande zaken! De Autoriteit Persoonsgegevens verplicht deze zaken. In sommige branches is het zelfs verplicht om nieuwe medewerkers te screenen. De AFM verplicht dit bijvoorbeeld aan organisaties in de financiële sector.

Nieuwe werknemer aannemen

Wat kun je controleren?

Met een screening worden vaak diploma’s gecontroleerd. De werkgever vraagt hier niet altijd om. Om risico’s uit te sluiten is dit wel noodzakelijk. Het diploma en andere documenten moeten ook op echtheid worden gecontroleerd. Het is tegenwoordig erg eenvoudig geworden om documenten na te maken. Wanneer er twijfel is, kan er contact worden opgenomen met de instanties.  Zorg ook dat je om referenties vraagt bij nieuwe werknemers, wanneer je risico’s wil uitsluiten. Overleg dit wel goed met de persoon in kwestie.

Het klinkt cliché, maar Google kan ook veel inzichten geven. Google daarom de nieuwe werknemer, want misschien komen er zaken naar voren waarvan je nog niets van weet. Houd er rekening mee dat de regels van AP hier ook gelden.

De relatie tussen werknemer en werkgever

Het staat vast dat vertrouwen een belangrijke factor is tussen werkgever en -nemer. Ook al is de screening goed verlopen, de werkrelatie is net zo belangrijk. Voer daarom regelmatig gesprekken met werknemers, zodat je een beeld krijgt van wat er speelt. Vraag je werknemer onverwacht eens wat hij aan het doen is en wees geïnteresseerd. Je bouwt zo wederzijds vertrouwen op waardoor de relatie wordt versterkt. Je werknemer zal zo sneller een stapje extra voor je willen zetten.

Goede relatie tussen baas en werknemer

Extra controle

Wanneer je het nodig vindt, zou je beveiligingsmiddelen kunnen gebruiken. Zo kun je risico’s nog meer uitsluiten. Denk aan beveiligingscamera’s of het installeren van volgsoftware op apparaten van werknemers. Een IT-specialist kan dan zien wat een werknemer doet en of hij met werkzaamheden bezig is. Houd er rekening mee dat hier grenzen aan zitten. Je wil schending van privacy natuurlijk voorkomen.

Wees voorbereid

Als je besluit om nieuwe werknemers te screenen, is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Schakel van tevoren een instantie in om dit voor je te doen. Signum Interfocus kan jou hier bijvoorbeeld bij helpen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *