Gaming NFT’s: de eerste praktische toepassing van gloednieuwe technologie

brand
Het gebruik van NFT's

Gaming NFT’s: de eerste praktische toepassing van gloednieuwe technologie

Als het over NFT’s gaat, volgt al vaak het vooroordeel dat NFT’s speeltjes zijn van pubers die denken snel rijk te kunnen worden door mazzel te hebben met een vroege investering. In de gaming-industrie zien we echter de eerste praktische toepassingen van NFT’s. Sterker nog: NFT’s in games zijn aan een indrukwekkende opmars begonnen. Maar hoe werkt dat NFT gaming precies? Wat voegt het toe? En zorgt dit er nu voor dat NFT’s uiteindelijk meer intrinsieke waarde gaan krijgen?

Een rijkere gaming-ervaring

Gamers zijn over het algemeen maar naar één ding op zoek: een zo rijk mogelijke game-ervaring. Alles wat bijdraagt aan meer uitdaging, meer spektakel en een gavere ervaring, is welkom. Dat is ook de reden dat de gaming-industrie zo’n goede voedingsbodem blijkt voor technologische innovaties, zoals virtual reality en cryptocurrency.

De gaming-industrie is dan ook, niet geheel tot ieders verbazing, de eerste markt waar NFT’s een praktische toepasbaarheid vinden. Die toepasbaarheid beperkt zich op dit moment nog voornamelijk tot het digitaal bezit van avatars en in-game items – waarover hieronder meer – maar er zijn meer mogelijkheden die aan de horizon lonken.

NFT gaming moet dan ook worden gezien als een volgende verdieping in de gaming-industrie, die gamers een rijkere ervaring kan gaan bieden en alleen al daarom naar alle waarschijnlijkheid fors aan terrein gaat winnen in de komende jaren. Maar hoe voegt een NFT dan waarde toe aan een videogame?

Gaming NFT's en VR

Avatars & in-game items

Gamers zijn, los van welke games ze allemaal spelen, doorgaans trots op hun prestaties in die games. Het personage waarmee ze spelen, gebruiken ze soms jaren. Accounts worden verhandeld voor grote sommen geld als er een personage in zit dat in de game in kwestie een hoge rating heeft of enorm veel progressie heeft geboekt.

Zo’n personage – oftewel: avatar – is om te smelten tot NFT, waardoor het echt digitaal bezit van de eigenaar van de NFT wordt. Daarmee is jouw avatar honderd procent uniek en echt van jou. Je zou je kunnen voorstellen dat je avatars in de toekomst in meerdere games kunt gebruiken, bijvoorbeeld in de opvolger van de game waarin je ‘m nu gebruikt. En wil je ooit stoppen met gamen, bijvoorbeeld om een gamingverslaving het hoofd te bieden? Dan verkoop je je NFT en heb je ook geen toegang meer tot je avatar.

Niet alleen avatars, maar ook andere in-game items kunnen tot NFT worden omgewerkt. Dat ene krachtige zwaard om een grote vijand de baas te kunnen, bijvoorbeeld, of andere items die je verzamelt tijdens een game. Door hier de NFT-technologie op toe te passen, worden verzamelde items echt van jou en kun je ze bijvoorbeeld ook verhandelen aan andere spelers.

Dat verhandelen kan dan allemaal buiten het platform van de makers van de game om. Er is dus een ingrijpend verschil tussen een gaming NFT bezitten en een dure speler in je zelfgemaakte FIFA-elftal hebben. Het principe van NFT gaming is dat alles wat je aan NFT’s bezit, echt van jou is en niet op de server van een gamefabrikant staat. En als je NFT verhandelt, krijg je geen in-game credits waar je buiten het spel niets mee kunt, maar cryptocurrency die je ook in de buitenwereld kunt gebruiken (of omzetten naar euro’s of dollars).

Avatar NFT

Play & Earn

Dat brengt ons op de volgende mogelijke toepassing: play & earn. Wat zoiets inhoudt als: iets verdienen door actief een spel te spelen. Veel games kunnen alleen populair worden als veel mensen het spelen. Een online game waarin zelden iemand anders online is, wordt immers nooit een succes. Dat is de gedachte achter het play & earnmodel: speel actief het spel, en krijg na verloop van tijd (of als je bepaalde doelstellingen behaalt) een item in de vorm van een NFT uitgekeerd, bij wijze van beloning. Die NFT kun je inzetten in het spel, of verkopen aan een andere speler, in ruil voor geld (in de vorm van een cryptocurrency).

Gamen kan daarmee lucratief worden. Uiteindelijk spin je daarbij niet alleen als gamer garen, maar de makers van de game pikken ook een graantje mee: de game zal actiever worden gespeeld. Hoe meer actieve gebruikers, hoe meer (potentiële) inkomsten en hoe groter het marktaandeel. Play & earn zien we momenteel al toegepast worden in games als The Sandbox en Axie Infinity. In sommige gevallen is het spel op zichzelf zelfs helemaal gratis om te spelen, zoals de game Gods Unchained.

Play & earn games werken het best als datgene wat je verdient, ook buiten de wereld van de desbetreffende game waarde heeft. En dat is waar NFT’s hun intrede doen.

Gaming NFT's en play to earn

De toekomst: NFT’s als handelswaar in het metaverse

Waar gaat dit alles toe leiden? NFT’s krijgen vandaag de dag nog vaak de kritiek te verduren dat ze geen intrinsieke waarde bezitten. Dat het een zeer risicovol speculatieobject is, een speeltje van ‘de jeugd’, iets waar je pervers veel geld mee kunt verdienen maar ook alles mee kunt verliezen.

Dat juk kan de NFT alleen van zich afschudden door snel praktische toepasbaarheid te bewijzen. We praten dan over de toepassing van de NFT als handelswaar in het web 3.0, het metaverse. In het metaverse komen allerlei online diensten samen, ga je niet meer van het ene platform naar het andere, maar beweeg je door een digitale wereld, ondersteund met virtual reality, waarin je activiteiten kunt ondernemen, evenementen kunt bijwonen, games kunt spelen en ook (digitaal) geld kunt uitgeven. Dat geef je dan uit aan digitale objecten: NFT’s.

In de wereld van het metaverse bezoek je samen met je vrienden van over de wereld een digitaal concert (waar je met cryptocurrency het ticket voor hebt betaald), waar je avatar (die je als NFT bezit) er op z’n paasbest moet uitzien, dus met een uitbundige jurk aan (die je als NFT gaat kopen bij een digitale kledingmarkt). De NFT wordt, samen met cryptocurrency’s en VR, dé hoeksteen van het web 3.0. Niet voor het eerst laat de gaming-industrie ons alvast een voorproefje zien van hoe het kan gaan werken.

Toekomst NFT's

 

 

 

Martijn Kroese

Hi! Ik ben Martijn, zzp'er en eigenaar van Kroese Tekst & Taal. Als academisch opgeleid neerlandicus zet ik me met mijn eenmanszaak in voor professionele content voor het mkb. U haalt met mij een secuur en snel werkende professional in huis met veel ervaring in[…]
Alle artikelen van Martijn Kroese

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *