De voor- en nadelen van een zakelijke lening

brand
zakelijke lening voor- en nadelen

De voor- en nadelen van een zakelijke lening

Wil je investeren in jouw bedrijf om groei te bewerkstelligen? Dan kan dit je flink wat geld kosten. Een nieuwe machine of een nieuw voertuig is namelijk niet goedkoop en dat geldt ook voor uitbreiding van jouw bedrijf. Als je over onvoldoende geld beschikt, betekent dit gelukkig niet dat je zo’n investering uit jouw hoofd moet zetten.

 In dit soort situaties kan zakelijk geld lenen je helpen om verder te groeien. Heb je nog niet eerder een zakelijke lening afgesloten? Dan twijfel je mogelijk of je dit moet doen. Daarom beschrijven we in dit artikel de verschillende aspecten van het lenen van geld voor je bedrijf, eerste de drie grote voordelen.

1. Je kunt het geld direct gebruiken

Als je een investering wilt doen, wil je hier ongetwijfeld niet te lang mee wachten. Doe je dit wel? Dan is de kans aanwezig dat de concurrentie jou voorbijstreeft. Wanneer zij direct een nieuwe machine of een nieuw voertuig kopen, profiteren zij namelijk van de nodige voordelen. Uiteraard zit je hier niet op te wachten. Gelukkig hoef je hier bij een zakelijke lening niet bang voor te zijn. 

Als je voor deze financieringsvorm kiest, stort een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening. Hierdoor kun je er direct mee investeren. Op deze manier is de kans een stuk kleiner dat de concurrentie jouw onderneming voorbijstreeft. Mogelijk vergroot je de voorsprong van jouw bedrijf zelfs wel door de investering.

2. Je betaalt een vaste rente

Geld lenen kost geld. Deze slogan wordt vaak gebruikt in reclames van geldverstrekkers. Dit doen zij omdat je niet alleen het geleende geldbedrag terug dient te betalen. Een geldverstrekker berekent namelijk rente over een zakelijke lening. Omdat je het bedrag in één keer op jouw zakelijke rekening gestort krijgt, betaal je rente over het gehele bedrag. Deze rente betaal je maandelijks, tegelijkertijd met de aflossing. Door de rente kan een zakelijke lening (aanzienlijk) duurder uitvallen dan je op voorhand denkt.

Doordat het rentepercentage van tijd tot tijd kan veranderen, denk je mogelijk dat je telkens een andere rente betaalt. Toch hoef je hier niet bang voor te zijn. Waarom niet? Omdat de rente bij het afsluiten van een zakelijke lening altijd vast wordt gezet. Er wordt gekeken naar het percentage dat op dat moment van toepassing is. Deze rente betaal je vervolgens gedurende de hele looptijd van de lening over het geleende bedrag. Grote voordeel hiervan is dat je precies weet waar je aan toe bent. Jouw maandelijkse kosten zijn namelijk constant hetzelfde.

3. Je hebt regie over de looptijd

Een derde voordeel van een zakelijke lening is dat je zelf regie hebt over de looptijd. De maximale looptijd is 60 maanden (5 jaar), de minimale looptijd 3 maanden. Verder kun je kiezen uit een looptijd van 6, 9, 12, 24, 36 en 48 maanden. Bij zakelijk krediet heb je deze keuzevrijheid niet. Voor deze zakelijke financieringsvorm geldt namelijk een standaard looptijd van 36 maanden.

Veel ondernemers kiezen voor een looptijd van 5 jaar. Je smeert jouw lening dan uit over een langere periode, waardoor de maandelijkse kosten lager uitvallen. Toch raden wij je niet standaard voor de langste looptijd te kiezen. Nee, je kunt beter eerst uitvoerig een bedrijfsfinanciering berekenen. Kun je jouw lening binnen een kortere periode aflossen? Kies dan voor een kortere looptijd. Je betaalt dan weliswaar wat meer per maand, maar jouw lening valt goedkoper uit. Waarom? Omdat je niet onnodig lang rente betaalt.

De 3 nadelen van een zakelijke lening

Nadelen zakelijke lening

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het afsluiten van een zakelijke lening:

  • Niet hetzelfde als rekening-courantkrediet. Een zakelijke lening afsluiten is niet zoals rood staan op je standaard bedrijfsrekening, er komt veel meer bij kijken. Er kan veel documentatie nodig zijn, zoals een ondernemingsplan, jaarcijfers en een investeringsplan. Soms moet je voldoen aan specifieke voorwaarden, al zijn deze doorgaans minder zwaar dan bij alternatieve financieringsopties. Ook je privé BKR kan een rol spelen, waardoor de beoordelingsperiode langer kan zijn.
  • Niet geschikt voor starters. Bij starters ontbreekt de financiële data uiteraard nog, er is nog helemaal geen winst gemaakt. Daarom is een zakelijke lening niet geschikt als startkapitaal.
  • Lening legt druk op de onderneming. In het beste geval sluit je een zakelijke lening af om je bedrijf te laten groeien. Maar wanneer de marktomstandigheden wijzigen en je onderneming het even wat zwaarder krijgt, ga je je die extra financiële verplichting wel voelen. Zorg daarom voor heldere afspraken met de kredietverstrekker om onverhoopte tegenslagen af te kaarten.

Belangrijke begrippen voor zakelijke leningen

Zeker wanneer je financiële zorgen hebt kun je nog al druk maken. En dat is niet goed voor je cognitieve processen. Hier de meeste begrippen gewoon helder uitgelegd, met de nodige herhaling omdat het vaak gewoon hetzelfde betekent. Laat je niet bewegen tot iets wat je niet begrijpt, zeker als het gaat om geld, en verdiep je in de begrippen zodat je precies weet wat jij doet.

  • Zakelijke lening of bedrijfslening: Dit betekent precies hetzelfde: een lening die een bedrijf afsluit. Het is een financiële overeenkomst tussen een geldverstrekker en een bedrijf waarbij het bedrijf een bepaald bedrag leent tegen een overeengekomen rente en looptijd.
  • Bedrijfslening afsluiten: Bij het afsluiten van een bedrijfslening is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden, rente en aflossingstermijnen van verschillende aanbieders en deze te vergelijken om zo de beste optie voor jouw bedrijf te vinden.
  • Bedrijfslening berekenen: Dit houdt in dat je de totale kosten van de lening, inclusief rente en eventuele extra kosten, uitrekent over de looptijd van de lening. Hierdoor krijg je een beter inzicht in hoeveel je maandelijks moet aflossen en wat de totale kosten zijn. Het is belangrijk om deze berekening zorgvuldig te maken om te voorkomen dat je te veel betaalt en je liquiditeit goed blijft.
  • Bedrijfslening rente of bedrijfslening rente: De vergoeding die een ondernemer betaalt aan de kredietverstrekker voor het gebruik van het geleende geld. Het is belangrijk om te beseffen dat de rente van invloed is op de totale kosten van de lening. Als ondernemer moet je er dus rekening mee houden dat een hogere rente leidt tot hogere kosten en een lagere winst.
  • Vervroegd aflossen: De mogelijkheid om een lening eerder terug te betalen dan de afgesproken looptijd. Als ondernemer is het belangrijk om te weten of vervroegd aflossen mogelijk is en onder welke voorwaarden dit kan worden gedaan. Houd er rekening mee dat sommige kredietverstrekkers een boete in rekening brengen voor vervroegd aflossen. Als je van plan bent om vervroegd af te lossen, zorg er dan voor dat je de voorwaarden begrijpt en eventuele extra kosten in je financiële planning meeneemt.
  • Maandelijkse aflossingen: Dit zijn de vaste bedragen die maandelijks worden betaald om de zakelijke lening terug te betalen. Als ondernemer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de maandelijkse aflossing past binnen je maandbudget en dat deze aflossingen ook haalbaar zijn op de lange termijn. Zorg daarom dat je een realistisch terugbetalingsplan hebt dat past bij je bedrijf.
  • zakelijke lening terugbetalen: Het terugbetalen van een zakelijke lening betekent dat je het geleende bedrag plus rente terugbetaalt aan de kredietverstrekker over een bepaalde periode. Als ondernemer moet je goed begrijpen wat de voorwaarden en rentetarieven zijn van de zakelijke lening voordat je akkoord gaat. Zo kun je een realistisch terugbetalingsplan opstellen en voorkomen dat je in de financiële problemen komt.
  • zakelijke lening aflossen of bedrijfslening aflossen: Het aflossen van een zakelijke lening betekent dat je het geleende bedrag en eventuele boetes of rentekosten volledig terugbetaalt aan de kredietverstrekker. Als ondernemer is het belangrijk om te zorgen dat je de lening op tijd en volledig aflost, om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt en mogelijk je kredietwaardigheid verliest. Zorg daarom voor een goed beheer van je cashflow en houdt de aflossingsdata scherp in de gaten.
  • Zakelijke kredieten en bedrijfskrediet rente: Dit is óók een zakelijke lening die wordt verstrekt aan een bedrijf om de financiële behoefte van het bedrijf te ondersteunen, zoals het financieren van een investering, het betalen van rekeningen of het overbruggen van een tijdelijk tekort aan liquiditeit. Een krediet nemen omdat je een andere lening niet terug kunt betalen is wel het stomste dat je kunt doen als ondernemer (en als consument), tenzij je het doet omdat je zo betere voorwaarden onder aan de streep krijgt. Bedrijfskredietrente is de rente die het bedrijf betaalt op het geleende bedrag. Het rentepercentage kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het risicoprofiel van het bedrijf, de kredietwaardigheid en de marktomstandigheden.
  • Zakelijke lening oversluiten: Oversluiten betekent gewoon afsluiten. Met het oversluiten van een zakelijke lening neemt het bedrijf een nieuwe lening om een bestaande lening af te lossen. Dit kan worden gedaan om de leningsvoorwaarden te verbeteren, zoals het verlagen van de rente of het verhogen van de looptijd van de lening. Dit kan leiden tot lagere maandelijkse betalingen en tot kostenbesparingen op de lange termijn.
  • Wat is rekening courant krediet? Dit is de gemakkelijkste vorm van geld lenen voor een bedrijf. Een rekening courant krediet is een vorm van zakelijke financiering waarbij het bedrijf een kredietlimiet krijgt op een bankrekening. Het bedrijf kan dan geld opnemen tot aan de kredietlimiet, wanneer het nodig is om de cashflow te ondersteunen of voor tijdelijke financieringsbehoeften. Het bedrijf betaalt rente over het opgenomen bedrag en kan het krediet gebruiken voor de korte termijn financieringsbehoeften.
  • Zakelijke financiering: Let op: lenen is maar één manier om je toko draaiend te houden en te laten groeien. Zakelijke financiering is de financiële ondersteuning die wordt verstrekt aan bedrijven om hun financiële behoeften te dekken. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals het aantrekken van leningen, het uitgeven van aandelen of het aantrekken van investeerders. Zakelijke financiering kan worden gebruikt om investeringen te financieren, om werkkapitaal te ondersteunen, om een nieuwe locatie te openen, om te innoveren of om andere zakelijke behoeften te dekken. Het type financiering dat het beste past bij een bedrijf, is afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf en de financiële situatie van het bedrijf.

Lenen doe je als bedrijf idealiter alleen om de productie te verhogen

Veelgestelde vragen (FAQ) over zakelijk lenen en bedrijfsfinanciering

Als je snel geld wilt lenen voor je zakelijke behoeften, zijn er verschillende opties beschikbaar. Je kunt overwegen om een kortlopende zakelijke lening aan te vragen bij een bank of online kredietverstrekker. Zorg ervoor dat je de voorwaarden en rentetarieven vergelijkt om de beste deal te vinden die bij je past.

Het aanvragen van een zakelijke lening begint meestal met het indienen van een aanvraag bij een bank of kredietverstrekker. Zorg ervoor dat je al je financiële gegevens en bedrijfsinformatie bij de hand hebt. Wees duidelijk over het doel van de lening en hoe je van plan bent deze terug te betalen. Een goed onderbouwde aanvraag vergroot je kans op goedkeuring.

Een bedrijfskrediet en een zakelijke lening zijn beide vormen van zakelijke financiering, maar ze werken anders. Met een bedrijfskrediet krijg je een bepaald bedrag dat je kunt opnemen en terugbetalen wanneer je het nodig hebt. Bij een zakelijke lening leen je een vast bedrag dat je over een vooraf afgesproken periode met rente terugbetaalt.

De rente op een bedrijfslening wordt doorgaans bepaald door verschillende factoren, zoals de kredietwaardigheid van je bedrijf, de looptijd van de lening, de marktomstandigheden en het type lening dat je kiest. Hoe lager het risico dat je bedrijf vertegenwoordigt, hoe lager de rente meestal zal zijn.

De looptijd van een zakelijke lening verwijst naar de periode waarin je de lening terugbetaalt. Deze varieert meestal van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van het geleende bedrag en de voorwaarden die je met de kredietverstrekker overeenkomt. Het is belangrijk om een looptijd te kiezen die past bij de financiële mogelijkheden van je bedrijf.

Als je problemen verwacht met het terugbetalen van het openstaande leenbedrag, is het belangrijk om tijdig contact op te nemen met de kredietverstrekker. Sommige kredietverstrekkers bieden mogelijk betalingsregelingen of uitstel van betaling aan, afhankelijk van je situatie. Het niet tijdig terugbetalen kan echter leiden tot extra kosten en een negatieve invloed hebben op je kredietwaardigheid.

Een doorlopend krediet voor zakelijk gebruik is een flexibele financieringsvorm waarbij je tot een vooraf goedgekeurd limiet geld kunt opnemen en terugbetalen wanneer je wilt. Het is handig voor ondernemers die behoefte hebben aan een flexibele financiële reserve voor onverwachte kosten of investeringen.

Ja, als ondernemer moet je aangifte inkomstenbelasting doen. In de aangifte geef je je zakelijke inkomsten en kosten op, en wordt het bedrag van de verschuldigde belasting berekend. Het is belangrijk om je financiën goed bij te houden en tijdig je aangifte in te dienen om boetes en rente te voorkomen.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *