
Hoe stap ik over naar een andere zakelijke bankrekening?
Na het regelen van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is het openen van een zakelijke bankrekening vaak de volgende stap die een kersverse ondernemer zet. Logisch, want je moet een rekening hebben om je facturen mee te kunnen betalen, maar belangrijker nog: om ze mee te kunnen innen. Dikwijls wordt zo’n rekening geregeld bij de bank waar je al je particuliere zaken al hebt lopen. Wel zo gemakkelijk, want je bent die bank gewend en weet bijvoorbeeld precies hoe je daar online je bankzaken regelt.
Maar een hoop zzp’ers en mkb’ers komen er tegenwoordig na verloop van tijd achter dat ze eigenlijk het liefst zouden overstappen naar een andere bank met hun zakelijke rekening. Veel van hen stellen die overstap echter vervolgens uit, of zelfs af, omdat het overstappen ze te ingewikkeld of tijdrovend lijkt. Dat leidt ertoe dat slechts minder dan één op de vijf Nederlandse ondernemers weleens van bank wisselt. Het leeuwendeel blijft dus ‘veilig’ zitten waar hij zit, ook als er betere opties beschikbaar zouden zijn. Maar is dat overstappen nu echt zo lastig?
Overstapservice
Wat veel mensen niet weten, is dat alle Nederlandse banken verbonden zijn via een landelijke overstapservice. Die service helpt ondernemers bij het wisselen van bank. De overstapservice zorgt ervoor dat je een heleboel zaken die vroeger met een overstap gemoeid waren, niet meer zelf hoeft uit te voeren. Denk daarbij aan het overboeken van je tegoeden – ook als er nog geld binnenkomt nadat je al bent overgestapt – en het informeren van zakelijke relaties, zoals leveranciers.
Met de overstapservice in je achterzak is overstappen met je zakelijke rekening een fluitje van een cent. Overstappen doe je in vijf eenvoudige stappen.
Overstappen met je zakelijke rekening in vijf stappen
1. Oriënteren
Er is vast een reden dat je een overstap overweegt. Zijn het de kosten, of vind je bijvoorbeeld de online omgeving voor internetbankieren onhandig? Bepaal wat je belangrijk vindt aan je nieuwe bank en vergelijk de verschillende banken. Kijk daarbij verder dan de ‘grote’ namen zoals ING en Rabobank. ‘Kleinere’ banken (Knab, Triodos, et cetera) winnen enorm aan populariteit en zijn gewoon prima banken om je zaken bij onder te brengen. Als ethische bank streeft Triodos bijvoorbeeld naar duurzaamheid en transparantie. Ga dus onbevooroordeeld op onderzoek uit.
2. Meld je bij je nieuwe bank
Als je eenmaal jouw nieuwe bank gevonden hebt, is het belangrijk om je daar eerst als nieuwe klant te melden voordat je iets anders doet. Klant worden is over het algemeen zo gepiept en kan vaak online. Als het een bank is met fysieke filialen, kun je ook even langsgaan.
3. Overstapservice
Dit is waar het eenvoudig wordt: geef je nieuwe bank toestemming om de overstapservice te starten. Je geeft je nieuwe bank daarbij alle informatie die ze nodig hebben om je complete dienstverlening over te zetten naar jouw nieuwe rekening. Deze stap hadden we dus ook ‘achterover leunen’ kunnen noemen.
4. Informeer je belangrijkste relaties
Ja, het informeren van zakelijke relaties maakt deel uit van de overstapservice, maar toch verdient het aanbeveling om je belangrijkste leveranciers en klanten even persoonlijk te informeren. Zo voorkom je verwarring en toon je jezelf een betrouwbare zakenpartner. Je wilt dit gesprek niet achteraf hebben wanneer de betaling fout is gegaan.
5. Controleren
Houd in de weken die volgen even een vinger aan de pols. Moet je oude bank nog vaak geld overboeken naar je nieuwe rekening? Of ontvang je brieven dat betalingen of afschrijvingen niet zijn gelukt? Dan is er ergens iets verkeerd gegaan. Wees hier dus even scherp op en acteer direct als er iets niet goed gaat. Daarmee voorkom je misverstanden rondom betalingen – het laatste waar je na zo’n overstap op zit te wachten.
Reacties