Je bedrijf financieren anno nu: financieringsopties, kansen en risico’s

brand
Je bedrijf financieren

Je bedrijf financieren anno nu: financieringsopties, kansen en risico’s

Als ondernemer wil je natuurlijk dat jouw bedrijf een succes gaat worden. Je wilt de groei van de omzet stimuleren door slim in te spelen op veranderingen. Ongeacht of je een bedrijf wilt starten, overnemen of verder laten doorgroeien, je hebt budget nodig om nieuwe stappen te ondernemen. Helaas is dit niet binnen elk bedrijf beschikbaar, waardoor je zult moeten lenen. Er zijn verschillende opties om nieuwe plannen te financieren, elk met eigen kansen en risico’s. Daarnaast zijn er een aantal stappen die je zult moeten ondernemen voordat je een lening kunt aanvragen. Je leest er hier alles over.  

Voordat je financiering gaat regelen 

Voordat je verder gaat met het kiezen van een financieringsoptie, zul je eerst een financieel plan op moeten stellen. Simpel gezegd laat je hier je ondernemingsplan zien, maar dan in cijfers. Op die manier kun je direct inzien of jouw plan financieel haalbaar is en weet een geïnteresseerde financier of het de moeite waard is om te investeren. Een financieel plan bevat verschillende onderdelen. Ten eerste, het budget dat je nodig zult hebben om het bedrijf goed op te kunnen starten, of voldoende verder te laten groeien. Daarbij laat je de verwachte omzet zien. Hierin laat je dus zien hoeveel inkomsten je verwacht, maar ook de hoogte van de kosten, bijvoorbeeld voor het inkopen van inventaris. Laat daarin goed zien hoeveel winst je verwacht te draaien en zorg ervoor dat deze cijfers alleen op de waarheid gebaseerd zijn. Laat het dus niet mooier lijken dan het is; een bedrijf met een kleine kans op fatsoenlijke groei zal het investeren niet waard zijn. Ook schrijf je in het financieel plan hoe je het bedrijf wilt gaan financieren en welke voorwaarden hieraan vasthangen. Daarvoor kun je kiezen uit een van de ondergenoemde mogelijkheden. 

https://www.youtube.com/watch?v=qj-guA2Cc_c

Leen je geld bij een bank 

Bij het aanvragen van een lening voor een bedrijf wordt vaak gedacht aan een lening van de bank. Dit is dan ook een veelvoorkomende vorm van geld lenen. Je kunt de vraag voor een lening indienen, samen met het financieel plan. Laat hierin duidelijk zien waarom het de investering waard is. Een lening houdt in dat je een bedrag krijgt, in dit geval van de bank. Dit bedrag zul je af moeten betalen en er gaat daarbij ook rente overheen. Het bedrag dat je uiteindelijk betaalt, is dus hoger dan dat wat je hebt geleend. Let wel op een aantal factoren bij het aanvragen van of akkoord gaan met een lening. Ten eerste, de rente van de financiering. Reken deze door naar de jaarrente en kijk of het een haalbare optie is. Lees daarbij het kredietvoorstel goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook is het handig om ervoor te zorgen dat je een actuele administratie inlevert, die goed bijgewerkt is. Zo kan jouw aanvraag snel beoordeeld worden. Een risico van deze manier van lenen is dat er kans is dat je de financiële lasten mogelijk niet meer kunt dragen, omdat de investering toch niet zo uitpakte als je had gehoopt. 

Je bedrijf financieren

Geld lenen van een private investeerders 

Een alternatief voor een lening bij een bank, is het lenen van geld bij een private investeerder, ook wel private equity genoemd. Zo kun je bij een of meerdere investeerders vragen of zij jouw bedrijf geld kunnen lenen of geven. Dit kan op dezelfde manier gaan als bij een bank, waar je een lening met rente kunt krijgen, maar sommige investeerders kiezen ook voor aandelen in jouw bedrijf. Bij een klein en innovatief bedrijf kan het interessanter zijn om te kiezen voor een investeerder in plaats van een lening bij een bank, maar ook voor grotere bedrijven kan dit een interessante optie zijn. Het grootste voordeel van deze manier van financieren is dat het niet alleen geld oplevert, maar ook kennis en netwerken. Het risico is echter wel dat investeerders invloed zullen hebben op de beslissingen die je maakt binnen jouw bedrijf.  

Geld krijgen met fintech 

Een optie om geld te lenen is door middel van fintech, vooral wanneer je een innovatief idee op de markt wilt brengen. Fintech bedrijven combineren moderne techniek en zakelijke leningen door online krediet te verstrekken aan bedrijven. Door middel van data-analyse kunnen ze inzien of jouw bedrijf kredietwaardig is en hoe hoog het risico is voor het verstrekken van een lening. Je kunt online krediet aanvragen, waarna je bij goedkeuring binnen 24 uur het geld op je rekening zult hebben staan. Daarbij hoef je geen financieel- of bedrijfsplan in te leveren bij de aanvraag en houd je toegang tot meer krediet. Het laatste voordeel is dat de acceptatie van de aanvragen en het maximale bedrag hoog is.  

Lease de benodigde spullen 

Een andere manier om delen van je bedrijf te financieren is leasen. Hierbij leen je geen geld, maar huur je bepaalde middelen die je nodig hebt voor jouw bedrijf. Je kunt hierbij denken aan het l

easen van een auto of bus, maar ook bij andere producten is het mogelijk, zoals een computer. Hierdoor heb je als opstartend of groeiend bedrijf minder kapitaal nodig en kun je dus makkelijker ondernemen. 

Krijg het geld bij elkaar met crowdfunding 

De laatste “leen” optie is crowdfunding. Hiermee kun je via het internet geld vragen aan grote groepen mensen. Door de crowdfundactie veel te delen op sociale media kun je meer mensen bereiken en dus ook meer geld inzamelen. In principe gaat het hier niet om een lening, maar om een tegenprestatie. Zo kun je de investeerders korting of een gratis product of dienst geven. Een bijkomend voordeel is dat je dankzij crowdfunding erachter kunt komen of er vraag is voor jouw product of dienst. Een nadeel is dat het niet veel oplevert wanneer je weinig mensen kunt bereiken. 

Je bedrijf financieren

Welke manier van lenen past bij jou? 

Welke manier van lenen je kiest, hangt natuurlijk af van jouw situatie. Wanneer je een goed werkend bedrijfsplan hebt opgesteld en het financieel plan ook goede kansen laat zien, kan het kiezen voor een lening bij een bank het makkelijkst zijn, indien de rente niet te hoog ligt. Mocht je het bedrijf net opstarten en liever geen enorme bedragen terug willen betalen, kun je beter op zoek gaan naar investeerders. Mocht je blijven twijfelen over welke keuze de juiste is, kun je ook een financieel adviseur inschakelen om de opties te bespreken. 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *