
De voor- en nadelen van een zakelijke lening
Wil je investeren in jouw bedrijf om groei te bewerkstelligen? Dan kan dit je flink wat geld kosten. Een nieuwe machine of een nieuw voertuig is namelijk niet goedkoop en dat geldt ook voor uitbreiding van jouw bedrijf. Als je over onvoldoende geld beschikt, betekent dit gelukkig niet dat je zo’n investering uit jouw hoofd moet zetten.
In dit soort situaties kan zakelijk geld lenen je helpen om verder te groeien. Heb je nog niet eerder een zakelijke lening afgesloten? Dan twijfel je mogelijk of je dit moet doen. Daarom beschrijven we in dit artikel de verschillende aspecten van het lenen van geld voor je bedrijf, eerste de drie grote voordelen.
1. Je kunt het geld direct gebruiken
Als je een investering wilt doen, wil je hier ongetwijfeld niet te lang mee wachten. Doe je dit wel? Dan is de kans aanwezig dat de concurrentie jou voorbijstreeft. Wanneer zij direct een nieuwe machine of een nieuw voertuig kopen, profiteren zij namelijk van de nodige voordelen. Uiteraard zit je hier niet op te wachten. Gelukkig hoef je hier bij een zakelijke lening niet bang voor te zijn.
Als je voor deze financieringsvorm kiest, stort een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening. Hierdoor kun je er direct mee investeren. Op deze manier is de kans een stuk kleiner dat de concurrentie jouw onderneming voorbijstreeft. Mogelijk vergroot je de voorsprong van jouw bedrijf zelfs wel door de investering.
2. Je betaalt een vaste rente
Geld lenen kost geld. Deze slogan wordt vaak gebruikt in reclames van geldverstrekkers. Dit doen zij omdat je niet alleen het geleende geldbedrag terug dient te betalen. Een geldverstrekker berekent namelijk rente over een zakelijke lening. Omdat je het bedrag in één keer op jouw rekening gestort krijgt, betaal je rente over het gehele bedrag. Deze rente betaal je maandelijks, tegelijkertijd met de aflossing. Door de rente kan een zakelijke lening (aanzienlijk) duurder uitvallen dan je op voorhand denkt.
Doordat het rentepercentage van tijd tot tijd kan veranderen, denk je mogelijk dat je telkens een andere rente betaalt. Toch hoef je hier niet bang voor te zijn. Waarom niet? Omdat de rente bij het afsluiten van een zakelijke lening altijd vast wordt gezet. Er wordt gekeken naar het percentage dat op dat moment van toepassing is. Deze rente betaal je vervolgens gedurende de hele looptijd van de lening over het geleende bedrag. Grote voordeel hiervan is dat je precies weet waar je aan toe bent. Jouw maandelijkse kosten zijn namelijk constant hetzelfde.
3. Je hebt regie over de looptijd
Een derde voordeel van een zakelijke lening is dat je zelf regie hebt over de looptijd. De maximale looptijd is 60 maanden (5 jaar), de minimale looptijd 3 maanden. Verder kun je kiezen uit een looptijd van 6, 9, 12, 24, 36 en 48 maanden. Bij zakelijk krediet heb je deze keuzevrijheid niet. Voor deze zakelijke financieringsvorm geldt namelijk een standaard looptijd van 36 maanden.
Veel ondernemers kiezen voor een looptijd van 5 jaar. Je smeert jouw lening dan uit over een langere periode, waardoor de maandelijkse kosten lager uitvallen. Toch raden wij je niet standaard voor de langste looptijd te kiezen. Nee, je kunt beter eerst uitvoerig een bedrijfsfinanciering berekenen. Kun je jouw lening binnen een kortere periode aflossen? Kies dan voor een kortere looptijd. Je betaalt dan weliswaar wat meer per maand, maar jouw lening valt goedkoper uit. Waarom? Omdat je niet onnodig lang rente betaalt.
De 3 nadelen van een zakelijke lening
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het afsluiten van een zakelijke lening:
- Niet hetzelfde als rekening-courantkrediet. Een zakelijke lening afsluiten is niet zoals rood staan op je standaard bedrijfsrekening, er komt veel meer bij kijken. Er kan veel documentatie nodig zijn, zoals een ondernemingsplan, jaarcijfers en een investeringsplan. Soms moet je voldoen aan specifieke voorwaarden, al zijn deze doorgaans minder zwaar dan bij alternatieve financieringsopties. Ook je privé BKR kan een rol spelen, waardoor de beoordelingsperiode langer kan zijn.
- Niet geschikt voor starters. Bij starters ontbreekt de financiële data uiteraard nog, er is nog helemaal geen winst gemaakt. Daarom is een zakelijke lening niet geschikt als startkapitaal.
- Lening legt druk op de onderneming. In het beste geval sluit je een zakelijke lening af om je bedrijf te laten groeien. Maar wanneer de marktomstandigheden wijzigen en je onderneming het even wat zwaarder krijgt, ga je je die extra financiële verplichting wel voelen. Zorg daarom voor heldere afspraken met de kredietverstrekker om onverhoopte tegenslagen af te kaarten.
Reacties