Column: WordPress kun je zelf doen… maar ook zelf verknallen

brand
Wordpress don't panic

Column: WordPress kun je zelf doen… maar ook zelf verknallen

In deze tijd wordt het gebruikelijker om je zaken zelf te doen: van je vakantie boeken of afval scheiden tot je eigen verzekeringen en hyptoheek afsluiten. Voor zzp’ers komt daar nog een lading aan taken bij, waaronder je website bijhouden met WordPress.

Dit mailtje stuurde ik nog vrij recent naar mijn hosting provider: “Het is GVRR weer zover. Zou je de laatst back up erop willen zetten? (ik hoop die van vannacht) Haalde de verkeerde plugin weg. Alle afbeeldingen kwijt. Gvgrr.

Inclusief de “gvrr’s”. De maakbaarheid van onze technologische wereld wordt nog al eens verward met vrijheid. Dat je het zelf kunt doen, wil niet zeggen dat je het ook zou moeten doen. Maar vanuit kostenbesparing is dat wel het uitgangspunt. Zeker als startende ondernemer heb je nergens geld voor over, en heb je bovendien tijd om lekker met het één of ander te hannesen. Een WordPress of MailChimp handleiding heb je zo gevonden, nietwaar?

Stappenplan “klooien met WordPress”

Mijn eigen lijstje die ik noodgedwongen maar heb opgesteld:

  1. Back-up bij hosting partij? Denk eens aan al je pagina’s, blogs, afbeeldingen, scripts en vooral uren die je in je website hebt gestoken. Je rankings in Google, het klikverkeer. Poef! Helemaal weg. Wil je niet. Verzeker jezelf ervan dat je hosting partij een back-up draait. Minimaal dagelijks.
  2. Maak je eigen back-up. Want je wilt je hosting partij niet altijd lastigvallen. Kan ook prijskaartje aanhangen. Gebruik een praktische back-up plugin. Zoals UpdraftPlus bijvoorbeeld, gratis en praktisch. Verifieer met een specialist welke je gebruikt, want een slechte plugin werkt juist averechts.
  3. Plan een dag in. Zet je namelijk je back-up terug, dan wil je niet je nieuwe artikelen / seo-inspanningen kwijt zijn. Schrijf daarom ook niet in WordPress maar copy paste uit een Wordbestand.
  4. Check de versie compatability. Per thema en plugin kun je zien met welke WordPress versie ze kunnen werken. Nog niet op dat versienummer? Dan is updaten een groot risico. Check de website van je thema-leverancier en plugin-leveranciers. Wanneer kun je het verwachten? Als ze niet meer doorontwikkelen (ja, dat gebeurt), ga dan eens met je websitebouwer in gesprek. Is best handig namelijk, om up to date blijven.
  5. Waarom eigenlijk? Lees de toelichting op de updates. Waarom is het nodig? Is er een groot lek dat hiermee gefixed wordt? Zijn er ook negatieve kanten? Kun je recente reviews vinden? Lees je alleen maar dingen die je nerveus maken, doe het dan niet.
  6. Cache plugins uitzetten en caches legen. Heb je deze? Zoals W3C of Autoptimizer? Die maken je site sneller, en ja dat is goed voor SEO. Maar zet ze eerst even uit. En leeg die caches.
  7. Update in stappen: eerst je WordPress, dan je thema en vervolgens je plugins. Nogmaals: is je thema compatibel met je gewenste WordPress versie? Ja, dan kun je starten.
  8. Test minimaal een uur. Ok, je website lijkt het te doen. Afsluiten en weer wat anders doen? NEE, check of alles het ook echt doet: afbeeldingen tonen, mobiele versie, contactformulier, iFrame pagina, Mollie of andere koppeling voor betalen (test met testinstelling), plugin voor e-mails binnenhalen zoals MailMunch (test met aanmelden), check de mobiele versie of deze ook bovenstaande doet, check de speedtest van Google. Ja, dit kost allemaal tijd. Maar pas na een weekend horen dat je site compleet plat lag omdat je niet goed keek of W3C en Autoptimizer tegelijk kunnen werken (Nee, is het antwoord dat ik jou nu kan geven), kost je bezoekers, leads en posities in Google.

WordPress goed bijhouden teveel gedoe?

Dat lijstje is nog al een uitdaging, weet ik, zeker voor de gemiddelde ZZP’er. Bij het kiezen van een back-up plugin wordt je al onzeker: moet ik nou die betaalde versie nemen? En hoe test ik dat dan veilig? Je kan het ook uitbesteden aan een externe partij die gespecialiseerd is in WordPress. Kijk of ze een handige WordPress Recovery dienst aanbieden, waarmee je site weer snel draait na een foutje, een hack of bug. Een dienst voor het goed updaten van je WordPress website is ook superhandig, zodat je zeker weet dat jij je niet bezig hoeft te houden met het uitzoeken van compatibiliteit, versies en updates.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *