Een succesvolle carrière opbouwen in roerige tijden? Ontwikkel je power skills

brand
Progress bar with the words new skill loading, education concept, having a goal, online learning, knowledge is power strategy

Een succesvolle carrière opbouwen in roerige tijden? Ontwikkel je power skills

We leven in een wereld die constant verandert. Er is steeds meer diversiteit en steeds meer mensen werken op afstand. Laat staan alle digitale uitdagingen waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Dit vraagt om een mix van theorie en praktijk, gecombineerd met persoonlijke vaardigheden. Hierdoor ontwikkel je wat we ‘power skills’ noemen: vaardigheden die nu en in de toekomst relevant zijn. En die hebben we hard nodig. Wist je dat 90% van de managers en leidinggevenden een tekort zien aan goed gekwalificeerde mensen? Dit noemen we ook wel een zogenaamde ‘skills gap‘. Wil je zelf de controle over je carrière houden en blijven groeien? Dan is het nu tijd om je power skills te ontwikkelen.

Waarom werken aan power skills?

Door technologische ontwikkelingen neemt de vraag naar traditionele vaardigheden af. Hierin worden sociale, emotionele en geavanceerde cognitieve vaardigheden steeds belangrijker. Vaardigheden zoals leiderschap, teamwork, communicatie en aandacht voor welzijn zijn onmisbaar voor iedereen, in welke sector of plaats dan ook. Hiermee kun je waarde toevoegen, succesvol zijn in een wereld die steeds meer online gaat en je aanpassen aan nieuwe technologieën en werkmethoden.

Wanneer je investeert in deze vaardigheden krijg je niet alleen een voorsprong op de arbeidsmarkt, maar draag je ook bij aan het werkgeluk, persoonlijke groei en het succes van de organisatie waar je werkt. Met een persoonlijke effectiviteit en communicatie training kun je bijvoorbeeld betrokkenheid, productiviteit en innovatie stimuleren. Maar welke powerskills zijn er?

Aanpassingsvermogen

Word writing text Adapt. Business concept for Make suitable for a new use or purpose Adjusted to this condition.

De eerste is aanpassingsvermogen. Aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn belangrijk omdat ze laten zien dat iemand goed omgaat met veranderingen in situaties, teams en planningen. Medewerkers die deze kwaliteiten hebben, staan open voor nieuwe ervaringen, passen zich snel aan hun taken aan en voegen zich moeiteloos bij nieuwe projecten.

Ze zijn positief ingesteld, denken snel na en staan open voor feedback. Om deze vaardigheden te testen kun je beginnen met een persoonlijkheidstest. Met zo’n test kun je inzicht krijgen in hoe je denkt, beslissingen neemt en wat je motivatie is.

Effectieve communicatie

Effectieve communicatie houdt in dat je je ideeën helder en professioneel kunt presenteren en tegelijkertijd actief luistert naar anderen en hun feedback opneemt. Met deze vaardigheid kun je misverstanden en giswerk tussen teamleden en leiders voorkomen. Om deze vaardigheid te testen, kun je jezelf afvragen hoe je in het verleden conflicten hebt opgelost.

Kun je bijvoorbeeld beschrijven hoe je communiceert om ervoor te zorgen dat deadlines worden gehaald? Je zou kunnen kiezen voor een training effectief communiceren om in verschillende situaties beter met mensen om te gaan en deze power skill te ontwikkelen.

Samenwerkingsvaardigheden

Samenwerkingsvaardigheden tonen aan dat iemand goed in teamverband kan werken. Mensen die goed samenwerken, werken graag in groepen, laten anderen aan het woord en begrijpen dat ze een onderdeel zijn van een groter geheel. Ze zijn enthousiast en proactief over het samenwerken met diverse mensen voor langere tijd. Werkplekken die gericht zijn op samenwerking pakken vaak meerdere complexe projecten tegelijk aan en gebruiken een evenwichtige aanpak die diverse technische vaardigheden en ervaringen benut.

Wil jij deze vaardigheden ontwikkelen? Ook dan kun je een persoonlijkheidstest gebruiken om te zien hoe dominant iemand je bent in teamsettings en hoe nauwkeurig je met anderen kunt werken.

Kritisch denken

A man and a woman, multicultural students, sit on stairs, examining a paper with focus and curiosity

Kritisch denken houdt in dat je nadenkt en beslissingen neemt zonder beïnvloed te worden door emoties, andere meningen of vooroordelen. Kritische denkers zijn doelgerichte probleemoplossers die situaties benaderen met een open blik en zich richten op de feiten. Ze zijn zelfverzekerd en standvastig en komen vaak met interessante antwoorden en nieuwe perspectieven. Ze communiceren open en zonder vooringenomenheid met anderen. Op die manier kunnen bedrijven ook echt kwalitatief hoogwaardige producten en diensten leveren.

Creatief denken

Creatief denken in de werkomgeving betekent dat je nieuwe ideeën kunt bedenken om bestaande problemen op te lossen. Creatieve werknemers zijn nieuwsgierig, werken samen met anderen aan oplossingen en dagen bestaande processen op een respectvolle manier uit. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe antwoorden, letten op de details en vinden zelfverzekerde manieren om dingen efficiënter, kosteneffectiever en resultaatgericht te doen. Vraag jezelf af: hoe zou je typische problemen in jouw werkomgeving aanpakken?

Een blik op de toekomst

Power skills zijn gewoon onmisbaar voor de hedendaagse en toekomstige werkomgeving. Grote technologische leiders zoals Facebook en  Amazon lopen voorop in innovatie, maar lopen ook tegen uitdagingen aan op het gebied van strategie, ethiek en bedrijfscultuur. Het succes van een bedrijf hangt niet alleen af van technische kennis, maar ook van persoonlijke vaardigheden, oftewel power skills. Theorie alleen is hierbij bij lange na niet genoeg; persoonlijke ontwikkeling moet voorop staan. Je kunt dus verschillende trainingen en cursussen volgen om jezelf op deze vaardigheden te ontwikkelen. Zo kun jij ook impact maken en excelleren in je carrière. Zou jij dat ook graag willen? Dan weet je in ieder geval wat je te doen staat om succesvol te worden in roerige tijden!

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *