Best of breed vs. best of suite: voordelen en nadelen op een rij

brand
Keuze maken best of breed of best of suite

Best of breed vs. best of suite: voordelen en nadelen op een rij

Bij ieder groeiend bedrijf wordt op een zeker moment digitale veiligheid, security, een steeds belangrijker wordend aspect. Weerbaarheid tegen online dreigingen is een bedrijfsrisico dat niet onderschat kan worden, en waarvan het belang groeit naarmate een onderneming uit meer FTE’s bestaat en dus naar grotere, complexere IT-oplossingen kijkt. Een vaak gevoerde discussie tussen IT-managers is in zulke gevallen vaak: gaan we voor best of breed of best of suite, ook wel full suite genoemd? Beide smaakjes hebben zowel voor- als nadelen, die we voor je op een rij zullen zetten.  

Wat is het verschil tussen best of breed en best of suite? 

Maar eerst: wat betekenen die termen eigenlijk? 

  • Best of breed wil zeggen: het beste in zijn soort. Als je kiest voor best of breed, kies je per onderdeel van je IT-inrichting voor de beste oplossing die op de markt voorhanden is. In de praktijk heeft dat vaak tot gevolg dat je per onderdeel met een andere partij in zee gaat. Je stelt je gehele IT-landschap en de bijbehorende security-maatregelen zelf samen en moet er dus ook zelf voor zorgen dat alles als één geheel goed gaat samenwerken om het uiteindelijke doel te bereiken: digitaal weerbaar zijn en een goede veiligheidsstandaard neerzetten. 
  • Best of suite houdt in: een totaaloplossing bij één partij. Dan kies je eigenlijk voor een eenvoudige oplossing – want alles onder één dak – waarbij je geen omkijken hebt naar de samenwerking tussen de verschillende onderdelen en applicaties. Je bent dan vaak wel gebonden aan de beperkingen van die ene partij, dus de kans bestaat dat jouw exacte wensen niet helemaal vervuld kunnen worden. Dat neem je dan op de koop toe. 

Wanneer moet je gaan kiezen tussen best of breed en best of suite? 

Wanneer wordt deze keuze eigenlijk relevant? De discussie best of breed versus best of suite doemt over het algemeen aan de horizon van bedrijven die richting de vijftig FTE’s aan personeel gaan. Voordien valt een bedrijf over het algemeen nog in het MKB-segment en zijn de meeste wensen op het gebied van IT, online dienstverlening en security te ondervangen middels standaardoplossingen. 

Voorbij het stadium van de vijftig FTE – en dat is geen harde grens, maar meer een indicatief aantal dat in de praktijk vaak een omslagpunt blijkt te zijn – worden de te slechten uitdagingen vaak complexer, de online activiteit intensiever en de potentiële bedreigingen serieuzer. Bedrijven met een paar miljoen aan omzet zijn bijvoorbeeld nu eenmaal eerder een potentiële prooi voor kwaadwillenden dan de slagerij op de hoek.  

Oplossen keuze tussen best of breed en best of suite

De belangrijkste voor- en nadelen op een rij 

Wat zijn nu belangrijke afwegingen die je moet maken voordat je voor best of breed of best of suite kiest? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, waarvan je alleen zelf kunt inschatten wat het best bij jouw bedrijf past. 

  1. Kosten versus kwaliteit

Zelf een scala aan IT- en security-oplossingen samenstellen bij verschillende partijen, dat is uiteraard kostbaarder dan een kant-en-klare oplossing afnemen bij één partij. Houd bij best of breed dan ook rekening met hogere kosten. Daar staat een hogere mogelijke kwaliteit tegenover. 

Vergelijk het met het afnemen van je vaste telefonie, mobiele telefonie, internet en televisie bij één provider. Zo’n totaalpakket is vaak voordeliger dan voor elke onderdeel een apart contract afsluiten bij een andere aanbieder. Maar als je dat laatste doet, kun je wel de beste mobiele provider combineren met de beste internetleverancier, et cetera. Bepaal dus of in jouw geval kostenbesparing zwaarder weegt dan topkwaliteit in huis halen. Ook in die vergelijking betrekken: welke risico’s blijven bij best of suite mogelijk bestaan en wat is de potentiële schade als die uitgebuit worden? 

  1. Gebruiksvriendelijkheid versus beperkingen

Eenvoud is een belangrijk voordeel wanneer je voor best of suite kiest. Applicaties en oplossingen die naadloos met elkaar samenwerken en op elkaar zijn afgestemd. Gebruiksvriendelijkheid staat vaak hoog in het vaandel. Vooral als veel medewerkers met tal van applicaties moeten werken, wil je niet continu door user errors veroorzaakte issues op je bordje krijgen. Gebruiksvriendelijkheid is dus niet alleen handig, maar kan ook echt de veiligheid van je bedrijfs-IT vergroten. 

Veiligheid van bedrijfs-IT

De keerzijde: best of suite gaat hand-in-hand met beperkingen. Het ligt natuurlijk aan je eigen wensen en hoe specifiek die zijn, maar wanneer je kiest voor best of breed, zul je altijd meer mogelijkheden en uitgebreidere opties hebben. Of je keuzevrijheid wilt opofferen op het altaar van gebruiksvriendelijkheid, of juist andersom, kun je alleen zelf bepalen. 

  1. Up-to-date zijn versus integratie

Als er iets is waar best of breed-fabrikanten in uitblinken, is het wel het vooraan staan bij nieuwe ontwikkelingen of innovaties. Met dergelijke oplossingen heb je dus eigenlijk altijd het nieuwste van het nieuwste in huis en is je IT-landschap eenvoudigweg up-to-date. 

Best of suite-aanbieders lopen wat dat betreft altijd achter de polonaise aan. Dat komt doordat nieuwe innovaties en ontwikkelingen eerst nog moeten worden doorontwikkeld om in het bestaande jasje te passen. Dat geeft je als afnemer wel weer een belangrijk voordeel: zodra nieuwe ontwikkelingen worden toegevoegd aan jouw best of suite-oplossing, is de integratie met je bestaande oplossingen al geregeld. 

Daar moet overigens één nuancering worden aangebracht: ook best of breed-oplossingen worden steeds vaker op de markt gebracht met ruime integratiemogelijkheden. Het gemak waarmee dergelijke oplossingen dus kunnen worden ingezet in combinatie met oplossingen van andere fabrikanten, groeit langzamerhand. Of dat op lange termijn betekent dat best of breed  het steeds vaker gaat winnen van best of suite, zal de tijd uitwijzen. 

Martijn Kroese

Hi! Ik ben Martijn, zzp'er en eigenaar van Kroese Tekst & Taal. Als academisch opgeleid neerlandicus zet ik me met mijn eenmanszaak in voor professionele content voor het mkb. U haalt met mij een secuur en snel werkende professional in huis met veel ervaring in[…]
Alle artikelen van Martijn Kroese

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *