Wat doet een app ontwikkelaar eigenlijk?

brand

Als er één branche is waar de afgelopen jaren, zelfs decennia, aan de lopende band vacatures bij gekomen zijn, dan is het de IT-branche wel. Al sinds jaar en dag strijden tal van werkgevers om afgestudeerde IT’ers, om bij hen aan de slag te gaan als software- of app ontwikkelaar. Er is dus een schreeuwend tekort aan applicatieontwikkelaars, en dat is nog voorzichtig geformuleerd. Maar wat doet een applicatieontwikkelaar eigenlijk?

Software, software en nog eens software

Wat doet een app ontwikkelaar eigenlijk

Jaar in, jaar uit maken we meer en meer gebruik van software-oplossingen in het bedrijfsleven. En dat geldt niet alleen in Nederland, maar in feite wereldwijd. Handmatige taken worden overgenomen door machines en die moeten softwarematig aangestuurd worden. Maar denk ook aan apps voor op smartphones of tablets, websites met specialistische functionaliteiten en unieke software voor op specifieke hardware.

Steeds meer van wat we tijdens ons dagelijkse leven doen, wordt door software aangestuurd. Al die software moet ontwikkeld, doorontwikkeld en onderhouden worden. Geen wonder dus dat er al jaren veel vraag is naar IT personeel, en specifiek applicatieontwikkelaars. En reken ook maar niet dat die vraag binnenkort gaat verdampen.

Veertig uur achter je laptop? Nee!

App ontwikkeling is niet alleen beeldschermwerk

Een misvatting die bij veel mensen heerst, is dat softwareontwikkelaars veertig uur per week achter hun laptop zitten om nulletjes en eentjes in de juiste volgorde te zetten, en dat ze daarna naar huis gaan om te gamen. Niets is minder waar. Applicatieontwikkelaar is een veelzijdig beroep waarbij juist veel afwisseling komt kijken.

Uiteraard moet je goed zijn in het programmeren – liefst zelfs in meerdere computertalen – maar van even groot belang is dat het product dat je uiteindelijk aan het bouwen bent, ook aansluit bij de behoefte van de opdrachtgever of klant. Je bent dus ook veel met die opdrachtgevers in gesprek en je brengt in kaart hoe de ervaringen van gebruikers van jouw software zijn.

Je voert verschillende soorten tests uit op jouw software (of de delen van de software die jij ontwikkeld hebt) om te controleren of alles naar wens werkt en onder alle omstandigheden naar wens blijft werken. Waar nodig pas je zaken aan. Dat stem je dan weer af met andere leden in je team, want software ontwikkelen doe je zelden in je eentje. Je werkt dus met talloze mensen samen en bouwt gezamenlijk aan een eindproduct, dat je vervolgens continu onderhoudt, verbetert en aanpast. Veel dynamischer kan het eigenlijk niet.

Nuttige skills

Het is al even gezegd: je moet uiteraard goed kunnen programmeren. Maar met het kunnen programmeren alleen, ben je nog geen goede applicatieontwikkelaar. Je moet daarnaast goed in teamverband kunnen samenwerken en je moet ook creatief zijn. Je moet uit wensen van gebruikers of opdrachtgevers – die soms onhandig vaag kunnen zijn – een softwarematige oplossing kunnen ontwerpen. Die moet je ook inzichtelijk kunnen maken aan zo’n opdrachtgever vóórdat je tot de bouw van de software overgaat – creatief zijn, dus! Zo’n voorstel moet je goed kunnen presenteren en je moet je goed kunnen inleven in je doelgroep. Daar komt een stukje empathie bij kijken.

Tot slot moet je goed onder druk kunnen werken. Als de boel een keer onverwacht offline gaat, is iedereen boos en gestrest, maar moet jij snel de juiste stappen kunnen zetten om alles weer in het gareel te krijgen.

Omscholing naar app ontwikkelaar

Omscholing naar app ontwikkelaar

Denk je dat je alle skills die nodig zijn wel goed beheerst, maar kun je eenvoudigweg niet programmeren? Weet dan dat steeds meer mensen zich laten omscholen tot applicatieontwikkelaar en bijvoorbeeld in hun vrije tijd parttime IT studeren, zeker nu. Omscholen is niet onmogelijk en programmeren kun je leren. Naar applicatieontwikkelaars is en blijft de vraag onuitputtelijk.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *