Wanneer is een inventarisverzekering nodig?

brand
Inventarisverzekering voor bedrijven

Wanneer is een inventarisverzekering nodig?

Ben je van plan om je binnenkort in te schrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel? Zoek dan goed uit wat je allemaal moet regelen voordat je voor jezelf begint. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de verzekeringen die je voor je bedrijf af kunt sluiten. Veel ondernemers richten zich al snel tot een aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar je kunt nog allerlei andere verzekeringen afsluiten. Neem bijvoorbeeld een inventarisverzekering. Twijfel je hier nog over? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk wanneer een inventarisverzekering nodig is.

Grote of kostbare inventaris

Binnen veel bedrijven wordt er gewerkt met machines, voertuigen en/of apparaten. Aangezien dit niet voor verkoop bedoeld is, wordt het tot de inventaris van je bedrijf gerekend. Als de inventaris van je bedrijf groot is of een flinke waarde vertegenwoordigt, is een inventarisverzekering afsluiten verstandig. Deze verzekering dekt namelijk schade aan machines, computers en meubels door diefstal, inbraak en vandalisme, schade door water dat via de kelder of begane grond binnenkomt en schade door aanrijding van het gebouw. Ook aan geleende spullen van iemand anders valt binnen de dekking van een inventarisverzekering. Kasgeld tot 5000 euro is ook verzekerd, zelfs als hier onderweg iets mee gebeurt.

De dekking van een inventarisverzekering is weliswaar vrij uitgebreid, maar toch sluiten verzekeraars op voorhand al een aantal zaken uit. Zo hoef je bijvoorbeeld geen contact op te nemen met je verzekeraar als er tijdens transport schade aan de inventaris van je bedrijf is ontstaan. Ook schade door overstroming van een zee of rivier valt buiten de dekking van een inventarisverzekering. Tot slot ben je niet verzekerd voor schade door computervirussen en cyberaanvallen.

Ook voor kleine bedrijven

Soms wordt gedacht dat een inventarisverzekering alleen bedoeld is voor grote bedrijven. De inventaris van dit soort bedrijven is inderdaad vaak groot en kostbaar, waardoor zij hier vaak een verzekering voor afsluiten. Ondanks dat de inventaris van kleine bedrijven vaak een stuk kleiner is, wil dit niet zeggen dat een inventarisverzekering niet interessant is. Kleine bedrijven hebben vaak een minder groot vermogen, waardoor zij soms harder getroffen worden dan een groot bedrijf bij schade aan de inventaris door brand, inbraak of water. Heb je een kleine winkel of huur je ergens een kleine bedrijfshal? Zoek dan altijd uit of een inventarisverzekering voor jouw bedrijf meerwaarde heeft voordat je besluit om deze verzekering links te laten liggen.

Voorraad verzekeren

Veel ondernemers sluiten een inventarisverzekering af omdat zij denken dat hun voorraad dan ook goed verzekerd is. Maak deze fout niet, want schade aan goederen die voor verkoop bestemd zijn wordt namelijk niet gedekt door een inventarisverzekering. Wil je ook alle spullen die je verkoopt verzekeren tegen schade en diefstal? Sluit dan een voorraadverzekering af. Deze verzekering staat bij sommige verzekeraars overigens ook wel bekend als goederenverzekering.

Wie denkt dat een voorraadverzekering alleen schade aan eindproducten dekt, heeft het mis. Je bent hiermee namelijk ook verzekerd voor schade aan grond- en hulpstoffen, halffabricaten, producten die je nog aan het bewerken bent en verpakkingsmaterialen. Loopt je voorraad schade op door een inbraak, brand of water? Dan kun je dankzij een voorraadverzekering snel weer verder. Je dient dan een claim in bij de verzekeraar en zij vergoeden de kosten. Extra bijkomstigheid is dat je hier zelf geen extra kosten voor maakt, waardoor jouw bedrijf er geen financiële hinder van ondervindt.

https://www.youtube.com/watch?v=AHcbG6ispZM&ab_channel=KVK

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *