Het belang van secundaire arbeidsvoorwaarden voor een werkgever
Bij een contractbespreking is het belangrijkste aspect dat wordt besproken, het salaris. Andere zaken in het contract worden vaak over het hoofd gezien of als niet belangrijk beschouwd. Echter, staan hier voor zowel de werknemer als werkgever ook andere belangrijke dingen in. Voornamelijk voor de lange termijn zijn secundaire arbeidsvoorwaarden van belang. Benieuwd wat deze voorwaarden precies inhouden en hoe je dit positief kan beïnvloeden? Dat lees je in dit artikel!
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
Onder primaire arbeidsvoorwaarden vallen onder andere het salaris, maar ook de duur van het contract. De meeste overige zaken zijn secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kan dan denken aan: – Bonus – Ontwikkelmogelijkheden (cursus, opleidingen volgen) – Laptop/telefoon – Auto van de zaak – Reiskostenvergoeding In elke branche en voor elke functie gelden andere mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar ook koffie en gratis lunch voor je werknemers, de welbekende vrijmibo of praktische zaken zoals goede muizen, ergonomische stoelen, laptop rugzakken of een kek waterflesje.
Voor een accountmanager die elke dag naar klanten rijdt, zou een auto van de zaak bijvoorbeeld op zijn plaats zijn. Voor een receptionist is dit niet van toepassing, maar wellicht wel ontwikkelmogelijkheden om op de hoogte te blijven van de laatste technologieën. Naast bovenstaande voorwaarden zijn er ook nog minder tastbare voorwaarden die invloed hebben op het werkplezier van medewerkers. Een goede band met collega’s zijn bijvoorbeeld ook belangrijk voor een werknemer bij de beslissing of deze wil blijven werken of niet. Ook de werksfeer speelt dus een rol.
Hoe speel je in op de voorwaarden?
Als werkgever is het vrij eenvoudig om in te spelen op de meeste arbeidsvoorwaarden. Het lastige is alleen om hier een balans in te vinden. Wanneer collega’s regelmatig cursussen volgen, zal dit een positieve invloed hebben op hun kennis en dus werkzaamheden. Maar het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat er 10 cursussen van een week per jaar worden gevolgd. Er moet dus ergens een grens worden getrokken. Ook zullen de voorwaarden van alle werknemers met dezelfde functie redelijk overeen moeten komen, anders kan er ontevredenheid bij de werknemers ontstaan.
Werkplezier
Het werkplezier is van groot belang wanneer er wordt gesproken over de werknemerstevredenheid. Er kan worden gedacht aan de werkzaamheden zelf, maar ook aan de omgeving. Dus de werkplek zelf, de afstand die afgelegd moet worden naar de werkplek en de collega’s. Als een werknemer niet beschikt over een rijbewijs en afhankelijk is van de trein, dan kan ook de treinreis zelf invloed hebben op het werkplezier.
Werksfeer beïnvloeden
In deze alinea gaan we dieper in op de werksfeer. Als je fulltime werkt en elke dag samenwerkt, of misschien wel naast dezelfde collega’s werkt, is het erg belangrijk dat je het goed kan vinden met deze collega’s. Als werkgever kan je hier invloed op uitoefenen. Uiteraard kan je er niet voor zorgen dat collega’s elkaars vrienden worden, maar je kan wel proberen om de band te verbeteren middels teamuitjes. Je kan bijvoorbeeld zelf een groepsuitje organiseren, maar er zijn ook veel georganiseerde uitjes. Denk maar eens aan iets groters, zoals een citytrip. Werknemers leren elkaar op een andere manier kennen, de sfeer wordt beter en de band wordt versterkt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kans wordt verkleind dat een werknemer een andere werkgever zal zoeken. Als een werknemer beter op zijn plek zit bij een bedrijf, heeft het ook invloed op de uit te voeren werkzaamheden. Een win-win situatie dus.
Secundaire voorwaarden tijdens strenge coronamaatregelen
Sinds de coronacrisis werkt Nederland massaal thuis. Ook hier horen secundaire arbeidsvoorwaarden bij. Werknemers met een kantoorbaan hebben bij het thuiswerken een PC of laptop nodig om op te kunnen werken. Maar ook een goed bureau en eventueel een bureaustoel zijn van belang. Binnen een korte periode moesten er oplossingen worden bedacht voor een situatie die niemand zag aankomen. Gezien werknemers nu geen gebruik meer maken van de koffie, energie en gas op de werkplek, is het op zijn plaats om een vergoeding te geven voor het feit dat zij hier nu thuis kosten voor zullen maken. Vaak wordt dit vergeten, maar het is voor een werknemer toch erg belangrijk.
Reacties