Autisme in het team: zo ga je ermee om!

brand
happy businessman pointing at laptop near happy multicultural colleagues

Autisme in het team: zo ga je ermee om!

Er wordt steeds meer duidelijk over autisme. Zo spreken we tegenwoordig niet meer van een stoornis, maar van een vorm van neurodiversiteit. Ja, iemand met autisme komt misschien voor bepaalde uitdagingen te staan, maar heeft tegelijkertijd een hoop voordelige eigenschappen die jouw onderneming goed kan gebruiken. Hoe moet je omgaan met autisme op de werkvloer? Daar vertellen we in dit artikel alles over!

Waarom iemand met autisme aannemen?

Op de vraag: waarom zou je iemand met autisme aannemen, kun je antwoorden: waarom niet? De meeste mensen met autisme hebben voor zichzelf een manier gevonden waarop ze in onze maatschappij prima functioneren. Daarnaast kun je van iemand op het spectrum verwachten dat ze punctueel, doelgericht, detailgericht, gefocust, loyaal en gepassioneerd zijn.

Vrij van vooroordelen

Autisme uit zich bij iedereen anders. Daarom is het ontzettend belangrijk om vrij te zijn van vooroordelen en geleidelijk te ontdekken wat jouw werknemer wel of niet kan. Sommige mensen op het spectrum gedijen bijvoorbeeld prima in sociale situaties en het is dus helemaal niet onmogelijk om iemand met autisme bijvoorbeeld op klantenservice te zetten. Vaak weet jouw werknemer ontzettend goed wat hij wel of niet kan. Behandel je werknemer als mens en niet als autist. Mildheid is belangrijk, maar schuif niet alle fouten af op de diagnose.

Geen sociale verplichtingen

Veel mensen op het spectrum zijn ontzettend sociaal en genieten van contact met collega’s. Zorg echter dat jouw werknemers zich nergens toe verplicht voelen. Eis dus niet van ze dat ze na het werk mee borrelen of meegaan op bedrijfsuitje. Voor sommige mensen op het spectrum is dat een zware taak. Nodig ze echter wel altijd uit, want veel autisten doen juist ontzettend graag mee. Het zou ook kunnen dat iemand op het spectrum bij een uitje of borrel eerder aftaait. Maak daar geen flauwe grappen over of eis niet om te blijven. Voor degene is op dat moment de grens bereikt.

Een rustige werkplek

Sommige mensen op het spectrum hebben snel last van prikkels. Daarom is het een goed idee om samen te zoeken naar een prikkelvrije werkplek (als dat nodig is). Welke plek in het kantoor is geschikt? Of als je in de retail werkt: misschien vindt jouw werknemer het prettig om wat vaker magazijnwerk te doen. Sta ook toe om te werken met bijvoorbeeld een koptelefoon met noise cancelling op momenten dat het niet per se nodig is dat iemand aanspreekbaar is.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *